In Watou gaan we over de Schreve

Redactie KW

Watou kennen we van zijn Kunstenfestival, zijn hop of hommel en zijn drie brouwerijen. Maar ook aan de overkant van de Schreve is het mooi het jaar rond. Ga in Watou dus eens over de Schreve.

In Watou gaan we over de Schreve

Van 81 naar 80 naar 79

Om het ons makkelijk te maken, kiezen we voor de knooppunten van het onvolprezen Wandelnetwerk Hoppeland. Afspraak tussen het door Roger Raveel gecreëerde silhouet van Hugo Claus en de Sint-Bavohallenkerk op de Grote Markt van Watou (81). In de kerk bevinden zich de praalgraven met de ligbeelden van de eerste graaf van Watou Karel van Ydeghem (+1630) en van zijn edelvrouw Maria van Cortewalle. Op een steenworp van de Grote Markt brouwt de Brouwerij Van Eecke (Douvieweg 2) al sedert de 17de eeuw speciaalbieren, nu met Pater, Dubbel, Abt, Prior en Poperings Hommelbier op de flesjes. Vooral tijdens de weekends doen de restaurants er gouden zaken en is het vaak zoeken naar een parkeerplaats op of bij de Grote Markt.

Centraal op de Kleine Markt staat het Brouwersmonument.
Centraal op de Kleine Markt staat het Brouwersmonument.

Met het marktplein links en met de kerk achter ons verlaten we de Grote Markt en richten we ons op KP 80. Waar de Vijfhoekstraat haaks naar links bocht, daar in de buitenhoek rechts herinnert een kasteelpoort aan het grafelijke kasteel van Watou. Helaas overleefde het de Franse Revolutietijd niet. Na een strookje rechts op de drukke weg Roesbrugge-Steenvoorde kijken we rechts uit naar de Warandestraat. Die voert ons, sierlijk slingerend en fors golvend, naar de Steenvoordse beek en, na een haakse bocht naar links, naar KP 80 en verder naar KP 79. Links aan de einder priemt de Katsberg (met abdij en antennemast), voor ons doemen de Kasselberg en zijn kleine broertje de Wouwenberg (Mont des Récollets) op.

“Aan de Franse kant van de Schreve geniet je van rust en gaaf boerenland”

Van 79 naar 75 naar 69 naar 59 naar 71

In KP 79 stappen we naar rechts richting KP 75. Na een haakse bocht naar links duiken we het valleitje van de Heidebeek in, alias de Eye Becque. Dit vrolijk slingerende beekje werd, sedert de landhonger van Lodewijk XIV ofte de Zonnekoning, een papieren grens of – voor de mensen van de Vlaamse en Franse Westhoek – de Schreve. Na meer dan drie eeuwen Frans bestuur en vaak Franse druk klappen veel oudere mensen aan de Franse kant van de Schreve nog altijd het Vlemsj van hun verre voorouders. Zelfs de Warandestraat heet aan de Franse kant van de Schreve gewoon Warande Straete. En verder ontmoeten we de Swarte Straete en de Hazewinde Becque.

In de buurt van de oude herberg De Warande grazen paarden in de wei.
In de buurt van de oude herberg De Warande grazen paarden in de wei.

In KP 75 stappen we rechtdoor en houden we KP 69 in het vizier. Om ons heen zijn er rijke leemakkers die graangewassen, aardappelen, vlas en erwten torsen. In en om de zomer worden de wegbermen er getooid met bleke klaproos, gewone berenklauw en – vaak met vele samen – akkerwinde, een teer neefje van de door tuinbezitters zo verfoeide haagwinde. De bij ons heel zeldzaam geworden geelgorzen en veldleeuweriken zijn hier letterlijk en figuurlijk niet uit de lucht.

Bij KP 69 stappen we naar rechts, steken we de Hazewinde Becque over en bereiken we KP 59. Daar zwenken we naar rechts, hebben we het asfalt van de Swarte Straete onder de voeten en richten we ons op KP 71. Daar worden we opgewacht door een vrij grote, helaas behoorlijk vervallen en gedeeltelijk door bramen overwoekerde kapel met de vermelding ‘1914-1918’.

Een boerenslag oogt mooier en stapt fijner dan effen asfalt.
Een boerenslag oogt mooier en stapt fijner dan effen asfalt.

Van 71 naar 95 naar 96 naar 81

Bij de vervallen kapel (KP 71) blijven we de Swarte Straete trouw en stappen we rechtdoor richting KP 95. Asfalt wisselt voor alweer een heerlijke boerenslag van gras en aarde, de rijke veldvruchten blijven. Geen wonder dat de verspilzieke Zonnekoning die rijke akkers en hun ijverige bewoners annexeerde.

In Watou gaan we over de Schreve

Aan de T met de kapel stappen we naar rechts, bereiken we KP 95 en stappen we richting KP 96. Dan zijn we terug bij de Heidebeek/Eye Becque en de door haar gemarkeerde Schreve. Mochten we zwaar getekend zijn door een helse dorst, dan kunnen we terecht in het café, links net over de Schreve. Na de eindeloze rust en het gave boerenland aan de Franse kant van de Schreve, is het wel even wennen aan de – misschien iets te – ijverige Belgische kant ervan.

Net vóór KP 96 en dus net vóór de drukke weg Roesbrugge-Steenvoorde, slaan we een smal straatje rechts in en zijn we zo op de Kleine Markt van Watou. Daar worden we bekoord door het Brouwersmonument (1982, hopbellenpluk, brouwmeester, roerstok, brouwketel). Dan steken we de Warandebeek over – mooi zo’n open waterloop pal in een dorpskom – en zijn we terug op de Grote Markt van Watou. Daar is het moeilijk kiezen welk etablissement de eer zal hebben onze dorst en/of onze honger te stillen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier