Gezond eten in een handomdraai

Een enthousiaste bende, rechts Charlotte Decaestecker van Krant van West-Vlaanderen, centraal Sandra Bekkari en rechts Bart Coopman en Sieglinde Olivier van Coopman Interieur. © (Foto EJ)
Jozefien Eggermont

“Als je na een drukke werkdag geen fut meer hebt om te koken en naar de frituur trekt, kan je diezelfde twintig minuten eigenlijk net zo goed gebruiken om een gezonde maaltijd in elkaar te steken.” Sandra Bekkari is duidelijk: gezond eten kan iedereen. Samen met tien lezers bewees ze tijdens een workshop hoe snel lekkere gezonde voeding op tafel staat.

Tien geluksvogels mochten aanschuiven in de ruime showroomkeuken van Coopman Interieur in Oostende. Samen met Sandra Bekkari gingen ze aan de slag om drie snelle en gezonde gerechten te bereiden. Al vlug transformeerde de keuken tot een gezellig kookatelier vol keuvelende dames.

Sandra Bekkari gaf iedereen persoonlijk advies.
Sandra Bekkari gaf iedereen persoonlijk advies.© (Foto EJ)

Speltwraps met ricotta en verse zalm, een slaatje van jonge spinazie met gebakken berloumi, mango en een dressing van mango en tot slot courgetti met zelfgemaakte pesto en ovengegaarde tomaatjes stonden op het menu.

Een foto op Instagram van het resultaat kon niet ontbreken.
Een foto op Instagram van het resultaat kon niet ontbreken.© (Foto EJ)

Mama Liliane Dittilieu en dochter Joke Van Acker uit Diksmuide ontfermden zich over de speltwraps. “Eigenlijk is het zoals pannenkoeken bakken. De eerste mislukt vaak, maar eens je vertrokken bent, lukt het vlot.” Liliane is het gewoon om zelf brood te bakken, ook met volkoren speltmeel werkte ze al. “Maar dit had ik nog nooit gedaan. Ik probeer het zeker thuis ook uit, het is een fijne afwisseling met gewone wraps.”

Gezonde bloemkoolsaus

Ilse Hubert en Els Werbrouck kwamen vanuit Gits samen naar de workshop. Voor hen hadden de recepten van Sandra weinig geheimen. “Vooral haar versie van hamrolletjes met witloof scoort thuis heel goed”, zei Els. “Sandra kiest daarvoor niet voor bechamelsaus, maar wel voor gezondere bloemkoolsaus.”

Ingrid Vansteenkiste, Ilse Hubert en Els Werbrouck bakten de berloumi aan.
Ingrid Vansteenkiste, Ilse Hubert en Els Werbrouck bakten de berloumi aan.© (Foto EJ)

Ook Ellen Rubrecht uit Brugge is fan van de befaamde witloofrolletjes. “Vooral de gezonde insteek van haar recepten spreekt me aan. Geen room of vette sauzen, wel een lichte keuken. Als je bovendien ook weinig tijd hebt, is Sandra’s filosofie top.” Buurvrouw Ingrid Vansteenkiste beaamde dat. “Ik ben geen keukenprinses, maar gezond koken interesseert me wel. Ik leer graag iets nieuws. We zitten hier dus goed”, lachte ze.

“We zijn trots dat Sandra Bekkari een West-Vlaamse is”

Tijdens de workshop – waarin iedereen een stukje van de gerechten klaarmaakte – ging Sandra rond om bij te sturen waar nodig. Die persoonlijke aanpak werd sterk geapprecieerd. Vriendinnen Eliza Verstraete en Sabrina Geldof uit Wijtschate maakten handig gebruik van de tips die Sandra opperde. “Koken doen we allebei heel graag. Alles wat we nu oppikken, kunnen we thuis zelf toepassen. Sandra is heel toegankelijk, je kan haar echt alles vragen.”

Dochter Joke en mama Liliane willen thuis ook zeker speltwraps uitproberen.
Dochter Joke en mama Liliane willen thuis ook zeker speltwraps uitproberen.© (Foto EJ)

Ook nichten Tilly en Cindy Soenens waren het daar roerend over eens: “Sandra is echt een heel sympathieke madam. We zijn blij dat ze een West-Vlaamse is. En binnenkort zullen we zeker kijken naar haar nieuwe kookprogramma op televisie.”

Berloumi ontdekken

Courgetti - spaghettisliertjes van courgette - maak je met een speciale snijder.
Courgetti – spaghettisliertjes van courgette – maak je met een speciale snijder.© (Foto EJ)

Sandra zelf was in de wolken met het enthousiasme van de groep. “Als je kookboeken schrijft, hoop je dat die vlot zullen verkopen. Maar ik ben vooral blij dat mensen ook daadwerkelijk aan de slag gaan met mijn recepten”, zei ze. “Dat vind ik het belangrijkste. Ik waak erover dat alles haalbaar blijft. Soms kies ik voor onbekendere ingrediënten, zodat mensen iets nieuws leren kennen.” Dat bewees de berloumi – een variant van halloumi – uit Berlare. De grillkaas verraste met zijn lekkere smaak. “Genieten van eten, dat mogen we niet vergeten. Daar draait het écht om.”

Foto’s en video op www.kw.be/sandrabekkari

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier