John Crombez: “De meesten denken dat ik het niet overleef”

© © Tim De Backer
Redactie KW

Karen Damen pakt in het tweede seizoen van ‘Perfect’ haar slechte gewoontes aan en sleurt bekende medemensen mee in haar verhaal. Zoals politicus John Crombez, die de strijd aangaat met de sigaret én de kilo’s: “Als ze aan mij twijfelen, ga ik dubbel zo hard.”

Twee jaar nadat Karen Damen op zoek ging naar dé manier om een perfect leven te leiden, besluit ze haar levensgewoontes opnieuw onder de loep te nemen. En onder het motto gedeelde smart is halve smart, betrekt ze ook vijf bekende Vlamingen in haar verhaal, onder wie politicus John Crombez. “Of ik slechte gewoontes heb? Tja, ik rook al twintig jaar. Ik heb al een paar keer geprobeerd om te stoppen, zoals tijdens de verkiezingscampagne van 2012. Maar op de dag van de verkiezingen had ik te veel stress.” (grijnst)

“En ook wat sporten betreft, is het broodnodig dat er iets verandert. Toen ik in 2003 voor Johan Vande Lanotte begon te werken, ben ik gestopt met sporten. In de vier jaar daarna is er zo’n 20 kilo bijgekomen. Er zijn er ondertussen weer wat af, maar ik weeg nog altijd tien tot vijftien kilo meer dan daarvoor. Sindsdien heb ik dat sporten er niet meer ingepland gekregen. En dat laat zich voelen. Vorig jaar heb ik nog eens een benefietwedstrijd gespeeld in Ingelmunster, met twee spierscheuren als gevolg.”

“Daarna ben ik tegen doktersadvies in toch beginnen te sporten, maar bij het voetballen moest ik wel in het doel staan”

John was nochtans een actieve sporter. “Tussen mijn drie en veertien jaar mocht ik niet sporten van de dokter omdat ik astma had. Daarna ben ik tegen doktersadvies in toch beginnen te sporten, maar bij het voetballen moest ik wel in het doel staan. Ik loop ook heel graag. Het is niet dat ik niet wíl sporten, maar het is vooral een kwestie van het georganiseerd te krijgen. Om kwart over zes ‘s morgens neem ik al de bus in Oostende en ik ben pas ‘s avonds na tien of twaalf uur weer thuis. Het probleem is ook dat we geen douches hebben op het werk, waardoor ik niet even tussenin kan sporten. Maar door mij voor dit programma te engageren, kan ik er niet meer van onderuit.”

Het einddoel van de reeks is eind mei de 20 kilometer in Brussel te lopen. “We hebben nog anderhalve maand te gaan, dus ik schat mijn kansen fifty fifty in. Die 50 procent waarbij ik denk dat ik het ga halen, heeft vooral te maken met mijn koppigheid. Maar mijn fysiek is niet top, integendeel. En op lange termijn? Laat ik dit maar eerst proberen.”

John is alvast gemotiveerd. “Op de werkvloer is er niemand die gelooft dat ik het haal”, lacht hij. “En ook in mijn directe omgeving in Oostende denken ze dat ik die 20 kilometer niet overleef. Je kan het demotiverend noemen, maar als ze aan mij twijfelen, dan ga ik er dubbel zo hard voor.

‘Perfect’, elke donderdag om 20.35 uur op Vier.