Jumpen, zweven, rollen… en vooral veel vallen

Marit kijkt toe hoe enkele ouder jongens coole tricks showen in de 'Foam Pit', een put gevuld met shuimrubberen blokken. © Davy Coghe
Ilse Naudts

Hebben je kinderen tijdens de vakantie ook energie te veel? Zijn ze een beetje uitgekeken op de traditionele binnenspeeltuinen? Sinds kort heb je in West-Vlaanderen twee trampolineparken waar ze naar hartenlust kunnen stunten, buitelen en springen… Tijd voor een test. Marit (10), Stien (8) en Cas (7) ‘jumpten’ er voor ‘KW Weekend’ op los.

In de Verenigde Staten en ook in Nederland en Duitsland zijn trampolineparken al een echte hype… En die rage lijkt nu ook naar hier over te waaien. In drie maanden tijd openden in onze provincie maar liefst twee indoortrampolineparken. Dus reserveren we met drie enthousiaste sportievelingen een uur om te springen in trampolinepark Hangtime in Oostende.

“Mogen we maar een uurtje?” klinkt het teleurgesteld. “Wees gerust”, zegt Anne Mie Strubbe van Hangtime. “Na een uurtje springen zullen jullie al flink uitgeput zijn. Gelukkig hebben jullie gereserveerd. Het park is volzet.”

Bij aankomst krijgen we een bandje om de arm en ook een een paar jumpsokken, speciale zwarte sokken met een antisliplaagje onderaan. In veel trampolineparken zijn ze verplicht, in Hangtime niet. “Maar we raden ze wel aan”, zegt Anne Mie. “Ze vergroten het springplezier.”

Dus wisselen we snel van sokken en bergen we onze kleren op. De springzone oogt groot. Cas snelt meteen de trampolines op. Marit doet een salto en ploft neer op de airbag, een groot luchtkussen. “Gaan we met ons drietjes tegelijk aanlopen en zo hoog mogelijk springen?” vraagt ze. Na enkele voorzichtige sprongen worden de moves spectaculairder. Rollen, duiken, zweven… “Kijk naar mij! Ik ben een ninja. Tsjakaaaa!”, roept Cas.

“Na een uurtje ploffen ze uitgeteld neer op het luchtkussen”

Met een spectaculaire zweefsprong belanden Marit, Cas en Stien op het luchtkussen.
Met een spectaculaire zweefsprong belanden Marit, Cas en Stien op het luchtkussen.© Davy Coghe

Stien heeft de springtoren ontdekt. Vanop verschillende hoogtes kan je op de airbag springen. Het laagste platform slaat ze over. Zelfverzekerd klimt ze naar de hoogste trede. Met de armen en benen gespreid laat ze zich languit vallen op het kussen. Marit bekijkt ondertussen hoe enkele oudere jongens flikflaks, voor- en achterwaartse salto’s demonstreren aan de foam pit. Dat is een gigantische kuip gevuld met schuimrubberen blokken. Zelf houdt ze het voorlopig bij een brave voorwaartse salto. Wie tips wil voor betere salto’s of andere trucjes, kan altijd terecht bij de ‘jumpmasters’. “Wij moeten alles een beetje in goede banen leiden”, legt Broos Labaere uit. “Dat wil zeggen dat we waar nodig kinderen tot de orde roepen, maar we gaan ook in interactie met de jumpers. We dagen hen een beetje uit of helpen om nieuwe bewegingen aan te leren. Zelf doe ik aan freerunning (met gymnastische technieken, zoals bijvoorbeeld flips, over obstakels springen, red). Die achtergrond helpt natuurlijk.”

Spektakel verzekerd

Stien en Cas giechelen en lachen ondertussen in de dunkzone. Daar hangen basketringen op verschillende hoogtes en liggen grote en kleine ballen klaar voor basketliefhebbers. Met een spectaculaire trampolinesprong de basketbal in de ring leggen… Je waant je een klein beetje Michael Jordan.

Vlak ernaast ligt de dodgeballzone. Ook daar ligt het vol ballen. Het is de bedoeling elkaar daarmee te proberen raken door gebruik te maken van de trampolines, die in die zone ook schuin aan de wand bevestigd zijn. Wegduiken, gooien, springen… Stien is niet echt een liefhebber, maar vindt deze zone wel ideaal om haar voetbalomhaal in te oefenen.

Cas springt vanop het hoogtste platform van de springtoren.
Cas springt vanop het hoogtste platform van de springtoren.© Davy Coghe

Terwijl ik even om een flesje water ga in de cafetaria, trekken de drie verder op ontdekking. Maar wanneer ik de jumphal binnenkom, lopen Stien en Cas in paniek op mij af. “Ik ben mijn tand kwijt“, zegt Cas. “Ik was van de klimmuur gesprongen, tussen de mousse blokken en plots was hij weg. Ik vind hem niet meer terug. Hoe moet dat nu met de tandenfee?” De jumpmasters stellen hem meteen gerust. Stien, Cas en Marit besluiten nog even verder te zoeken naar de verloren tand. Maar enkele minuten later is de tand al vergeten en ontstaat er een spectaculair blokkengevecht met enkele andere jongens. Niet veel later geven de jumpmasters het signaal dat het springuurtje erop zit. Snel nog een laatste keer van de jumptoren springen. Waarna ze alle drie uitgeteld neerploffen op het luchtkussen. Dat uurtje was dus toch lang genoeg…

Twee trampolineparken in West-Vlaanderen

Jumpen, zweven, rollen... en vooral veel vallen
© Davy Coghe

Net voor de krokusvakantie opende in Sportcomplex Ghistelehof in Gistel het eerste trampolinepark in onze provincie. In Jumplay is er voor de kleinsten een aparte Playground met trampolines en speeldorp. De rest van het park is onderverdeeld in zones: de Jumpground bestaat uit een aaneenschakeling van trampolines, er is een gedeelte voor dodgeball, een basket- en dunkzone, een skill-area en een ninja-gedeelte, dat bestaat uit een evenwichtsparcours met valput.

Twee weken geleden opende met Hangtime in Oostende een tweede trampolinepark in de vroegere gebouwen van Explorado. Ook daar heb je verschillende springzones.

Meer info: www.jumplay.be en www.hangtime.be.