Mannen met een missie in de moestuin

Mannen met een missie in de moestuin

Redactie KW - Onze moestuinman Angelo Dorny bracht een bezoek aan de moestuin van acteur en drummer Bert Huysentruyt in Grimbergen. De twee delen een liefde voor groen én gezond eten. Ze staken dan ook meteen de handen uit de mouwen.

Goed voor je huid, mooi in huis

Goed voor je huid, mooi in huis

De Aloë vera is een plant met enorm veel mogelijkheden. Je vindt ze in je douchegel, verzorgingszalfjes, en zelfs in drankjes. Maar in je interieur is de plant vooral een heel gemakkelijke eyecatcher!

De favoriete blaadjes van onze tuinman Angelo Dorny

De favoriete blaadjes van onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Als kind had ik een hekel aan salades. Konijnenvoer, vond ik. Altijd maar hetzelfde en nooit echt lekker, als ik heel eerlijk ben. Tot ik van opa een hoekje in de moestuin kreeg aangewezen waar ik kon doen wat ik wilde. Het begon met makkelijke sla en doperwten, maar ging al snel over tot het experimenteren met enkele bijzondere gewassen. Een eigen moestuin heeft me geholpen mijn smaakpapillen te ontwikkelen. Ik kon nu zelf bepalen wat er in de salade eindigde. En geloof me, dat was meer dan sla en tomaat.

Een eerste prijs voor symmetrie

Een eerste prijs voor symmetrie

Roeselare Trui Lievens - De voortuin van Kurt Logghe en Cindy Parmentier uit Roeselare is qua symmetrie een echte blikvanger. De buxussen en de haagbeuk staan er strak in de rij en blaken van - groene - gezondheid. Dat ontging ook de organisatoren van De Gouden Tuin uit Roeselare niet. Kurt kaapte dan ook al enkele keren de eerste prijs weg in de categorie 'architectonische voortuin'.

Een en al kleuren en geuren

Een en al kleuren en geuren

Jan Gheysen - We zouden erover kunnen discussiëren: of april of mei de mooiste, de kleurrijkste en meest aromatische tuinmaand is. Maar daar gaan we geen tijd en energie aan spenderen, er wacht ons te veel werk in de tuin én er komen zo goed als zeker nog enkele zomerse dagen, zoals we die van de week al konden meemaken. Aan de slag dus én vooral ook durven te genieten van al dat fraais.

Tuinieren in een moestuinbak

Tuinieren in een moestuinbak

Niet in het bezit van een grote tuin? Kies dan voor een teelt in moestuinbakken. Je zult er uiteindelijk ook tijd aan moeten besteden, maar dat is geen argument om het niet te doen. Met hooguit vijf minuten per dag kom je er en er groeien zelfs nauwelijks onkruiden in als je start met kwalitatieve potgrond. Een vierkantemetermoestuin is ook laagdrempelig, je kunt op eender welk moment instappen en je kunt er ook de kinderen of kleinkinderen mee plezieren. Met zo'n minimoestuin kan je wel niet voortdurend vier of vijf monden voeden, maar als snack- en snoeptuintje doet de bak het dan wel weer prima.

De tien geboden van het tegeltuintje

De tien geboden van het tegeltuintje

Bert Vanden Berghe - Tegeltuintjes winnen aan populariteit. Alsmaar meer steden en gemeenten promoten de kleine tuintjes aan de gevels, niet alleen om kleur en sfeer in de straat te brengen, maar ook om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hoog tijd om zelf aan de slag te gaan!

Vaderplant plant zich makkelijk voort

Vaderplant plant zich makkelijk voort

Gillian Lowyck - Je hebt zo van die planten die gelukkig zijn zonder dat je er echt veel voor hoeft te doen. Water geven en een fijn plekje in huis, en de vaderplant beloont je door supersnel te groeien. En dan nog met prachtige paars-groene bladeren.

Eindelijk: druk druk druk in de tuin

Eindelijk: druk druk druk in de tuin

Jan Gheysen - Geef toe, wie in zijn tuin voorjaarsbloeiers heeft, maakte de voorbije week ongetwijfeld de tuin op zijn best mee. Zacht weer, zonnelicht én al die voorjaarsbloeiers: het is een weelde waarop we niet vlug uitgekeken raken. Geniet dus, maar... vergeet niet dat het ook weer druk klussen wordt in de tuin.

Experimenteer met besjes met onze tuinman Angelo Dorny

Experimenteer met besjes met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Je eigen fruit telen is theoretisch gezien niet moeilijk, de snoei ervan daarentegen zorgt vaak wel voor problemen. Elke fruitsoort heeft namelijk een eigen snoeimoment en meestal heb je toch flink wat vakkennis nodig om een boom goed en wel in vorm te krijgen. Snoei je te vroeg, dan krijg je geen bloemen te zien en dus logischerwijs ook geen vruchten. Snoei je te laat, dan begint de boom te bloeden, houd je hem niet meer in vorm en neemt de productie na verloop van tijd af. Het is een vak apart, dat moet ik toegeven, maar eenmaal je het onder de knie hebt, pluk je elk jaar weer kilo's vruchten.

Steek je tuin in een paaskleedje

Steek je tuin in een paaskleedje

Redactie KW - Paasdecoratie voor tuin en terras vind je in overvloed. Maar als je een beetje handig bent, kan je die makkelijk zelf maken. Wat dacht je van een feestelijke paasboom of van een vrolijke lollystruik?

Haal Pasen fris en vrolijk in huis

Haal Pasen fris en vrolijk in huis

Torhout Jozefien Eggermont - Pasen is het ideale moment om de lente in huis te halen. En dat hoeft niet altijd in de klassieke geeltinten te zijn, vindt Fleur Dewaelsche van Puur Fleur in Torhout. Ze maakt stap voor stap een fleurige creatie in fris oranje en roze. De grote Ecuadorrozen vormen de eyecatchers in haar vrolijke bloemstuk.

Tripjes vol groene inspiratie

Tripjes vol groene inspiratie

Torhout Nancy Boerjan - Op zoek naar ideeën voor de eigen tuin of gewoon goesting om te genieten van andermans tuin- en bloemenpracht? Noteer dan deze uitjes in je agenda.

Het geheim van de mooie roos

Het geheim van de mooie roos

Oudenburg Laurette Ingelbrecht - Als je deze zomer mooi bloeiende en goed geurende rozen in je tuin wil, is het nu het moment om de struiken te snoeien. Een niet zo moeilijk werkje, alleen is het belangrijk de juiste techniek toe te passen. Ann Boudolf en Rudy Velle van Lens Roses in Oudenburg tonen hoe het moet.

Tuinenpracht in Penshurst Place

Tuinenpracht in Penshurst Place

Peter Soete - Engelse tuinen vormen voor veel tuinliefhebbers een dankbare inspiratiebron. Wij trokken naar Kent, naar 'the garden of England', waar je de ene na de andere spectaculaire tuin ziet. Geniet mee van het schitterende domein Penshurst Place, dat in de lente weer de deuren opent voor het grote publiek.

Eindelijk tijd voor het echte buitenwerk

Eindelijk tijd voor het echte buitenwerk

Jan Gheysen - Is het nog niet echt lente, we zijn in elk geval al in de lentemaand beland. Voor de tuinliefhebbers meteen de eerste maand van het jaar dat ze echt weer vol voor het buitenwerk kunnen gaan. Er wachten daar immers aardig wat klussen.

Duizend nieuwe planten in één

Duizend nieuwe planten in één

Oostende Gillian Lowyck - Wie de bijzondere vetplant moeder-van-duizenden of bommenwerper in huis haalt, krijgt letterlijk honderden planten voor de prijs van één. Nieuwe planten groeien namelijk gewoon aan de bladeren.

Kies eens voor kustgroenten met onze tuinman Angelo Dorny

Kies eens voor kustgroenten met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Aan zowat elke rotsachtige kust groeien eetbare planten die ongekende smaken bezitten en daarom terecht de nieuwsgierigheid wekken. Het gaat vaak om vaste kustgroenten die het ook bijzonder goed doen in onze tuinen en om die reden een plekje verdienen op je verlanglijstje. Maak kennis met oesterblad, zeevenkel en de verrassend mooie zeekool.

De moestuin heruitgevonden

De moestuin heruitgevonden

Roeselare Nancy Boerjan - Zin om af en toe wat te tuinieren maar niet om elke dag urenlang Moeder Aarde te bewerken? Hoef je geen tientallen kilo's aardappelen te oogsten maar heb je wel graag wat verse kruiden of enkele blaadjes pluksla bij de hand? Dan is de vierkantemetertuin dé oplossing. Wij zochten uit hoe je eraan begint.