Een heerlijke reis door de wereld van de trein

Een topper bij kinderen én hun ouders: even zelf de trein besturen.
Sandra Rosseel

Een museum over treinen? Het klinkt misschien saai, maar Train World is dat zeker niet. Integendeel. Ook Jonas, Jasper en Kobe lieten zich na wat gesputter met plezier meenemen op een fascinerende rit door de wondere wereld van de trein.

“Moeten we echt mee?” Jonas (13), Jasper (11) en Kobe (8) halen hun beste puppyblik boven wanneer we aankondigen dat we Train World gaan bezoeken, maar weten zelf al dat die niet veel indruk maakt. In de auto sputteren ze nog wat tegen, maar wanneer ze Train World in het prachtige station van Schaarbeek binnenwandelen, is van dat protest al niets meer te horen. Terwijl Jonas aandachtig schaalmodellen van locomotieven bestudeert, is Jasper helemaal in de ban van de maquettes van bekende Belgische stations. Samen met Kobe bewonder ik de oude loketten, waarachter een mooie verzameling van uniformen, ticketmachines, stempels en andere bijzondere voorwerpen uit stationsloketten van vroeger en nu te bewonderen zijn.

De stationshal is echter nog maar een voorsmaakje: via het perron bereiken we een reusachtige loods waarin het eigenlijke museum zich bevindt. Eenmaal in het museum betreden we duidelijk een andere wereld: het heldere stationsgebouw heeft plaatsgemaakt voor een grote donkere ruimte, vol sfeervol verlichte locomotieven en met een groot scherm waarop we de evolutie van het spoornet in België zien. Blikvanger is Pays de Waes, de oudste nog bewaarde stoomlocomotief van Europa, maar de zonen vinden het vooral leuk om zelf even in een andere stoomlocomotief te klimmen. Het venster is vervangen door een scherm, waarop oude beelden van een machinist in actie worden getoond. Wat verder ontdekken we hoe zo’n spoorweg gebouwd wordt en kunnen we zelf uittesten welke wielen en welke sporen het vlotst rollen. Het hele museum door staan er trouwens interactieve installaties én zijn er tal van filmpjes te zien. De schermen zitten mooi verwerkt in het decor zelf. Een slimme ingreep, die niet alleen mooi oogt, maar er ook voor zorgt dat er van het schoolse gevoel dat filmpjes in musea wel eens durven op te roepen hier helemaal geen sprake is. Een verdienste van kunstenaar-striptekenaar François Schuiten, die instond voor de uitwerking van het museum.

“Wist je dat alle klokken in België gelijklopen dankzij de trein?”

Echt spoorweghuisje

Ondertussen reizen we verder doorheen de geschiedenis van de trein en het spoor. We kijken binnen in tal van treinen en ontdekken welke invloed de ontwikkeling van het spoor op ons eigen leven heeft gehad. Zo lopen alle klokken in België gelijk dankzij de trein… Van klokken gesproken: een kamer vol stationsklokken leidt ons naar ‘de zolder van het station’: een ruimte vol voorwerpen en hebbedingen uit lang vervlogen tijden. Van affiches en weegschalen tot serviesgoed…. Een ware schatkamer waar het heel leuk is om voorwerpen te spotten die je zelf nog hebt ‘meegemaakt’.

Andere uitschieters zijn het echte huisje van spoorwegbaanmeester Telemans, helemaal ingericht met een Expo 58-interieur, de koninklijke rijtuigen en de Pont du Luxembourg, een stuk van een echte spoorwegbrug die vroeger over de Maas lag. Train World kijkt ook naar de toekomst door het venster van een hogesnelheidstrein. Terwijl wij nog een laatste tussenstop houden in RN Express, het stationsrestaurant bij het museum, vertellen de zonen honderduit over alle boeiende zaken die ze gezien hebben. Train World saai? Ik dacht het niet!

Maar een van de vele blikvangers in het museum: de oude stoomlocomotieven.
Maar een van de vele blikvangers in het museum: de oude stoomlocomotieven.

Op zoek naar station Schatkist

In Train World ligt tijdens schoolvakanties ook een wonderbaarlijke plaats verborgen: station Schatkist. Een geheimzinnige stopplaats waar een schatkist verstopt zou liggen… Meer hoeven Jasper (11) en Kobe (8) niet te weten: met het Station Schatkist-boekje in de hand beginnen ze in het oude station van Schaarbeek aan een zoektocht, die hen door de verschillende zalen van het museum en langs verschillende stations leidt. Bij elke halte krijgen ze een vraag over dat deeltje van het museum. Het juiste antwoord mogen ze met een kniptang in hun ticketboekje knippen, waardoor ze uiteindelijk te weten komen waar station Schatkist precies ligt én ze hun beloning zelf uit de schatkist mogen halen.

Meer info op www.trainworld.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier