Duik eens het bos in!

© Getty Images/iStockphoto
Sandra Rosseel

Niets zo heerlijk als een boswandeling, zeker als je niet alleen door het bos loopt, maar er helemaal induikt. Als je proeft, voelt, kijkt, ruikt en luistert naar die wonderlijke wereld. Dat je veel te weinig weet over al die bomen en beestjes is geen bezwaar: met ‘Het bosboek’ van Sarah Devos leren zelfs absolute beginners het verschil tussen een den en een spar of een krekel en een sprinkhaan kennen. We verklappen al enkele tips!

Kies het beste moment

De zondagnamiddag mag dan wel ideaal lijken voor een wandeling, als je heel vroeg in de ochtend of vlak voor zonsondergang naar het bos trekt, maak je het meeste kans om veel beweging te zien. De dieren zijn dan immers bezig met de verzorging van hun jongen en met de zoektocht naar eten. Bij zonsopgang fluiten vogels ook om hun territorium af te bakenen en vrouwtjes te lokken. Een concert dat sommige vogelsoorten, zoals merels en roodborstjes, ‘s avonds nog eens vol enthousiasme overdoen.

Durf eens stil te zitten

Duik eens het bos in!
© Getty Images/iStockphoto

“Het beste plan is meteen het eenvoudigste: ga gewoon zitten. Sinds ik voor het schrijven van dit boek een uur lang stil in een bos zat, wil ik het alsmaar vaker doen, want het is zo bijzonder! Installeer je op een comfortabel plekje en dan, tja… Gewoon zo weinig mogelijk bewegen. Na een tijdje merken de dieren je waarschijnlijk niet eens meer op”, aldus Sarah, die ook nog meegeeft dat je best geen rode kleren aantrekt, omdat dat dieren afschrikt. Ook de combinatie geel-zwart laat je beter thuis.

Maak het ook leuk voor de kinderen

Duik eens het bos in!
© Getty Images/iStockphoto

Jij mag een boswandeling misschien wel geweldig vinden, je kinderen zullen niet altijd je mening delen. Met de basisregels, zoals genoeg tussendoortjes, coole stapschoenen voor je kroost én een wandeling die kort en afwisselend is, kom je al een heel eind ver. Maar Sarah verklapt in Het bosboek ook tien trucs die ervoor zorgen dat ook de kleinsten de hele wandeling lang enthousiast blijven. Onze favoriet is de gekkepasjesgang: laat iedereen van de groep om beurten vooraan stappen en een gek pasje bedenken!

Leer bomen en beestjes herkennen

Duik eens het bos in!
© Getty Images/iStockphoto

Op school heb je ongetwijfeld geleerd hoe je bomen kan herkennen, maar herinner jij je nu nog hoe die boom met die helikoptertjes ook weer heet (een esdoorn), wat het verschil is tussen een spar en een den en hoe je een tamme van een wilde kastanje kan onderscheiden? Wie (bijna) alles vergeten is, hoeft niet te panikeren: bomen uit elkaar houden is niet zo moeilijk als je het stap voor stap leert. En hetzelfde geldt voor de overige planten, dieren en vogels in het bos. Dat vraagt natuurlijk een kleine inspanning, maar als je in plaats van een ‘vogel in een boom’ een ‘tjiftjaf in een hazelaar’ ziet zitten, wordt je tijd in het bos nog leuker!

Het boek

Duik eens het bos in!

Toen ze geconfronteerd werd met de vele vragen van haar dochters tijdens hun boswandelingen en niet kon antwoorden, besloot Sarah Devos om uit te pluizen wat er allemaal leeft in het bos. Die ontdekkingen bundelde ze eerst op haar blog www.zondagbosdag.be en nu in Het bosboek. Een aanrader voor iedereen die wat bij wil leren, of je nu een absolute beginner bent of een gevorderde bosliefhebber. De stevige determinatieposter bij het boek maakt het trouwens nog makkelijker om bomen, planten en dieren te herkennen.

‘Het bosboek’, M-Books, 168 blz., 24,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier