“Kanker kan niet genoeg aandacht krijgen”

© © VRT
Nancy Boerjan

Voor de vijftiende keer al bundelen Eén en Kom op tegen Kanker de krachten om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Tijdens een hartverwarmende liveshow op zondag 30 april ontvangen Peter Van de Veire en Julie Van den Steen heel wat mensen die zich hiervoor engageerden, onder wie actrice Marleen Merckx.

Dit jaar zetten Maarten Vangramberen, Marleen Merckx en Frank Deboosere hun bekende schouders onder de campagne Kom op tegen Kanker. Marleen doet dat als gezicht van de actie ‘Rospot tegen kanker’ waarbij opgeroepen wordt om zo veel mogelijk rosse centjes bijeen te brengen, onder het motto ‘vele kleintjes maken een groot’. “De organisatoren vroegen me drie jaar geleden al om het gezicht van Rospot te zijn; ik heb niet geaarzeld om dat te doen”, reageert ze. “Ik ondersteun acties in dat kader, zoals de Facebookactie waarbij BV’s als Luc Appermont en Showbizz Bart beloofden hun haar ros te verven als er 10.000 likes verzameld werden, en breng waar ik kom zoveel mogelijk de campagne onder de aandacht. Tijdens de slotshow zal ik mogen bekendmaken wat de Ros-potacties zoal opgeleverd hebben.”

Theaterprogramma

Inmiddels toert Marleen ook al tien jaar lang met een theaterprogramma over kanker door Vlaanderen. In Wintertulpen vertelt ze het waargebeurde verhaal van een vrouw die intussen overleden is aan de ziekte, gebaseerd op het dagboek dat zij van haar eerste tot haar laatste chemobehandeling bijhield.

“Ik heb toch voet bij stuk gehouden en gelijk gekregen”

“Toen ik het stuk destijds voorstelde aan de directeur van het theaterhuis waar ik voor werk, raadde hij me dat af. Een stuk over kanker, daar zou niemand naar komen kijken, meende hij. Ik heb toch voet bij stuk gehouden en gelijk gekregen: er blijven aanvragen binnenkomen, het onderwerp blijft mensen beroeren. Iedereen kent wel iemand die aan de ziekte overleed of ertegen vecht. Ik vertel in de voorstelling weliswaar dat er ook van langsom meer mensen genezen, maar kanker blíjft een groot probleem. Er kan niet genoeg aandacht aan besteed worden, en onderzoek naar verricht worden.”

“Mensen komen naar me toe en vertellen hun verhaal”

Kanker laat niemand onberoerd, ondervindt ze: “Na de voorstelling maak ik altijd ruimte voor een nabespreking en geef ik mensen de kans om vragen te stellen. Toch is het doorgaans vooral nadien, als ik nog iets ga drinken in de cafetaria of zo, dat mensen naar me toe komen en hun verhaal vertellen. Over een partner die ze verloren aan kanker, of over de operaties die ze ondergingen… Het doet mensen deugd om dat eens te kunnen vertellen. Zwaar om te dragen? Het stuk zelf kan ik als actrice perfect kaderen, maar de verhalen die ik nadien hoor, neem ik soms wel mee naar huis, ja…”

Liveshow ‘Iedereen tegen Kanker’, zondag 30 april om 20.25 uur op één.