Goed voor je huid, mooi in huis

Gillian Lowyck

De Aloë vera is een plant met enorm veel mogelijkheden. Je vindt ze in je douchegel, verzorgingszalfjes, en zelfs in drankjes. Maar in je interieur is de plant vooral een heel gemakkelijke eyecatcher!

Het plantengeslacht Aloë telt meer dan 500 soorten. De bekendste en meest voorkomende is de Aloë vera. Het gelachtige sap dat in de dikke, vlezige bladeren zit, heeft tal van toepassingen. Het wordt gebruikt als wondmiddel, tegen zonnebrand, bij huidziekten… Je vindt Aloë vera ook vaak in verzorgingsproducten. In de alternatieve geneeskunde staat deze plant bekend als een wondermiddel, maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Als een van de bladeren afkraakt of op een andere manier beschadigd raakt, komt het dikke sap eruit en stolt het meteen. Een beetje zoals bij een mens die een wonde heeft, dus. Een ingenieuze manier van de plant om vocht vast te houden.

Je kan zelf ook gemakkelijk het sap gebruiken; bij een kleine brandwond bijvoorbeeld. Snij een van de onderste bladeren af, knijp het sap eruit en smeer het op de te behandelen plek. Het sap zorgt ervoor dat nieuwe huidcellen groeien en oude huidcellen worden verwijderd. Maar dat wil je natuurlijk niet al te veel doen, want het zou zonde zijn om van zo’n mooie plant telkens weer de bladeren te verwijderen…

Goed voor je huid, mooi in huis

Van waar de plant oorspronkelijk komt, is niet helemaal zeker. Sommige bronnen zeggen van de Kaapverdische Eilanden, maar wat wel vaststaat is dat de plant ondertussen over een groot deel van de wereld is verspreid: je vindt de Aloë vera in het wild rond de Middellandse Zee, in grote delen van Afrika, Indonesië… De kans is groot dat je op reis in Spanje al eens een Aloë vera tegenkwam.

De Aloë vera is een van de gemakkelijkste kamerplanten die er is. Het is een vetplant en staat dus het liefst op een zonnig plekje. Een keertje vergeten water geven? Niet erg! Enkel een teveel aan water kan schadelijk zijn voor de plant. En eens een Aloë vera, altijd een Aloë vera. De plant leeft heel lang én maakt meestal ook ‘kindjes’ in de pot. Goed voor je huid, mooi in huis en een vriend voor het leven? What’s not to love?

Verzorging

Water Niet al te veel water geven, en laten uitdrogen tussen de gietbeurten. Bij het water geven denk je best altijd aan waar de plant uit zichzelf groeit: in een droog klimaat.

Licht De Aloë vera houdt het meest van een zonnig plekje, en kan in de zomer ook gerust naar buiten. Let wel op – als je de plant binnen op een donkerdere plaats hebt gehouden – dat de bladeren niet verbranden.

Vermeerderen In tegenstelling tot alle andere vetplanten, kan je de Aloë vera niet vermeerderen door er een blad van af te nemen en te laten wortelen. Toch is vermeerderen heel gemakkelijk, want de Aloë vera maakt ‘baby’s’ in de pot. Vooral wanneer de pot te klein aan het worden is voor de moederplant, komen er nieuwe plantjes bij. Bij het verpotten kan je die dan gemakkelijk wegnemen.

Tips en tricks

De Aloë vera heeft geen diepe wortels en dus moet je er wel wat voorzichtiger mee zijn. Wanneer de bladeren te zwaar worden kan het zijn dat de plant omvalt en je ze wat ondersteuning moet geven. Of als je, zoals ik, een kat hebt die graag kopjes geeft aan de Aloë vera…

De plant is niet giftig voor mensen en huisdieren.

Als je je Aloë vera wil verpotten, maak je best gebruik van aarde speciaal voor cactussen en vetplanten. Meestal moet je maar om de paar jaar verpotten. Als de plant te groot geworden is om te verpotten, geef ze dan een nieuwe toplaag aarde zodat ze toch nieuwe voedingsstoffen krijgt.

In het wild bloeit de Aloë vera drie keer per jaar, met een prachtige, grote bloem. Als kamerplant doet ze dat – jammer genoeg – eigenlijk nooit…