Genieten van kunst in een uniek Brugs pand

© Benny Proot
Redactie KW

Zondag 23 april opent ‘Between Earth and Heaven II’. Een unieke expo, niet alleen omdat er werken van heel wat bekende binnen- en buitenlandse kunstenaars te zien zijn, maar ook omdat het de ideale gelegenheid is om binnen te kijken in Huis De Lombard, een uniek pand in de Brugse binnenstad.

Huis De Lombard is een woning met geschiedenis. Het reusachtige pand in de Langestraat, dat in 1767 zijn huidige vorm kreeg, was ooit een pandjeshuis (vandaar ook de naam, die van ‘lommerd’ komt, red.), de woning van de zestiende-eeuwse burgemeester François Petyt, de uitvalsbasis van adellijke families zoals d’Ongnies en de Merode en de thuis van de familie Janssens de Bisthoven, die er tot midden 1989 bleef wonen. Later werd het beschermde monument omgebouwd tot kantoorgebouw, tot projectontwikkelaar Hyboma het gebouw enkele jaren geleden kocht om het om te bouwen tot een wooncomplex.

De voormalige stallingen worden momenteel verbouwd tot appartementen, maar aan het hoofdgebouw werd nog niet geraakt. “Dat maakt van het gebouw een ideale tentoonstellingsruimte”, vertelt Frank Demarest van het Platform voor Actuele Kunsten, die samen met Sofie Van den Bussche de tentoonstelling Between Earth and Heaven II cureert.

“Dit is geen expo voor kunstliefhebbers, maar voor iedereen”

“De expo is een hommage aan wijlen Willy Van den Bussche, de medestichter en eerste conservator van het PMMK en ook de stichter van Beaufort. In 2001 organiseerde Willy in het PMMK al een eerste editie van Between Earth and Heaven, een expo waarbij hij toonde hoe hedendaagse kunstenaars zijn beïnvloed door de grote klassieke meesters. Nu, 16 jaar later, is dat nog altijd zo. Een tweede editie als hommage aan Willy leek me dan ook op zijn plaats”, aldus Frank.

Samen met Sofie, dochter van Willy, selecteerde hij 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Bij hen ook bekende namen zoals Nick Ervinck, Koen Vanmechelen en Louis De Cordier. Hun werken, een honderdtal in totaal, staan verspreid in 17 ruimtes in De Lombard, op de bovenverdieping in maagdelijk witte ruimtes, beneden in het adembenemende beschermde interieur met prachtige schouwen, parket en kamerbrede schilderijen van de hand van Jan Garemijn, een Brugse kunstschilder uit de 18de eeuw. Terwijl we door de woning dwalen, weet ik niet waar eerst kijken: naar de kunstwerken of naar het interieur. “Dit is geen expo voor kunstliefhebbers, maar voor iedereen. Net zoals Willy het gewild zou hebben”, besluit Frank. We kunnen hem alleen maar bijtreden.

‘Between Earth and Heaven II’, van zondag 23 april tot en met zondag 25 juni in Huis De Lombard, Langestraat 21 in Brugge. De expo is gratis toegankelijk op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier