"Ik lijk minder goed te gedijen in rustig water"

26/05/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 24/05/17 om 09:42

"Ik wil dat er veel volk komt kijken naar wat ik doe, dat erover gesproken wordt, dat het iets in gang zet en als het even kan ook iets verandert." De lat ligt hoog voor programmamaker Eric Goens. Met 'Molenbeek 'en 'Het Huis' bewees hij dat hij het kan, en toch groeit alweer de angst dat zijn nieuwe tv-reeksen dit najaar misschien níét scoren. In afwachting: een gesprek in zijn thuisbasis Koksijde.

Eric Goens krijgt het niet goed uitgelegd, en dat wil wat zeggen voor deze journalist: hij heeft zowat de hele wereld gezien, of het scheelt niet veel - "pas terug van zes weken Zuid-Afrika, daarvoor twee weken Japan, en dan had ik er al drie weken Antarctica op zitten" - maar alleen Koksijde, waar hij opgroeide, geeft hem het gevoel thuis te zijn. Koksijde binnenrijden, beschouwt hij als een ritueel op zich: Nieuwpoort, Koksijde-dorp, de Zeelaan door... thuis. Hij heeft geen idee hoe dat komt. "Hier wonen - aan zee - maakt deel uit van wie ik ben, heeft mij voor een groot deel gevormd ook." Een kustjongen kortom. "Nee, zelfs dat niet. Als iemand vraagt vanwaar ik afkomstig ben, antwoord ik Koksijde. Nooit de kust, of West-Vlaanderen... Want zo voel ik me niet, net zo min als ik me Vlaming of Europeaan voel. Mijn roots liggen in Koksijde, de rest zal me worst wezen."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!