Het middelpunt van Vlaanderen

Redactie KW

Ze zijn niet weinig bescheiden in Buggenhout in het oostelijkste puntje van Oost-Vlaanderen. Ze wonen naar eigen zeggen in de bosrijkste gemeente van Vlaanderen, in deelgemeente Opdorp zouden ze over de mooiste Dries beschikken en volgens een ingewikkelde berekening liggen ze ook nog eens pal in het centrum van Vlaanderen.

In Oost-Vlaanderen vind je wel vaker een langgerekt dorpsplein bezaaid met gras, een Dries geheten. Denk maar aan Kaprijke en Doornzele. In Opdorp wordt de driehoekige Dries met zijn vier hectare de grootste van Vlaanderen genoemd. Het plein is beplant met linden en centraal vind je twee staande wippen van de boogschuttersgilde. Vroeger kwamen op dit ‘plein’ koeien en paarden grazen. In het voorjaar biedt de Dries een wonderlijke aanblik met de bloei van duizenden narcissen.

Machtige eiken

Vanuit de Dries volgen we iets meer dan een kilometer een asfaltweg tot we te midden van de velden op het geografische middelpunt van Vlaanderen staan. Het lijkt niet meer dan een fait divers op onze wandeling, maar het typeert wijlen Theodoor Van der Waeteren, een gedreven en begeesterende ingenieursprofessor van de KU Leuven, dat hij zijn studenten een dergelijk interessant weetje liet uitzoeken. Niet toevallig ligt dat punt bijna op de drieprovinciëngrens. Zelfs de voormalige Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman kwam er al een kijkje nemen.

Het middelpunt van Vlaanderen

In de verte vliegt een reiger loom op. De herfstzon weegt zwaar op zijn veren. In het prachtige Lippelobos trekken machtige eiken en trotse beuken de aandacht. Het 60 hectare grote bos is redelijk recent. Tot de 18de eeuw lag hier heide. Er werden mondjesmaat enkele dreven aangeplant, maar pas in de 20ste eeuw werden de stukken tussen de dreven ook bebost.

Vlaamse renaissancestijl

Hou bij de eerste splitsing in het bos links aan. Er ontbreekt een knooppuntenbordje. Het bospad brengt ons in Lippelo, deelgemeente van Sint-Amands, in de provincie Antwerpen. De gemeente staat op fusioneren met Puurs. Langs de ‘private’ dreef komen we aan de ingang van het kasteel Hof te Melis. Het kasteel dateert van de 15de eeuw, maar brandde in 1914 deels af na beschietingen door het Belgische leger. De Duitsers hadden zich in het kasteel verschanst. In 1920 werd het heropgebouwd. Leopold III verbleef hier even in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog. Het is nu privédomein. Gelukkig staat de toegangspoort altijd open waardoor je een mooi zicht krijgt op het mooie gebouw in Vlaamse renaissancestijl.

Zelfs voormalig Amerikaans ambassadeur Howard Gutman kwam hier al een kijkje nemen

Het witte goud

Waar we de Kasteeldreef verlaten en rechts een kort stukje langs een drukkere weg stappen, vallen we de provincie Vlaams-Brabant binnen. Rechts kan je nog een blik werpen op het kasteel. Met wat geluk grazen links enkele Brabantse trekpaarden vredig in de weide.

Wandelaars in het centrum van Opdorp.
Wandelaars in het centrum van Opdorp.

Neem het eerste begaanbare pad rechts in het bos. Het knooppuntenbord staat ietwat ongelukkig aan de overkant van de weg. Dit pad biedt een duidelijk beeld van de grootsheid van de dreven in het Lippelobos. De bomen dragen er nog de littekens uit de tijd dat jonge koppeltjes hun liefde uitschreeuwden met inkervingen in de stammen. Waar de Lippeloweg Buurtweg 58 dwarst, steek je gewoon over. Ook hier staat de knooppuntenaanduiding op de verkeerde plaats.

Let in het bos even op de tientallen paddenstoelen die als kabouterhuisjes de kop opsteken. Het bos staat er bekend voor.

De Dries van Opdorp is de grootste van Vlaanderen.
De Dries van Opdorp is de grootste van Vlaanderen.

Nog net in Malderen passeren we aspergebedrijf Goossens. Tijdens het seizoen – april tot juni – verkopen ze het witte goud in hun hoevewinkel. Langs rustige landelijke wegen komen we weer in het centrum van Opdorp.

Dorp van kaasmakers

Het middelpunt van Vlaanderen

Een andere interessante wandeling in Opdorp is het Keisdrupperspad. De naam refereert aan de 19de eeuw toen in Opdorp nog massaal kaas werd gemaakt. De wandeling trekt onder andere door het mooie natuurgebied Diepmeren en doet vooral trage wegen aan rond het centrum. Er is een korte versie (4,7 km – 1a) en een lange (8 km – 1b).

Brouwerijen bezoeken

Het middelpunt van Vlaanderen

Buggenhout telt twee bierbrouwerijen met naam en faam: Brouwerij Bosteels bekend van Tripel Karmeliet en brouwerij De Landtsheer bekend van hun Malheur-bieren. Groepen kunnen tijdens de week de brouwerijen bezoeken (mits betaling). Bosteels aanvaardt pas groepen van minimum 20 personen. Bij Malheur geraak je al binnen vanaf twaalf personen. Of je proeft gewoon een van hun bieren in de vele streekbiercafés die Buggenhout rijk is…

Fietsen in Klein-Brabant

Het middelpunt van Vlaanderen

Buggenhout ligt aan de rand van Klein-Brabant, een toeristische regio die een stukje Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant overspant. Eén van de prachtige fietsroutes in dit gebied is de Scheldedijkroute (43 km). Je kan instappen op de bewegwijzerde route op de Dries in het centrum van Opdorp. De route passeert tientallen bezienswaardigheden en doet onder andere de Rupelmonding aan.

Bosrijk Buggenhout

Het middelpunt van Vlaanderen

Welke gemeente kan zeggen dat ze een wandelroute op hun gemeente heeft lopen die bijna hoofdzakelijk door bos loopt? Juist ja, in Buggenhout kunnen ze dat met de Buggenhoutbos wandelroute (11 km). Vlakbij de Henneput passeer je onder andere een arboretum met inheemse bomen. De boskapel werd opgericht omdat de kasteelheer hier zou zijn gedood door een door hem verwond everzwijn.

PRAKTISCH

Start en aankomst: Dries 65, Opdorp (gratis parking).

Stap aan de witte kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille op het pad dat rechts naar de overkant van de Dries leidt richting de Vekenstraat.

Afstand: 9,7 km.

Knooppunten: 90 – 91 – 92 – 119 – 99 – 95 – 93 – 89 – 90 (wandelnetwerk ‘Land van Stille Waters’)

De wandelkaart ‘Land van Stille Waters’ is te koop voor 8 euro via www.scheldeland.be. Het wandelnetwerk bevat 257 kilometer wandelpaden.

Niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Dorst of honger? De uitbater van streekbierencafé Drytoren (Dries 65 in Opdorp) is West-Vlaming. Het café is vermaard om zijn spaghetti. Rond de Dries liggen verschillende horecazaken en een B&B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier