"Een adellijke titel is niet meer belangrijk"

12/05/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 11/05/17 om 11:58

Vier weken lang kijken we binnen bij West-Vlaamse kasteelheren en -dames. We beginnen bij jonkheer Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele, bewoner van wel een van de interessantste en meest historische kastelen van Vlaanderen. "Ze noemen mij 'kasteelheer', ach ja, maar voor mij is dit gewoon mijn huis." Het voormalige grafelijke slot heeft 900 jaar geschiedenis achter de rug. "In de 19de eeuw wilde koning Leopold II zelfs het kasteel kopen, maar mijn overgrootvader zei 'non'...", lacht de huidige kasteelheer.

Voor alle duidelijkheid: Matthieu is hier geen voornaam maar een familienaam. Het achtervoegsel 'de Wynendaele' kwam er pas in 1953 bij. In 1957 werd Jacques, de vader van de huidige kasteelheer, opgenomen in de erfelijke adel. Vanaf dan mocht ook Jean-Jacques (87) zich jonkheer noemen. "Zo'n adellijke titel is niet belangrijk. In de middeleeuwen was dat misschien zo, maar nu niet meer. Wij zijn normale mensen. Ik heb ook altijd contact gehad met de mensen van Wijnendale en Torhout. Burgemeester Norbert De Cuyper is een goede vriend geworden. Zijn jonge opvolger heb ik ook al ontmoet."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!