“Ik was zeer verrast door het hoge niveau”

Bert Vanden Berghe

Wereldkampioen barbecue Peter De Clercq én Seppe Nobels, een van ‘s werelds beste groentechefs, gaan op zoek naar het beste grillduo van Vlaanderen. In ‘Grillmasters’ op Vier leggen ze tien duo’s op de rooster. “Voor een stukje West-Vlaamse côte à l’os mag je mij altijd wakker maken”, aldus Peter.

Peter De Clercq is een begrip in de barbecuewereld en dus samen met Seppe Nobels het perfecte jurylid voor Grillmasters, waarin Vier op zoek gaat naar de ultieme amateurgrillers. Peter, de man die zijn volk leerde barbecueën, runt restaurant Elckerlijc in Maldegem, maar woont in Knokke. “Op een appartement, dus van barbecueën komt er niet vaak iets in huis”, glimlacht Peter. “Maar bij vrienden sta ik wel vaak achter de barbecue, ik kan het niet laten. Het blijft boeiend om met vuur te spelen.”

Het hoeft geen betoog waarom de programmamakers bij hem uitkwamen. “Maar ik leer na dertig jaar nog altijd bij en deze keer was dat ook zo. De duo’s zijn een voor een kleppers. Ze mochten alle tien meteen in mijn restaurant beginnen, echt waar. Ik was zeer verrast door het hoge niveau, maar ook door de eenvoudige en creatieve manier waarop ze leuke ideeën naar voren kunnen brengen.”

Peter verwacht komende zomer een heuse barbecuehype. “Wie barbecue zegt, zegt sfeer en een feestje. Gewoon samenkomen met vrienden of familie en genieten. Dat wil ik al heel mijn leven duidelijk maken aan de barbecue, dat je van dit leven zelf een feest moet maken. Dit programma bewijst bovendien dat je veel meer kan doen met een barbecue dan er een gemarineerde rib op gooien. De meest voorkomende fout? Dat vis of vlees voor en na het grillen op dezelfde plank wordt gelegd. Het komt ook nog vaak voor dat de houtskool niet ‘rijp’ genoeg is, waardoor je een slechte rookontwikkeling krijgt. Ik hoop dat de kijkers uit dit programma leren wat je allemaal uit een barbecue kan halen. Waarvoor je mij wakker mag maken? Voor een vette West-Vlaamse côte à l’os, zeker weten!”

Peter was duidelijk in zijn sas tijdens de opnames. “Het was een geweldige zomer. Ik heb al heel wat gedaan voor regionale zenders, maar dit was toch van een ander kaliber. Zeker omdat we ook verder kijken dan de roosters, want we gaan onder meer vissen en daarna forellen roken in de bossen. Dat waren onvergetelijke ervaringen. Qua mediatraining hebben Seppe en ik ook heel wat bijgeleerd, net als de kandidaten trouwens. Het is heel fijn om te merken dat ze na de opnames ook blij zijn met wat ze allemaal opgestoken hebben. Dus als er een tweede seizoen komt, mogen ze mij gerust bellen, absoluut!”

‘Grillmasters’, elke donderdag om 20.35 op Vier.