Dobberend fitnessen

© Benny Proot
Redactie KW

Het zwembad van Nieuwpoort geeft sinds kort lessen ‘floatfit’, een primeur voor West-Vlaanderen. “Float wat?” dachten wij. Dus trokken we ons zwempak en onze sportlegging aan om deze fitnesstrend op het water uit te testen.

Bij floatfit voer je oefeningen uit op een aquabase, een harde luchtmatras die drijft op het water. Met kabels hangen de aquabases min of meer vast. Zeven matten op een rij dobberen in het zwembad. Zeven deelneemsters staan te wachten voor hun eerste les. Oef, niemand met ervaring, de kans dat ik mij hopeloos belachelijk maak, slinkt… een beetje toch.

Dobberend fitnessen
© Benny Proot

Op het matje klimmen, is al een eerste uitdaging. “Straks staan er squats, burpees, buikspieroefeningen en lunges op het programma”, legt lesgever Mike Declercq uit. Alsof balanceren op zo’n aquabase nog niet moeilijk genoeg is…

Gieren en gillen

Dobberend fitnessen
© Benny Proot

Walk on Water van Milk Inc. galmt door het zwembadcomplex terwijl Mike zijn eerste oefening uitlegt. “We starten meteen met squats, benen lichtjes gespreid, handen vooruit en diep door de benen zakken. Zo diep mogelijk.” Na – of tijdens – de eerste squat hoor ik naast me een gil en dan een plons. Een van de andere deelneemsters is in het water gevallen. Haar vriendin proest het uit. Het lachen, gieren, gillen kan beginnen. Want hoe zwaar ook, floatfit is vooral fun. De ideale work-out om helemaal te ontspannen met vriendinnen. En van de slappe lach krijg je ook buikspieren, toch?

Dobberend fitnessen
© Benny Proot

Dat je af en toe in het water valt, is niet onlogisch. Door de deining van het water moet je steeds opnieuw je balans zoeken.

“Floatfit is de ideale work-out om helemaal te ontspannen met vriendinnen”

Omdat de matten ruw zijn aan de knieën, trek je best een lycra legging aan over je zwempak. (Foto BP)
Omdat de matten ruw zijn aan de knieën, trek je best een lycra legging aan over je zwempak. (Foto BP)© Benny Proot

Squats op zich vergen al heel wat van je been- en bilspieren. En die onstabiliteit maakt het extra moeilijk. Je voelt alle kleine spiertjes die je helpen om je balans te houden. En dat is meteen het hele opzet van floatfit. Omdat je niet stabiel staat, moeten je spieren harder werken om je balans te houden. Ze worden zo veel dieper getraind. Mijn spieren branden. Dus als Mike roept: “Nu doen we jumping squats”, kan ik een zucht niet onderdrukken. Na de sprong probeer ik – zwaaiend met mijn armen – mijn balans terug te vinden. Elegant ziet het er niet uit, vrees ik, maar voorlopig hou ik het nog droog.

Daarna volgen nog jumping squats met kwartdraai, jumping squats met halve draai… Alleen de echte circusartiesten zijn nog niet in het water beland.

Fitnessen in het water is ook af en toe de slappe lach krijgen.
Fitnessen in het water is ook af en toe de slappe lach krijgen.© Benny Proot

In de floatfitles staan ook nog buikspieroefeningen, lunges, burpees… op het programma. Het is een intensieve, volledige work-out. In het vochtige zwembadklimaat krijg ik het dus ontzettend warm. Het lijkt plots niet meer zo erg om even een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Ik neem alsmaar meer risico’s, spring hoger… En dat is ook het leuke aan floatfit. Je zoekt zelf je grenzen op. Alle deelnemers kunnen elke oefening uitvoeren naar hun eigen mogelijkheden. Mike legt goed uit hoe je de moeilijkheidsgraad van een oefening kan opdrijven. Wie na een les floatfit niet moe is en zijn of haar spieren niet voelt, die heeft zichzelf gewoon niet uitgedaagd.

Dobberend fitnessen
© Benny Proot

Want boven alles is floatfit een work-out waarbij je spieren, stabiliteit en conditie behoorlijk worden aangesproken. Dat voel ik vooral ‘s anderendaags, als ik de trap afkom.

Overgewaaid uit Engeland

In 2015 lanceerde Aquaphysical, een merk in de fitnesswereld uit Engeland, de aquabase. Dat is een drijvende mat op het water die wordt opgepompt tot maximum 1 bar. Die matten worden aan elkaar vastgemaakt met touwen en elastieken.

Op de matten wordt floatfit gegeven, een uitdagende fitnessvorm geschikt voor alle niveaus en leeftijden. De fitnesstrend won aan populariteit en veroverde Nederland. Sinds kort kan je ook floatfit doen in België. Nieuwpoort is de eerste West-Vlaamse stad die uitpakt met lessen floatfit. Lesgevers Mike Declercq en Tom De Clerck hebben een officiële floatfitcursus gevolgd om de lessen professioneel te kunnen begeleiden. Een les duurt 40 minuten. Je betaalt 5 euro per les.

Binnenkort lanceert Aquaphysical ook aquayoga op de aquabase.

www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/inwoner/sport/stedelijk_zwembad of www.aquaphysical.com/floatfit