“In elke band valt wel eens wat vrouwonvriendelijke klap”

Nancy Boerjan

Lendeledenaar Bert Huysentruyt is acteur en drummer. In de theatervoorstelling ‘Hells Bells’ speelt hij de rol van… een drummer. Ideaal voor een eerste échte theaterrol dus. “Ik doe dit héél graag”, klonk het enthousiast na de eerste try-out in het Kortrijkse Theater Antigone.

Vier midlifers rollen van Dominique Mondelaers, Bert Huysentruyt, Ben Segers en Lucas Van den Eynde zijn hun grijze bestaan beu en dromen van een doorbraak als rocksterren. Hoe ze dat tot stand proberen te brengen en wat dat betekent voor hun vriendschap, kom je te weten tijdens Hells Bells, een voorstelling van theaterbureau Jimmenas, geregisseerd door Jos Verbist, directeur van het Kortrijkse gezelschap Theater Antigone. Het stuk is goed voor een flinke portie dialect, waarvan de West-Vlaamse bijdrage wordt geleverd door Bert Huysentruyt. Bert is een professioneel drummer-percussionist maar was en is ook regelmatig op televisie te zien als acteur in o.m. de jeugdseries Zingaburia, Koning Lou en Kosmoo. In de film The Broken Circle Breakdown speelt hij de contrabasspeler Jef. In Hells Bells staat hij voor het eerst louter als acteur voor een livepubliek en dat is hem uitstekend bevallen.

De vriendschap onder de vier bandleden wordt in het stuk ernstig op de proef gesteld. Herkenbaar voor een muzikant?

“We hebben een aantal elementen uit de soms hilarische film Anvil overgenomen, een documentaire over de gelijknamige Canadese metalband die groepen als Metallica en Anthrax inspireerde, maar zelf nooit doorbrak. Dus er zijn wel degelijk bands waar het er zo aan toe gaat. Zelf zit ik niet in het metalmilieu, maar ik moet toegeven dat er in elke band wel eens ‘vrouwonvriendelijke klap’ valt. Níét zo erg als in het stuk, bijlange niet!” (lacht)

“Ik heb het nog wel meegemaakt dat er spanningen binnen een band zijn. De een focust al helemaal op de videoclip terwijl een ander eerst goeie nummers wil bijvoorbeeld. Eigenlijk worden de gesprekken uit Hells Bells in veel bands gevoerd, maar dan toch op een veel vriendelijker manier.”

De leden voelen de tijd tikken, als ze nu geen hit scoren doen ze het nooit meer…

“Mannen in een midlifecrisis doen al eens rare dingen. In dit geval: een kerstsingle opnemen, een scheve schaats rijden… Het is allemaal luchtig bedoeld maar er zit wel een boodschap achter: dat vriendschap alles overwint.”

“Sinds ik vader ben, probeer ik bewust gezonder te leven”

Je wordt eind dit jaar 38. Te vroeg voor een midlifecrisis?

“Ik ben niet zo hard bezig met mijn leeftijd. Maar sinds kort wél met mijn gezondheid. Ik eet veel gezonder dan voorheen, niet zozeer om kilo’s te verliezen al zijn het er intussen wel al heel wat minder maar vooral om me fitter te voelen. Dat is zo gekomen door vader te worden. Ik heb twee kinderen, van 2 en 4, voor wie ik er echt wel zo lang mogelijk wil zijn.”

Mag ik muziek je grote liefde noemen, en theater een mooie tweede?

“Ik heb een muzikale opleiding gehad, de theaterrollen zijn er toevallig bij gekomen en van de ene komt de andere. Maar ik doe het eigenlijk allebei even graag. En het is vooral leuk om ze te kunnen afwisselen. Ik ben overigens onlangs pas te weten gekomen dat mijn grootmoeder zaliger amateurtoneel speelde in de lokale vereniging in Lendelede. Dat vind ik wel grappig. En tijdens familiefeestjes stak ik als kind ook al theaterstukjes ineen, met mijn neven en nichten, waar de rest van de familie de helft dik tegen hun zin dan verplicht naar moest kijken. (lacht) Ik vind het gewoon heel prettig om op een podium te staan. Zenuwen? Eigenlijk niet, neen.”

Zit er een lijn in de rollen die je aangeboden krijgt?

“Ik denk wel dat daar een zekere typecasting mee gemoeid is, maar voor mij zit er in elk geval genoeg variatie in. Ik speelde mee in de eerste aflevering van De Infiltrant, als handlanger van een crimineel. Dat deed ik nog niet eerder. Maar doorgaans word ik eerder als zeg maar ‘el sympatico’ gevraagd.”

Welke rol zou je graag eens spelen? En welke zeker niet?

“Niks in het bijzonder. Mochten ze mij vragen om Hitler te spelen, dan zou ik dat ook graag aanpakken. Maar dat zal niemand vragen, want Hitler is wel de laatste waar ik op lijk. Of misschien zou het zo net wél grappig worden!”

Je hebt al in heel wat Vlaamse bands gedrumd, van Gorki tot Het Zesde Metaal. Wanneer richt je je eigen band op?

“Daar heb ik wél goesting in! Maar misschien blijft het daar beter bij… Ja, wie weet. Maar dat zou dan toch pas zijn als ik eens héél veel tijd overheb.”

Muziek op de planken

Hells Bells maakt een flinke tournee in Vlaanderen dit voorjaar, maar de tickets vliegen de deur uit. De speellijst vind je op de site.

www.jimmenas.be

Ook dit voorjaar wil Bert samen met Nic Balthazar en Anabelle Dewitte jongeren warm maken voor drum- en slagwerk, met de voorstelling Badaboem.

www.huubcolla.be