"Er zijn geen bad boys meer in de koers"

02/06/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 01/06/17 om 09:19

Hij heeft de beste periode meegemaakt als wielrenner, zegt hij. Hij kijkt er niet melancholisch op terug, maar met plezier. Tien jaar nadat hij zijn fiets aan de haak hing, is Nico Mattan volmaakt gelukkig met wat hij doet. Hoewel hij bijna elke dag nog met de koers geconfronteerd wordt, mist hij de wielersport niet langer. "Ik heb het beste uit mijn carrière gehaald. Je ne regrette rien."

Waar Nico Mattan vroeger onafscheidelijk was van zijn fiets, is hij dat op vandaag van zijn smartphone. Elke twee minuten klinkt wel een gepiep. Hij voegt ons tijdens het gesprek toe op Facebook, krijgt wat grapjes door van jonge wielrenners via WhatsApp, post nog snel een foto op Instagram en leest berichtjes van mensen die hem "alweer?!" uitnodigen voor een aperitief. Toch slaagt hij er wonderwel in om zijn aandacht bij het gesprek te houden, al was hij zo met zijn kleine scherm bezig vlak voor ons interview dat hij net niet onder een tram belandde. Nog voor we afspreken aan zijn voormalige supporterslokaal Chalet des Bains in Koksijde, troont hij ons nog snel mee naar een beachbar enkele kilometers verderop, waar een mobiele tapinstallatie staat. De beertruck uit 1966 serveert niet alleen zijn geliefde Kwaremont, waar hij vertegenwoordiger van is, maar er hangen ook koersfoto's van weleer in. Als de tap aangesloten was geweest, had hij zonder twijfel gratis bier uitgedeeld aan voorbijgangers. Het is al snel duidelijk dat je je - net als vroeger in de koers - zelden verveelt met een man als Mattan.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!