Een wilgenhut in de tuin

Strikte bouwplannen voor een 'wiglo' zijn er niet. Hoe meer takken, hoe steviger de constructie.
Redactie KW

Voor velen moet een tuin vooral makkelijk te onderhouden zijn. Maar kinderen zijn al snel uitgekeken op dat saaie grasplein met speeltoestel. Zij verlangen naar plekken waar ze zich kunnen verstoppen en waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Bouw samen met hen een wilgenhut of -tunnel.

“De eerste stap bij het maken van zo’n groene constructie is de juiste takken verzamelen”, zegt Klaas Bogaert van Regionaal Landschap IJzer & Polder vzw, die regelmatig workshops ‘wilgenconstructies bouwen’ geeft. “Je kiest best voor jonge schietwilgen of katjeswilgen, omdat die takken stevig en toch buigzaam zijn. Je kan die aankopen of zelf zoeken in de natuur.”

De wiglo uitgetest...
De wiglo uitgetest…

“Heel belangrijk is dat de takken stevig in de grond zitten zodat ze wortels kunnen maken.

“Luister naar de ideeën van je kinderen”

Je kiest best voor tweejarige takken van schietwilgen of katjeswilgen.
Je kiest best voor tweejarige takken van schietwilgen of katjeswilgen.

Maak daarom met een grondboor putten van zeker 60 centimeter diep en stamp de grond rond de takken goed aan. Je kiest ook best voor een zonnige locatie in het gras. Je kan de takken planten van eind november tot begin april.”

Takken weven

Bind de takken op de knooppunten samen met een platte knoop.
Bind de takken op de knooppunten samen met een platte knoop.

“En dan begint het weven zelf. Nieuwe takken schuif je telkens onder en boven de andere takken door, zodat je een stevige constructie krijgt. Bind de knooppunten die daarbij ontstaan telkens vast met touw. Dat zal na verloop van tijd afsterven, maar de vorm van het bouwwerk zal behouden blijven als je de hut jaarlijks eens invlecht”, verzekert Klaas.

Een wilgenhut in de tuin

“Je hoeft ook niet per se een grote wiglo of tunnel te bouwen. Wie niet veel plaats heeft, kan bijvoorbeeld een tipi maken op slechts één vierkante meter. Je kan ook gaan voor doelnetten in wilgentakken. Laat je creativiteit de vrije loop. Of nog beter: luister naar de ideeën van je kinderen en betrek hen bij het bouwen van de groenstructuur. Vele handen maken licht werk en als die handen verkleumd raken, dan kan een kom warme soep soelaas bieden!”

Maak putten met een grondboor en stop de takken zeker 60 centimeter in de grond.
Maak putten met een grondboor en stop de takken zeker 60 centimeter in de grond.

Wil je meer informatie over uitdagende, kindvriendelijke tuinen? Contacteer dan het Regionaal Landschap IJzer & Polder op www.rlijp.be.

Steek avontuur in je tuin

Wil je meer avontuur in je tuin steken?

Hierbij enkele tips.

Reliëf zet aan tot gevarieerd spelen. Op heuveltjes kunnen kinderen zitten, klimmen of glijden.

Ook klimbomen bieden hen een ander perspectief. Kies voor kleine fruitbomen (halfstam), of wilg, els of populier. Die laatste kun je verzorgen zoals knotbomen.

Kinderen spelen graag verstoppertje. Ga dus liever niet voor een open vlakte, maar creëer groene plekjes met een dubbele haag. Of een sneukelheg met bessen: leuk én lekker!

Span een touw tussen twee bomen en leg er wat oude lakens en enkele wasspelden bij. In geen tijd heb je een mooie tent, die meteen ook een veilige verstopplek is.

Heb je een stam van een dikke boom?

Verzaag hem niet, maar leg hem in de tuin. Avontuur verzekerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier