Geproefd en lekker bevonden: chocoladewijn

Redactie KW

Ooit al chocoladewijn gedronken? Wij tot vorige week ook nog niet, maar Julija Koscak bracht daar verandering in. De ingeweken Desselgemse combineert het beste van twee werelden: kwaliteitswijn uit Slovenië en Kroatië, waar haar roots liggen, vermengd met Belgische chocolade. En het moet gezegd worden: dit is geen flauw afkooksel van een fles Baileys.

Ik ben een wijnliefhebber, maar geen kenner. Om maar te zeggen: ik ruik geen aroma’s van bessen, banaan of abrikoos als ik mijn neus aan een glas rode of witte wijn zet. Zoet of zuur, ik ben al blij dat ik dat onderscheid kan maken. Ik was dan ook benieuwd wat dat bij de minidegustatie van chocoladewijn in Slo-Cro Wine’s, de Desselgemse wijnhandel van Julija Koscak (25), zou geven.

“Chocoladewijn ziet er niet bruiner uit dan andere wijn”

Toen ik mijn neus boven een glas witte chocoladewijn, een chardonnay en sauvignon, hield, duurde het niet lang vooraleer de cacao mijn reukorgaan begon te bestoken. Een heel aangename geur. En de wijn smaakte ook lekker, zonder dat ik de indruk kreeg aan een glas mierzoete Baileys te nippen. Opvallend bij het proeven van de rode variant, een modri pinot: hier zit de chocoladesmaak eerder in de afdronk. Julija knikt. “Bij de rode chocoladewijn smaak je eerst de wijn en dan de chocolade. Bij de witte variant is het net omgekeerd.”

Het wijnhuis Kunej uit Brestanica in Slovenië produceert de chocoladewijn. “Ze vervaardigen daar ook pralines, maar het spreekt voor zich dat wij voor Belgische chocolade hebben geopteerd, namelijk Callebaut”, geeft Julija nog mee. “De gesmolten fondant wordt met de wijn vermengd en er daarna uitgefilterd.”

Van aperitief tot dessert

Denk dus vooral niet dat de wijn er bruiner uitziet dan je gewoon bent. “Hij past ook niet louter bij desserts. De witte wijn kan je drinken bij taart, pannenkoeken en panna cotta, maar evengoed als aperitief. De rode kan je bij kaas of zelfs bij tapas serveren, het hangt allemaal van je persoonlijke voorkeur af. De wijn valt in elk geval in de smaak van de Brugse topchocolatier Dominique Persoone, die we al lieten proeven. Misschien kunnen we in de toekomst samenwerken.”

Met haar ex-partner runde Julija ooit een kleinschalig wijndomein in de buurt van het Sloveense Maribor. “De interesse bestaat dus al langer dan vandaag. Eens in België, ging ik op zoek naar een bezigheid om contact te kunnen houden met mijn thuislanden. Je moet weten dat mijn moeder Sloveense is en mijn vader een Kroaat. In beide landen wordt uitstekende wijn geproduceerd”, zegt Julija, die samen met haar echtgenoot Francky Vanbrabant B&B Nostromo op het Kroatische schiereiland Istrië runt. “Omdat Belgische bezoekers ons met de regelmaat van de klok vroegen om wijn mee te brengen, zijn we op het idee gekomen een wijnhandel te openen in Desselgem. Op dit moment is de chocoladewijn ons meest verkochte product. Beide varianten zijn ongeveer even populair, maar wie één fles koopt, kiest meestal voor wit”, besluit Julija Koscak.

Een fles chocoladewijn kost 11,50 euro.