Isabelle Colpaert maakt kaastaart met abrikozencompote

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals bijvoorbeeld deze kaastaart met abrikozencompote.

“Hoe oud dit recept is, weet ik echt niet meer. Ik kreeg het van een oud-collega en ik heb de taart intussen al ontelbare keren gebakken. Vroeger maakte ik het kruimeldeeg zelf, maar met een rolletje deeg uit de winkel lukt het even goed”, weet Isabelle uit Waregem. “Het is een cheesecake, maar dan wel een versie die heel licht uitvalt. De abrikozen geven de taart een zoete toets. Bak ik ze als ik bezoek heb, dan moeten ze zich inhouden om niet alles meteen op te eten. (lacht). Dat zegt genoeg, hé.”

RECEPT

voor een bakvorm met een diameter van 28cm

INGREDIËNTEN

400 gram abrikozencompote (Materne)

250 gram halfvette of magere platte kaas

4 eitjes

100 ml slagroom (40 % VG) of 100 ml gecondenseerde melk

2 eetlepels vanillebloem

1 pakje vanillesuiker

150 gram suiker

1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg

Isabelle Colpaert maakt kaastaart met abrikozencompote

WERKWIJZE

Wil je zelf het kruimeldeeg maken, dan kan dat door 120 gram bloem, 1 eierdooier, 18 gram suiker, 20 gram boter, 10 gram gist, 2 eetlepels melk en een snuifje zout te mengen en goed te kneden. Je kan ook kant-en-klaar deeg gebruiken.

Splits de eitjes. Klop de eiwitten heel stevig op.

Voeg de eierdooiers, de suiker, de slagroom en de platte kaas samen en meng. Roer er daarna de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder.

Leg bakpapier in de bakvorm en schik er het kruimeldeeg op. Prik wat gaatjes in de bodem.

Smeer een laagje abrikozencompote op het deeg en overgiet met het mengsel.

Zet de taart 30 tot 35 minuten op 200 °C in de oven. Prik er met een naald in om te checken of de taart binnenin niet meer vochtig is.