Het Pajottenland van Pieter Bruegel

Redactie KW

Het Pajottenland viert in 2019 een Bruegeljaar. Dan is het 450 jaar geleden dat de kunstenaar overleed. Maar ook nu al kan je zijn voormalige thuisbasis en inspiratiebron beter leren kennen: de vernieuwde Bruegelfietsroute (46 km) slingert door het glooiende Pajottenland en piept even in de Zennevallei. Er valt zoveel te beleven dat je er een dag mee kan vullen.

Pieter Bruegel de Oude (1525 – 1569) verbleef de laatste zes jaar van zijn leven in Brussel. De schilder vond inspiratie voor zijn landschappen in de Pedevallei, waardoor de Bruegelroute natuurlijk passeert. Langs het eerste deel van de fietsroute staan verschillende reproducties opgesteld. Het is een leuke oefening om in Bruegels dromerige landschappen nog bestaande elementen te ontdekken, zoals de kerk van Sint-Anna-Pede op het schilderij Parabel van de Blinden of de Pedemolen in Sint-Gertrudis-Pede op De ekster op de galg.

De Bruegelroute verkent in een eerste lus de vele kleurrijke valleien van Dilbeek en zijn deelgemeenten. Even voorbij de Luizenmolen ligt Het Neerhof, een boerderij waar eender wie de handen uit de mouwen mag steken. Tijdens de week en op zondagnamiddag heb je er vrije toegang. Een school uit Limburg borstelt de paarden, voert mest weg en vertroetelt de koeien. “Dat stinkt nogal, hé, meneer?”, zegt een jongen laconiek, hooguit tien jaar, met een kruiwagen in de hand.

Heerlijke geuze en lambiek

De geuze en de lambiek zijn typisch voor deze regio. Brouwerij Timmermans in Itterbeek is actief sinds de 18de eeuw. In het historische biermuseum leggen ze je haarfijn uit waar die fruitige unieke smaak van de geuze vandaan komt. Groepen kunnen altijd een rondleiding boeken. Individueel kan je er – na reservering op www.brtimmermans.be – terecht op de tweede zondag van de maand.

De route verrast regelmatig en dat niet alleen door het schilderachtige landschap

Aan de drukke N8 in Schepdaal passeren we het Trammuseum. Robert Jeanfils leidt ons rond in wat de laatste goed bewaarde buurtspoorwegstelplaats van België is. Tot in de jaren zestig stoomden trams in heel België rond. De Lijn nam die functie over. In het museum staan nog een aantal unieke stellen, zoals dat van Leopold II. “Het tramstel werd teruggevonden als duivenkot”, weet Robert.

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

De route verrast regelmatig en dat niet alleen door het schilderachtige landschap. Tussen de glooiende akkers liggen eeuwenoude herenboerderijen. Als je de trappen naast de watermolen van Pede beklimt, kom je in een oase terecht. In deze vochtige hooilanden bloeien bloemen in het voorjaar en valt het rijpe fruit van de bomen in het najaar. Elke tweede zondagnamiddag van de maand kan je de molen bezoeken.

Gaasbeek is een van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen. In de Onderstraat ligt een paadje naast een poel. Het loopt in de richting van het kasteel van Gaasbeek met zijn indrukwekkende wandelpark. De wisselende tentoonstellingen binnen de muren van het kasteel zijn altijd parels.

Langs typisch Pajotse wegen – wat dieperliggend dan de omliggende weiden zodat je enkel de toppen van de verspreid liggende kerktorens ziet – gaat het richting Sint-Pieters-Leeuw. Net voor het centrum stappen we af aan wandelknooppunt 710. Vanop een houten uitkijktoren speuren we over het Volsembroek, een moerassig natuurgebied in de Zuunvallei. In het broek grazen gallowayrunderen.

Wandelen tussen rozen

Waar je de kerk van Sint-Pieters-Leeuw rondt, hou je even rechts aan in de Joseph Depauwstraat. Hier ligt de ingang van de befaamde rozentuin van het kasteel Coloma. In feite gaat het om verschillende rozentuinen verspreid over 15 ha. De toegang tot het wandelpark is gratis. De rozentuin is in oktober nog elke dag open van 10 tot 19 uur. Vanaf mei heropent de tuin zijn deuren. Vooral in de maanden mei, juni, augustus en september is hij een absolute aanrader.

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

Op de Puttenberg in Sint-Pieters-Leeuw krijgen we eindelijk het beloofde uitzicht op voorstedelijk Brussel. Vanaf hier beginnen we aan een afdaling die ons uiteindelijk terug naar het kerkje van Sint-Anna-Pede voert, waar we afsluiten met een lekkere geuze.

De Breughelwandeling in Sint-Anna-Pede

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

Net als de fietstocht start de Bruegelwandeling (7 km) ook aan het pittoreske 13de-eeuwse kerkje van Sint-Anna-Pede. De prachtige lusvormige wandeling doet vooral trage wegen aan. Ze leidt via een paar pittige hellingen tot in het centrum van Itterbeek en terug. Langs het pad staan elf reproducties van Pieter Bruegel.

Ontspannen in provinciedomein Huizingen

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

In de herfst- en wintermaanden zijn de attracties en het zwembad van provinciedomein Huizingen gesloten. Het voordeel is dat de toegang tot het 95 hectare grote domein dan wel gratis is. Kinderen kunnen er zich uitleven in de grote speeltuinen. Je kan er mooie wandelingen maken langs het kasteel, het arboretum en het dierenpark.

Adres: Torleylaan 11, Huizingen (Beersel).

(Strip)kasteel van Beersel

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

Aan de overkant van de ring ligt de Zennevallei, een echt bronnengebied. Op de fietstocht deden we al het kasteel van Gaasbeek en het Colomakasteel aan. Ook het kasteel van Beersel aan de Lotsestraat 65 is een aanrader. Stripfanaten kennen het goed bewaarde slot van de Suske & Wiske-strip De schat van Beersel. Een bezoek kost 3 euro.

Herfst in het Zoniënwoud

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

Het Zoniënwoud is het grootste loofwoud van Vlaanderen. Het bestaat vooral uit beuken. Hier en daar vind je ook monumentale eiken. In de herfst is het bos op zijn mooist. Er zijn meerdere toegangspoorten waarlangs je een wandeling kan aanvangen. Onze aanrader is het Bosmuseum aan de Tumulidreef in Groenendaal (Hoeilaart).

PRATISCH

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

De Bruegelfietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Afstand: 46 km.

Parking en start: het kerkje van Sint-Anna-Pede, waar je ook gratis parking vindt.

Consumptietip: je bent in het land van de geuze…

Het parcours is niet geschikt voor gevoelige banden.

Info: www.toerismepajottenland.be

Het Pajottenland van Pieter Bruegel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier