Een heldere kijk op het zwemmen

© Foto Kurt
Redactie KW

Zon? Check! Zwembroek? Check! Bril? Vervelend! Niet langer als het aan IT’er Nico Sap (29) uit Alveringem ligt. Hij verkoopt via zijn webshop Blinde Vis zwembrillen op sterkte. Dat blijkt een gat in de markt te zijn. “Maar de focus ligt op de kwaliteit, niet op een heel divers gamma.”

“Weinig mensen weten dat veel opticiens dat in principe ook aanbieden”, aldus Nico Sap. In het dagelijkse leven is hij .Net-analyst bij Vanmarcke Software in Veurne. Na zijn uren bokste hij zijn eigen webshop in elkaar, die toespitst op zwembrillen op sterkte. “Online vind je ook (vaak Nederlandse, red.) shops, maar de levertijd duurt vaak een paar weken of maanden en je betaalt ook meer. Bij mij betaal je 55 euro en is de levertermijn slechts één à twee dagen. Ik bied ze ook als enige aan via bol.com.”

“Het is niet nieuw, maar blijkbaar wel een gat in de markt”

Nico is een fervente zwemmer. “Ik trek graag naar De Pitten in Nieuwkapelle, een populaire plaats voor openwaterzwemmers. De ene keer met vrienden, de andere keer met een groepje triatleten. Ik ben een van de weinigen die het recreatief doet. Ik hou van de open lucht, het voelt natuurlijker aan. In een zwembad moet je al draaien na 25 meter, terwijl je hier met gemak 1,2 kilometer kan zwemmen zonder ‘hindernissen’. Maar in de winter duik ik ook graag in het zwembad van Koksijde, Nieuwpoort en Ieper.”

Getest door vrienden

Het was in het zwembad van Koksijde dat hij het concept van zwembrillen op sterkte leerde kennen. “Enkele jaren geleden ging ik er met een vriend zwemmen. Hij was zijn zwembril vergeten en vroeg eentje aan de redders. Bleek het eentje te zijn op sterkte. We waren allebei meteen verkocht. Hij mocht die bril houden en ik nam ze over. Ik heb ze uiteindelijk twee jaar gebruikt. Omdat ik het zo praktisch vond, ben ik er mij in gaan verdiepen. Ik wilde sowieso al een hele tijd iets ondernemen na mijn werkuren en dat leek me uitermate geschikt.

Nico bestelde er een aantal en liet ze uitgebreid testen door zijn vrienden. “Dat gaat van sterkte -1 tot -8. Gaandeweg hebben we verbeteringen aangebracht, van een steviger rubber tot een extra versteviging aan de neus voor mensen met een bredere neus. Dat duurde toch een aantal maanden. Het bleek uiteindelijk een gat in de markt te zijn, alhoewel het op zich niets nieuws is.”

Een heldere kijk op het zwemmen
© Foto Kurt

Afgelopen najaar is zijn webshop Blinde Vis online gegaan. “Ik bied vooral klassieke modellen met een neutraal design aan. Door geen uitgebreid gamma aan kleuren te voorzien, kan ik de productiekosten en dus ook de prijs laag houden. Mijn focus ligt dan ook eerder op kwaliteit dan kwantiteit.

www.blindevis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier