Fris en licht na tien jaar verbouwen

"We wilden geen twee tafels in de keuken en woonkamer: aan onze centrale tafel schuift iedereen gewoon mee aan." © Jozefien Eggermont
Jozefien Eggermont

“Dit wordt een tienjarenplan”, voorspelde Goedele Van Haute toen ze samen met haar man Klaus Meersman een huis in Waregem kocht. Dat bleek te kloppen: exact tien jaar later zijn de grootste werken in de woning afgerond. Het resultaat is een ruim, licht en strak huis vol gezellige elementen en persoonlijke knipoogjes.

“We waren er 100 procent zeker van: we zouden een huis kopen in Gent”, opent Klaus. “Maar met een garage, mooie tuin en genoeg ruimte op ons verlanglijstje konden we amper iets vinden binnen ons budget. Dus schoven we op richting West-Vlaanderen en keerden we terug naar onze roots.”

We kozen bewust voor duurzame materialen

Het koppel botste op een huis in Nieuwenhove, een gehucht van Waregem. “Een degelijk huis met grote ruimtes en hoge plafonds. What you see is what you get, zo eenvoudig was het. Het was leeg en kil, maar we zagen potentieel. Op voorwaarde dat er grondige verbouwingen zouden gebeuren. Dat vonden we geen hindernis, we zochten ook een huis met werk aan. We hebben het grote project in fases opgesplitst om het haalbaar te houden. We zijn in het huis getrokken zoals het was. In de zomer viel dat best mee, maar bij vriestemperaturen sliepen we beneden in een afgebakend kamertje met onze mutsen op”, vertelt Goedele.

Van boven naar beneden

Voor de verbouwingen werd van boven naar beneden gewerkt. In de nok van het huis liggen de master bedroom met dressing en de badkamer. “Tien jaar geleden kwam die indeling nog niet zo vaak voor als nu. Maar in ons vroegere huis in Gent sliepen we ook onder het dak en dat wilden we graag opnieuw. De oppervlakte op zolder was de grootste in ons huis en we konden er veel kanten mee uit. Vroeger was er nooit iets mee gebeurd: meer dan een klein dakraampje, een oude wasdraad en een wankel vloertje waar je door kon zakken, waren er niet”, weet Goedele.

Samen met dochtertje Olivia wonen Klaus Meersman en Goedele Van Haute in Waregem.
Samen met dochtertje Olivia wonen Klaus Meersman en Goedele Van Haute in Waregem.© Jozefien Eggermont

“Starten bij de bovenste verdieping gaf ons het voordeel dat we de buitenste schil van ons huis stevig konden isoleren en ook alle technische voorzieningen voor later konden voorbereiden”, gaat Klaus voort. “Ook de eerste verdieping met slaapkamers en bureau werd onder handen genomen. We hebben bewust voor kwaliteitsmaterialen gekozen en hebben ook heel veel zelf de handen uit de mouwen gestoken.”

“Toen we met de eerste fase startten, hadden we wel een groter plan in gedachten. Ook onze stijl verfijnden we toen, aan de hand van knipsels, foto’s en boekjes. We hebben samen een schildersbedrijf en adviseren onze klanten ook qua stijl en kleur. Door onze job zijn we dus goed op de hoogte van de laatste technieken, gaan we naar beurzen en duiken we regelmatig in magazines voor inspiratie.”

Gepolierd beton

Nadat in de tuin een atelier voor de schilderwerken werd gebouwd, was twee jaar geleden de benedenverdieping aan de beurt. Alle koterijen werden met de grond gelijkgemaakt en de achtergevel werd opengewerkt met grote glaspartijen. De speelruimte van dochtertje Olivia verbindt de keuken met de zitruimte. Die keuken grensde vroeger aan de tuin, maar verhuisde naar de voorkant van het huis. “Daar heb je het meest lawaai van de drukke straat, maar dat stoort eigenlijk niet als je aan het koken bent. We brengen veel tijd door in de keuken, dan mag er wel wat leven in de brouwerij zijn”, lacht Goedele. “We hebben bovendien gekozen voor één grote, houten tafel. Als we volk over de vloer krijgen en ik sta te koken, dan komen onze gasten gewoon babbelen in de keuken. Dat maakt het net zo gezellig.”

Het oude winkeltje kreeg een nieuw likje verf.
Het oude winkeltje kreeg een nieuw likje verf.© Jozefien Eggermont

Het huis is modern en klassiek tegelijk. De hoge plafonds met de bewaarde moluren geven de gang en leefruimte de grandeur van een herenhuis. De zorgvuldig uitgekozen designelementen zorgen dan weer voor een eigentijdse invulling. “Onze voorliefde voor design konden we doortrekken naar het interieur. Toch mag het hier geen showroom worden. In een huis mag je wonen, vinden we”, haalt Klaus aan. “We kozen bijvoorbeeld voor een vloer in gepolierd beton. Ligt daar eens wat vuil op, dan is het maar zo.”

Nog projectjes

“Ik hou wel van projectjes”, lacht Klaus. “Ons huis mist nog wat afwerking, maar alle grotere werken zijn afgerond. Enkel met de tuin hebben we nog plannen. Daarna zou ik het wel zien zitten om een kleiner huisje volledig te renoveren en te verhuren.” En Gent? “Op twintig minuutjes ben je er, dus we hoeven de stad zeker niet te missen. We zijn blij met onze keuze.”

Fris en licht na tien jaar verbouwen
© Jozefien Eggermont

Fris en licht na tien jaar verbouwen
© Jozefien Eggermont

Het werkblad in de keuken is afgewerkt met mortex, een waterdichte schildertechniek.
Het werkblad in de keuken is afgewerkt met mortex, een waterdichte schildertechniek.© Jozefien Eggermont

Klaus schilderde een grote tekening in Olivia's kamer.
Klaus schilderde een grote tekening in Olivia’s kamer.© Jozefien Eggermont

Fris en licht na tien jaar verbouwen
© Jozefien Eggermont

De slaapkamer en badkamer in de nok van het huis pakte het koppel eerst aan.
De slaapkamer en badkamer in de nok van het huis pakte het koppel eerst aan.© Jozefien Eggermont

Fris en licht na tien jaar verbouwen
© Jozefien Eggermont

Fris en licht na tien jaar verbouwen
© Jozefien Eggermont

Fris en licht na tien jaar verbouwen
© Jozefien Eggermont

Het bad kreeg een speciale schildertechniek.
Het bad kreeg een speciale schildertechniek.© Jozefien Eggermont

Fris en licht na tien jaar verbouwen
© Jozefien Eggermont