Elegante Jaguar XF Sportbrake

Redactie KW

Toen Jaguar in 2007 zijn vierdeurs XF introduceerde, stond het in de sterren geschreven dat een breakversie niet al te lang op zich zou laten wachten. Uiteindelijk duurde het toch nog ruim vijf jaar voor de XF Sportbrake op de markt kwam. De nieuwste versie combineert functionaliteit met de dynamiek van de XF berline.

Vooraan neemt de nieuwe Jaguar XF Sportbrake de bekende stijlelementen van de XF berline over. Achteraan vallen de verschillen tussen de berline en de break wel meteen op. Het designteam gebruikte het bijkomende volume van de break om zowel de lengte, de elegantie als het lineaire karakter van het model te benadrukken. Op die manier oogt de XF Sportbrake langer dan de vierdeurs, hoewel beide exact dezelfde lengte hebben. Om de functionaliteit te verhogen zonder de visuele aantrekkingskracht of aerodynamische efficiëntie in het gedrang te brengen, kunnen de lage dakrails een maximumgewicht van 100kg torsen. De eendelige achterklep biedt een grote laadopening. Een opvallende chroomstrip loopt over de volledige wagenbreedte om de achterlichten visueel met elkaar te verbinden en de Sportbrake een prestigieuze uitstraling te bezorgen. Klanten kunnen kiezen uit tien koetswerkkleuren.

Extra veel ruimte

Het interieur van de Jaguar XF Sportbrake combineert de eenvoud van de berline met extra ruimte en functionaliteit. Het instrumentenbord loopt door in de portierpanelen. Geavanceerde technologieën worden naadloos geïntegreerd in traditionele materialen zoals het hoogwaardige, zachtgenerfde Windsorleder. Een nieuwigheid is de ionisatie van de interieurlucht om de frisheid in het interieur te verzekeren. De Jaguar XF Sportbrake is voorts voorzien van een klimaatregeling met vier zones, verwarmbare zetels en een van de grootste panoramische zonnedaken die momenteel op de markt zijn. Een veegbeweging met de hand volstaat om het zonnescherm te openen of te sluiten zonder dat de bestuurder de blik moet afwenden van de weg wanneer het 1,6 m² grote dak te veel zonlicht binnenlaat. De standaard in drie delen (40/20/40) neerklapbare achterbank biedt tal van mogelijke configuraties waardoor je de interieurruimte kan afstemmen op de specifieke eisen van elke rit. Met opstaande achterzetels bedraagt het koffervolume al 565 liter. Met de zetels neergeklapt loopt het volume op tot maar liefst 1.700 liter. Met neergeklapte achterbank is het mogelijk voorwerpen met een lengte tot 2 meter te vervoeren. Handig is ook de vlakke bagage-afdekking die waardevolle voorwerpen beschermt tegen indiscrete blikken.

Elegante Jaguar XF Sportbrake

Het gamma geavanceerde motoren staat, aldus Jaguar, borg voor prima prestaties. Voor de benzinerijder is er voorlopig alleen de 250pk sterke 2.0 liter gekoppeld aan achter- of AWD-aandrijving. Voor dieselrijders is er een 2.0 liter viercilinder, te verkrijgen in drie vermogens (163, 180 en 240pk). De instapzelfontbrander wordt alleen gecombineerd met achterwielaandrijving. De potentere versies, standaard voorzien van een achttrapsautomaat, zijn ook met AWD-vierwielaandrijving te verkrijgen. De 3.0 liter V6 diesel van 300pk, standaard voorzien van een achttrapsautomaat, combineert alleen met achterwielaandrijving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier