Een kunstwerkje voor onze eerste verjaardag

© Davy Coghe
Nancy Boerjan

KW Weekend viert zijn eerste verjaardag en daar hoort taart bij. Een grootse taart, zoals Cathelyne van Overbeeke die bakt. Cathelyne draait haar hand niet om voor een romantische luchtballonstapeltaart, een stoere dripcake, een kersttaart met koekjesboom of… een heuse KW Weekend-taart. En wie het zelf wel eens wil proberen, vindt alle tips en tricks in haar eerste bakboek.

Geen kind of het bakte wel eens zandtaartjes op het strand. Maar aan de rijen taartjes die Cathelyne van Overbeeke destijds aan de Nederlandse kust etaleerde, kwam geen eind. Het kon niet anders of ze wilde iets later naar de bakkerijschool. “Maar tijdens de stages ontdekte ik dat bakken een grotendeels nachtelijke aangelegenheid is en dat aspect lag me minder”, blikt ze terug. “Ik besloot verder te studeren aan hotelschool Spermalie en kwam daarvoor vanuit Nederland op kot wonen in Brugge. Maar ik leerde hier ook mijn man kennen, we wilden graag kinderen, en dat bleek allemaal moeilijk te combineren met het restaurantleven. Daarom ging ik in de keuken van een rusthuis werken. Een hele uitdaging, want ik had echt de ambitie om er iets bijzonders van te maken, maar na een tijdje sloop de routine binnen. Koken voor zulke grote groepen heeft zijn beperkingen uiteraard. In mijn vrije tijd nam ik daarom mijn vroegere passie voor bakken weer op. Ik maakte taarten voor de verjaardagen van mijn zonen, die zoveel succes oogstten dat anderen me vroegen om ook voor hen een taart te bakken of om het hen te leren. Van het een kwam het ander, ik bakte alsmaar meer en begon ook workshops te geven. Een tijdlang mocht ik de restaurantkeuken van mijn schoonbroer gebruiken tijdens sluitingsdagen, maar de interesse groeide en toen mijn man en ik een woning in Kruisabele vonden, hebben we er meteen ook een atelier ingericht, waar ik bak en workshops organiseer, én een winkeltje met bakkersbenodigdheden.” Cathelynes Taartenateljee was een feit.

Wat fascineert jou zo in het bakgebeuren?

“Ik geniet enorm van het maken van de taart zelf. Zowel van de handeling als van het denkwerk dat eraan voorafgaat, want er wordt me doorgaans gevraagd om rond een thema te werken. Ik vind het prettig om telkens weer iets nieuws te bedenken en dan de uitdaging aan te gaan om dat idee ook concreet uit te werken. Een taart heeft wat tijd nodig om te ‘rijpen’ in mijn hoofd. Het is elke keer iets anders, een nieuw kunstwerkje.”

“En dan zijn er de reacties op de afgewerkte taart natuurlijk: bewondering en verwondering… Het doet me zo goed om die blije gezichten te zien. Het gaat steevast om prettige feesten waar de taart voor plezier en gezelligheid zorgt.”

Lekker primeert

Themataarten komen uit de VS overgewaaid, maar Cathelyne paste haar recepten niettemin aan de Europese smaak aan. “Ik verkies biscuit in plaats van cake, en een vulling als bavarois of een luchtige chocolademousse in plaats van botercrème. Dat maakt ‘onze’ taarten iets minder stabiel, waardoor we ook minder grote taarten kunnen maken, maar zo’n stukje taart valt dan ook veel minder zwaar op de maag. Ik vind dat een taart in de eerste plaats lekker moet zijn. Als hij dan ook nog mooi is, is dat meegenomen.”

De bijzonderste vraag die je ooit kreeg?

“Iemand vroeg me ooit om het hoofd van haar man na te maken in taart… Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat zoiets te veel tijd in beslag zou genomen hebben en een taart tenslotte toch vers gegeten moet worden. Ik ben ook niet ingegaan op de vraag om een taart in de vorm van een drol te maken. Taart moet lekker zijn, het leek me toch écht te smakeloos om zoiets te serveren. (lacht) De grootste taart die ik ooit bakte, was er een voor 150 man.”

En nu ligt je eerste bakboek in de winkel.

“We hebben het boek breed opgevat. Er staan recepten in waarmee beginners aan de slag kunnen, maar ook voor gevorderden. Ik toon ook dat je niet alleen met suikerpasta en marsepein leuke taarten kan maken, er zijn ook andere ingrediënten waarmee je heel creatief aan de slag kan.”

“Het boek bevat ook een overzicht van de termen die in het bakkerswereldje gebruikt worden, en hun uitleg. Want die vinden wij als bakkers heel gewoon. Ik wilde dat je met dit boek echt aan de slag kan, ook als je geen ervaring hebt.”

Waarin verschil jij van andere bakkers?

“Een taart vraagt algauw vijf, zes uur werk. Daar hebben de meeste bakkers gewoon geen tijd voor. Ik leg de lat bovendien hoog voor mezelf; het moet telkens iets nieuws zijn.”

Bakprogramma’s op televisie kunnen op heel wat kijkers rekenen. Ook op jou?

“Zeker! Ik zag in Bake Offzelfs een paar cursisten van me terug, dat vond ik wel leuk. Men had mij uitgenodigd om in de jury te zetelen, maar dat is niet doorgegaan. Ik ben dan ook geen Regula (Ysewijn, red.), ik werk al bij al liever achter de schermen.”

Kan iedereen taarten leren maken of is er toch een minimum aan talent vereist?

“Iedereen kan het, en dat is net het plezante eraan. Cursisten vinden mijn taart wel eens mooier dan het resultaat dat zij bereiken, maar ik ben dan ook al tien jaar bezig. Het vraagt wat tijd om de finesse in de vingers te krijgen. Maar wie thuis komt met zo’n taart kan op waw-reactiesrekenen. En wat werkt beter om ermee door te gaan dan complimentjes krijgen?”

Een kunstwerkje voor onze eerste verjaardag

‘Themataarten’ door Cathelyne van Overbeeke, uitgeverij Van Halewyck, 144 blz., 22,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier