Erfgoeddag laat ons nu al kiezen

Nancy Boerjan

Op zondag 22 april zwaaien erfgoedinstellingen en verenigingen hun deuren open voor Erfgoeddag. Die dag kan je ook in West-Vlaanderen je keuze maken uit een waaier aan gratis activiteiten, met als thema… ‘Kiezen’. En dat wordt op verrassende manieren ingevuld.

Centraal tijdens de Erfgoeddag dit jaar staan de keuzes die erfgoedinstellingen elke dag moeten maken. Welke objecten houden ze bij en waarom? Zijn de keuzes die ze vroeger maakten op vandaag nog te verantwoorden? En welke beslissingen brengt het digitale tijdperk met zich mee? Met die vragen gingen de deelnemende organisaties aan de slag en dat leidt ook in West-Vlaanderen tot een gevuld programma. Wij lichten er enkele blikvangers uit.

In 2019 sluit het Veurnse Bakkerijmuseum de deuren voor een grondige facelift. Deze Erfgoeddag is dus dé kans om het museum nog in zijn oude glorie te bewonderen én om de toekomst ervan mee vorm te geven. Want iedereen mag mee ‘kiezen’ hoe het museum eruit zal zien: de collectie, hoe het museum ingericht zal worden, hoe het nog gezinsvriendelijker wordt…Tijdens de vertelwandeling Het Compromis bekijk je de collectie door verrassende ogen, van de museumconservator tot de poetsvrouw.

Bakkerijmuseum vraagt publiek om zijn toekomst te helpen kiezen

Op zaterdag 21 en zondag 22 april krijg je in domein Walraeversyde te zien hoe het leven geleefd werd in een Spaans kamp (foto), tijdens het Beleg van Oostende van 1601 tot 1604.

In de Paterskerk in Roeselare, die voorlopig nog dienstdoet als onderkomen voor het Wielermuseum, stellen ‘koerscollectioneurs’ uit heel Vlaanderen objecten uit hun rijke collecties tentoon.

Heemkundige kring Mulenbeca legde de voorbije twee jaar een schat aan archeologische opgravingen bloot, van de ijzertijd tot WO I. Je verneemt er meer over op het gemeentehuis van Meulebeke, om 14 uur zorgen Keltische re-enacters voor wat animo.

Het volledige programma vind je op www.erfgoeddag.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier