Leer op goeie voet te leven met plaagdieren

Leer op goeie voet te leven met plaagdieren

Slakken, bladluizen, mollen, wespen... Het zijn niet bepaald geliefde gasten in de tuin en toch hebben ze daar elk hun onbetwistbare nut. Het 'Plaagdierboek' geeft daar inzicht in en helpt om die vervelende beestjes toch beter te leren kennen en begrijpen. En om er desnoods op een natuurlijke manier vanaf te geraken.

Een stipje voor bij ontwerpers

Een stipje voor bij ontwerpers

Wat heeft de modewereld met planten? Op het eerste gezicht misschien niets, maar wie goed kijkt, ontdekt wel waar de ontwerpers hun inspiratie halen. Bij de prachtige stippenplant is het zelfs méér dan duidelijk!

Hoe overleeft je tuin de droogte?

Hoe overleeft je tuin de droogte?

Niet zonder schade. Zoveel is nu al duidelijk. De aanhoudende droogte maakt slachtoffers in de tuin. Zeker nu de mogelijkheden tot water geven beperkt zijn. Na een van de mooiste lentes die we voor tuinen konden meemaken, dreigt het nu de meest rampzalige zomer te worden. Vraag is: hoe kunnen we de schade beperken?

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Van alle leuke zomermomenten is augustus veruit het leukste. De tuin groeit en bloeit weelderig, de oogst loopt op volle toeren en er is af en toe ook plaats om gewoon languit te genieten van al het werk van de voorbije maanden. En net omdat de tuin nu op zijn hoogtepunt is, kun je ook makkelijk bloemen plukken om in boeketjes te verwerken. Want zeg nu zelf, een zelfgeplukt boeket dat staat te pronken op de keuken- of tuintafel, daar moet je wel blij van worden. Toch?

De spinnenplant: ideaal voor beginners

De spinnenplant: ideaal voor beginners

Luchtzuiverend, enorm gemakkelijk, houdt wel van een beetje verwaarlozing, en weelderig groen. De spinnenplant - of graslelie - kruist alle vakjes aan.

De zomer kan hard zijn voor de tuin en zijn tuinier

De zomer kan hard zijn voor de tuin en zijn tuinier

De zomer is er om te genieten. Daar dromen we van en doorgaans lukt dat ook, maar helaas, zoals de zomer dit jaar begonnen is, kan hij vrij hard zijn. Voor de tuin én zijn verzorger. Periodes van dorre droogte zijn niet heilzaam voor de tuin, maar dat zijn buien die 'gewelddadig' alles durven neer te slaan, evenmin.

Een paradijs voor de bijtjes

Een paradijs voor de bijtjes

Tom Gheeraert - Voor Patrick Caesteker (61) uit Ieper hoeft zijn tuin niet per se mooi te zijn, als het maar voldoende nectar oplevert voor de bijen. Als imker heeft hij momenteel 250.000 bijen onder zijn hoede en die moeten het hele jaar door hun voedsel zien te vinden. "Zorg dat je tuin heel het jaar bloeit", zegt hij.

Mannen met een missie in de moestuin

Mannen met een missie in de moestuin

Redactie KW - Onze moestuinman Angelo Dorny bracht een bezoek aan de moestuin van acteur en drummer Bert Huysentruyt in Grimbergen. De twee delen een liefde voor groen én gezond eten. Ze staken dan ook meteen de handen uit de mouwen.

Goed voor je huid, mooi in huis

Goed voor je huid, mooi in huis

De Aloë vera is een plant met enorm veel mogelijkheden. Je vindt ze in je douchegel, verzorgingszalfjes, en zelfs in drankjes. Maar in je interieur is de plant vooral een heel gemakkelijke eyecatcher!

De favoriete blaadjes van onze tuinman Angelo Dorny

De favoriete blaadjes van onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Als kind had ik een hekel aan salades. Konijnenvoer, vond ik. Altijd maar hetzelfde en nooit echt lekker, als ik heel eerlijk ben. Tot ik van opa een hoekje in de moestuin kreeg aangewezen waar ik kon doen wat ik wilde. Het begon met makkelijke sla en doperwten, maar ging al snel over tot het experimenteren met enkele bijzondere gewassen. Een eigen moestuin heeft me geholpen mijn smaakpapillen te ontwikkelen. Ik kon nu zelf bepalen wat er in de salade eindigde. En geloof me, dat was meer dan sla en tomaat.

