Hippo.War over de rol van het oorlogspaard

Redactie KW

In Waregem opent in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 november het bezoekerscentrum Hippo.War in het nieuwe tribunegebouw op de hippodroom. Het illustreert de bezoeker de rol van het paard en de Amerikaanse inbreng in de Eerste Wereldoorlog.

Paardenstad Waregem bezoeken zonder de hippodroom aan te doen is heiligschennis en vanaf zaterdag moet je ook zeker langs in het bezoekerscentrum Hippo.War op de tweede verdieping van de impressionante nieuwe tribune, Hippo Loggia genoemd. In de educatieve ruimte vind je over een oppervlakte van 1.300 vierkante meter twee permanente tentoonstellingen. Bij het binnenkomen word je meteen ondergedompeld in de strijdkracht van het paard tijdens de Eerste Wereldoorlog. De aansluitende expo vertelt het verhaal van de Amerikanen, vooral zij die in de regio van Waregem vochten. Zo kan je een databank raadplegen en eventueel aanvullen met informatie over de 368 gesneuvelden die op de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field liggen begraven. Die site werd 3,5 jaar geleden met een bezoek van toenmalig Amerikaans president Barack Obama vereerd.

Er is zelfs een nagebouwd paardenhospitaal te bewonderen

“Aan de hand van onder meer foto’s, film- en audiofragmenten, authentieke stukken, een interactieve quiz en zelfs een nagebouwd paardenhospitaal kunnen de bezoekers deze misschien nog niet zo bekende verhalen uit Den Grooten Oorlog ontdekken”, vertelt de Waregemse schepen van Cultuur Pietro Iacopucci. De aankoop van de exporuimte en de inrichting ervan kosten zijn stad zowat 2,5 miljoen euro.

Op 11 november opent Hippo.War voor het publiek. Om 19 uur kan je op de hippodroom naar de drive-invertoning van War Horse. Het bezoekerscentrum is toegankelijk van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur. De toegang is gratis. Groepen kunnen er ook buiten de normale openingsuren terecht, maar enkel onder begeleiding van een gids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier