“Ik val voor eigenzinnigheid”

Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Klein Duimpje, Anna Karenina of Jommeke… Stephanie Coorevits gaat elke week op zoek naar de alter ego’s van Bekend Vlaanderen.

Deze week in Alter Ego: Brent Vanneste. Een vaste klant in het Wevelgemse café Avenue De Polka, maar bij het bredere publiek wellicht beter bekend als de zanger van de band Steak Number Eight. Het is mogelijk dat zijn muziek minder geschikt is om op het 50-jarige jubileum van je ouders af te spelen, maar persoonlijk vind ik het ‘prachtig in zijn genre’.

Brent, heb jij een alter ego?

“Nee. En ook de vraag naar persoonlijke helden vind ik wat moeilijk om te beantwoorden. Ik ga gewoon twee van mijn beste vrienden noemen, als dat goed is.”

Dat mag zeker. Wie zijn dat?

“Colin Van Eeckhout, zanger van de band Amen Ra, en Pieter Paul Devos, zanger van de bands Raketkanon en Kapitan Korsakov.”

Je mag gerust wat uitleg geven.

“Ik ga beginnen met Pieter Paul. Ik respecteer hem natuurlijk als artiest, maar vooral als mens. Wat er voor mij voor zorgt dat ik iemand ‘chic’ vind, is dat hij of zij eigenzinnig is en niet wijkt voor wat andere mensen denken of zeggen. Ik denk dat het heel belangrijk is, en zeker als artiest, dat je vooral je eigen ding blijft doen. Het is natuurlijk makkelijk of verleidelijk om beslissingen te nemen die je op korte termijn populair zullen maken bij het brede publiek, maar op lange termijn ben ik ervan overtuigd dat je het verst geraakt wanneer je dicht bij jezelf blijft. Authenticiteit is enorm belangrijk.”

Ik volg je, maar ik kan me voorstellen dat dat niet altijd evident is. Zoals je zegt, het is moeilijk om aan de lokroep van de populariteit te weerstaan. Ik denk dat het als artiest nogal frustrerend kan zijn als je ‘baby’ niet onmiddellijk geliefd is.

“Wanneer je kunst maakt, of dat nu muziek of literatuur of wat dan ook is, kan je niet anders dan ‘puur’ zijn. Het komt uit jezelf, dus mag je geen compromissen sluiten.

Pieter Paul werkt zo. Kapitan Korsakov en Raketkanon zijn eigenzinnige bands, maar doen het beide toch heel goed. Ik heb trouwens een speciale band met Kapitan Korsakov. Door die band heb ik mijn huidige lief leren kennen. Ze was fan van Pieter Pauls band. We hebben elkaar op een optreden ontmoet.”

Noiserock die voor Cupido speelt, dat is mooi. Maar je noemde ook Colin Van Eeckhout?

“Ja en wel om dezelfde reden. Hij doet met Amen Ra wat Pieter Paul met zijn bands doet: op een zeer eigenzinnige manier zijn ding doen. Geen compromissen sluiten. Dat is hier de moraal denk ik: blijf oprecht wanneer je creëert. Ik probeer dat ook te doen.”

En kijk eens hoe ver jij het geschopt hebt. Deze zomer voor de derde keer op Pukkelpop. Bedankt voor de tip!