Een eerste prijs voor symmetrie

Een eerste prijs voor symmetrie

Roeselare Trui Lievens - De voortuin van Kurt Logghe en Cindy Parmentier uit Roeselare is qua symmetrie een echte blikvanger. De buxussen en de haagbeuk staan er strak in de rij en blaken van - groene - gezondheid. Dat ontging ook de organisatoren van De Gouden Tuin uit Roeselare niet. Kurt kaapte dan ook al enkele keren de eerste prijs weg in de categorie 'architectonische voortuin'.

Een en al kleuren en geuren

Een en al kleuren en geuren

Jan Gheysen - We zouden erover kunnen discussiëren: of april of mei de mooiste, de kleurrijkste en meest aromatische tuinmaand is. Maar daar gaan we geen tijd en energie aan spenderen, er wacht ons te veel werk in de tuin én er komen zo goed als zeker nog enkele zomerse dagen, zoals we die van de week al konden meemaken. Aan de slag dus én vooral ook durven te genieten van al dat fraais.

Tuinieren in een moestuinbak

Tuinieren in een moestuinbak

Niet in het bezit van een grote tuin? Kies dan voor een teelt in moestuinbakken. Je zult er uiteindelijk ook tijd aan moeten besteden, maar dat is geen argument om het niet te doen. Met hooguit vijf minuten per dag kom je er en er groeien zelfs nauwelijks onkruiden in als je start met kwalitatieve potgrond. Een vierkantemetermoestuin is ook laagdrempelig, je kunt op eender welk moment instappen en je kunt er ook de kinderen of kleinkinderen mee plezieren. Met zo'n minimoestuin kan je wel niet voortdurend vier of vijf monden voeden, maar als snack- en snoeptuintje doet de bak het dan wel weer prima.

De tien geboden van het tegeltuintje

De tien geboden van het tegeltuintje

Bert Vanden Berghe - Tegeltuintjes winnen aan populariteit. Alsmaar meer steden en gemeenten promoten de kleine tuintjes aan de gevels, niet alleen om kleur en sfeer in de straat te brengen, maar ook om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hoog tijd om zelf aan de slag te gaan!

Eindelijk: druk druk druk in de tuin

Eindelijk: druk druk druk in de tuin

Jan Gheysen - Geef toe, wie in zijn tuin voorjaarsbloeiers heeft, maakte de voorbije week ongetwijfeld de tuin op zijn best mee. Zacht weer, zonnelicht én al die voorjaarsbloeiers: het is een weelde waarop we niet vlug uitgekeken raken. Geniet dus, maar... vergeet niet dat het ook weer druk klussen wordt in de tuin.

Vaderplant plant zich makkelijk voort

Vaderplant plant zich makkelijk voort

Gillian Lowyck - Je hebt zo van die planten die gelukkig zijn zonder dat je er echt veel voor hoeft te doen. Water geven en een fijn plekje in huis, en de vaderplant beloont je door supersnel te groeien. En dan nog met prachtige paars-groene bladeren.

Experimenteer met besjes met onze tuinman Angelo Dorny

Experimenteer met besjes met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Je eigen fruit telen is theoretisch gezien niet moeilijk, de snoei ervan daarentegen zorgt vaak wel voor problemen. Elke fruitsoort heeft namelijk een eigen snoeimoment en meestal heb je toch flink wat vakkennis nodig om een boom goed en wel in vorm te krijgen. Snoei je te vroeg, dan krijg je geen bloemen te zien en dus logischerwijs ook geen vruchten. Snoei je te laat, dan begint de boom te bloeden, houd je hem niet meer in vorm en neemt de productie na verloop van tijd af. Het is een vak apart, dat moet ik toegeven, maar eenmaal je het onder de knie hebt, pluk je elk jaar weer kilo's vruchten.

Steek je tuin in een paaskleedje

Steek je tuin in een paaskleedje

Redactie KW - Paasdecoratie voor tuin en terras vind je in overvloed. Maar als je een beetje handig bent, kan je die makkelijk zelf maken. Wat dacht je van een feestelijke paasboom of van een vrolijke lollystruik?

Het geheim van de mooie roos

Het geheim van de mooie roos

Oudenburg Laurette Ingelbrecht - Als je deze zomer mooi bloeiende en goed geurende rozen in je tuin wil, is het nu het moment om de struiken te snoeien. Een niet zo moeilijk werkje, alleen is het belangrijk de juiste techniek toe te passen. Ann Boudolf en Rudy Velle van Lens Roses in Oudenburg tonen hoe het moet.

Tripjes vol groene inspiratie

Tripjes vol groene inspiratie

Torhout Nancy Boerjan - Op zoek naar ideeën voor de eigen tuin of gewoon goesting om te genieten van andermans tuin- en bloemenpracht? Noteer dan deze uitjes in je agenda.