Een stipje voor bij ontwerpers

Gillian Lowyck

Wat heeft de modewereld met planten? Op het eerste gezicht misschien niets, maar wie goed kijkt, ontdekt wel waar de ontwerpers hun inspiratie halen. Bij de prachtige stippenplant is het zelfs méér dan duidelijk!

De Begonia maculata – of stippenplant – is een echte topper. Met de zilverachtige stippen op de grote, groene bladeren is deze plant een echte eyecatcher. De bladeren zijn aan de onderkant rood, en naar verluidt heeft ontwerper Christian Louboutin de inspiratie voor zijn ondertussen wereldberoemde schoenen bij de stippenplant gehaald.

De stippenplant maakt deel uit van de begoniafamilie, met meer dan 1.795 soorten een van de grootste families uit de plantenwereld. Er zijn dus heel wat verschillende soorten begonia’s: zowel eenjarige, groenblijvende als bladverliezende soorten, maar er bestaan ook klimmende varianten. Er bestaat zelfs een cultivar, Kimjongilia, die gekweekt is om te bloeien op 16 februari, de verjaardag van de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il…

De begonia is genoemd naar Michel Bégon, een voormalige gouverneur van de Franse kolonie Saint-Domingue, nu Haïti. De meeste begonia’s groeien in de tropen of subtropen en dat betekent dat ze bij ons voornamelijk worden gehouden als kamerplant.

Een stipje voor bij ontwerpers

De stippenplant is afkomstig uit Brazilië. Het komt er dus op aan om thuis zoveel mogelijk de Braziliaanse weersomstandigheden te imiteren… Gelukkig is dat absoluut niet moeilijk, want de stippenplant is een heel gemakkelijke plant. Wie goed voor haar zorgt, zal zelfs beloond worden met mooie witte of roze bloemetjes.

Ik heb mijn exemplaar sinds april – stekjes geruild op een plantenruil – en in die vier maanden tijd is mijn plant enorm gegroeid, bijna vervijfvoudigd. De plant kan zelfs twee meter hoog worden…

Een jaar geleden was deze plant eerder zeldzaam, maar ondertussen kan je de stippenplant in veel winkels vinden. Wat mij betreft even mooi – zo niet mooier – dan de populaire pannenkoekenplant… En met dezelfde stylish retrovibe!

Verzorging

Water Laat de aarde droog worden tussen twee gietbeurten. Voor de rest hoeft deze plant niet bijzonder veel of weinig water. Zoals bij de meeste kamerplanten: steek je vinger in de aarde en is die nog nat, geef dan geen water. Als de aarde droog voelt, wel. Wel opletten: zorg dat er geen water op de bladeren komt. Daar houdt de stippenplant niet van.

Licht Veel licht, maar geen direct zonlicht. Zet de plant dus niet voor het raam, wel in een kamer met redelijke lichtinval. De stippenplant is een goede plant voor in de badkamer, waar de luchtvochtigheid hoog is.

Vermeerderen De stippenplant is supermakkelijk te stekken. Je kan een stekje nemen door een paar bladeren af te knippen en te laten wortelen in water. De plant groeit erg snel, waardoor je ze al snel zal kunnen verpotten.

Tips en tricks

De stippenplant heeft het graag warm; laat het dus niet kouder worden dan 18 graden.

Zorg dat huisdieren niet van de plant eten, want ze is giftig.

Je kan de stippenplant houden als hangplant, zoals ik doe. Je kan haar ook ondersteunen met stokken. Maar ik heb ook al een exemplaar gezien dat tegen een muur groeit. De stippenplant groeit echt heel snel, wees dus niet bang om haar af en toe wat bij te knippen. Tenzij je voor een échte jungle wil gaan, natuurlijk…

Het is een erg drukke plant, hou haar dus sober en laat de bladeren alle aandacht krijgen!