“Ik heb schaduwzijde van liefde leren relativeren”

Redactie KW

Steve Van Lauwe alias Sliek De Zeesterre is nog het bloed aan het stelpen na een echtscheiding en daar rapt hij over in het eerste deel van Sterk Water, de nieuwe ep van Sliek De Zeesterre, een dooraderde handleiding in emotionele hulpverlening.

Na een vliegende start werd het zeven jaar windstil rond Sliek De Zeesterre, de hiphoppende kustbroers Steve Van Lauwe (40) alias Sliek De Zeesterre en diens jongere broer Sidney alias Dfonk aka C King, die tegenwoordig onder het pseudoniem C King door het leven gaat. Die stilte werd twee jaar geleden doorbroken met de comeback-ep Richting Alpha, waarop de frères versterking kregen van de Brugse dj-scratcher Shorty, die in zijn werkmilieu gewoon als Joeri (Van Coillie) door het leven gaat.

‘Olles et zen Ende’

Steve Van Lauwe: “Op Richting Alpha stonden er al emotionele wegwijzers, die aangaven waar het met mijn persoonlijk leven naartoe zou gaan. Nummers als Bring me nor uus, De zin van ‘t leven, Gin tied en Spaced out: het lag er vingerdik op dat er op emotioneel vlak iets op til stond. Kort na de release van die ep kwam het tot een relatiebreuk met mijn vrouw, met wie ik twee kinderen heb: Lewis (6) en Luca (8). Die breuk heeft me enorm veel hartzeer bezorgd. Dit spreekt uit de eerste nummers die ik na Richting Alpha heb geschreven en die op Sterk Water staan, zoals ‘t Is overal (wel etwa), met vocals van onze oude copain Alain ‘De Kustenoare’ Verlinde, en vooral Olles et zen Ende, dat ik pal na onze ‘definitieve’ scheiding geschreven heb en muzikaal aanleunt bij rap. Vrouw kwijt, huis weg, kids die je veel minder ziet dan je zelf zou willen… À propos, mijn zonen zingen trouwens mee in de outro van die tune.” (mijmert)

“Voor mij heeft het pennen van teksten ook iets therapeutisch”

“Het heeft me nog meer met de neus op de relativiteit van het leven gedrukt: in een vingerknip kan alles aan diggelen liggen. Mensen zijn vandaag veel lichtgeraakter dan vroeger. Voor mij heeft het pennen van teksten ook iets therapeutisch. En dat moest eruit, man. Een relatie van vijftien jaar, waarvan twaalf jaar als echtpaar, veeg je niet zomaar van tafel. Ik ben zelfs naar Vlissegem verhuisd, om in de buurt van mijn broer te kunnen zijn. Zo diep zat ik.”

“Ik heb vrienden die na een liefdesbreuk door het lint gingen of gretig naar de fles grepen. Bij andere maten ging het nog verder: zij namen hun toevlucht tot een koord. Ik heb ook erg diep gezeten, maar stilaan ben ik uit een diep dal aan het klimmen.”

Live set-up

Geen teksten zonder muziek. Hoe valt de muzikale puzzel bij Sliek De Zeesterre in elkaar? “Sidney creëert de meeste beats, maar ik begeleid hem wel: ik scheid het kaf van het koren en dan gaat hij er verder mee aan de slag. Als alles op punt staat, voegt DJ Shorty er hier en daar nog scratches aan toe. Dit wordt ook onze live set-up. Op het podium roepen we ook nog de hulp in van Darcat, die drie nummers zal brengen.”

“Er is ook een guest appearance van De Kustenoare. Live vullen we de set nog aan met klassiekers als Up en Neere en ‘t Is e Slette. We zijn trouwens nu al druk in de weer met het tweede deel van Sterk Water, dat we eind dit jaar hopen te releasen. De teneur wordt meer uplifting, mede dankzij mijn nieuw lief die van De Haan afkomstig is. Dat hoor je vandaag al aan Alleen moa joen van de huidige ep, een liefdesbekentenis. De twee delen van Sterk Water zullen één geheel vormen, een échte cd, zoals in the old days, voor het digitale tijdperk alles door elkaar schudde.”