De zee trekt in het Navigo

11/08/17 om 06:00 - Bijgewerkt op 10/08/17 om 11:51

In het NAVIGO-museum in Oostduinkerke is momenteel een tentoonstelling te zien, die het erfgoed en de ziel van de Vlaamse visserscultuur probeert vast te leggen. Heel wat van 'onze vissers' tonen er allerlei spullen die voor hen een grote, veelal persoonlijke waarde hebben. Van 'piekenoazen' en monsterboekjes tot een 'zaadslunse'.

Met de tentoonstelling Onze vissers - Het DNA van het zilte leven, die nog tot en met 7 januari 2018 in het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum te zien is, schetsen directeur Ineke Steevens en haar team de geschiedenis van de Vlaamse visserscultuur en wat er op vandaag nog van rest. Want de visserij aan onze kust is in volle transitie, waarbij de typische zeevisserscultuur snel verdwijnt. Maar Ineke Steevens zet ook graag in op beleving en dat leidde tot een opmerkelijk onderdeel van de tentoonstelling: een lange tafel van steigerhout waarop vissers objecten tonen waaraan ze een bijzonder belang hechten. Het werd een opmerkelijke, uitgebreide en kleurrijke verzameling: met pieken-oazen of de typische vissersmessen, een tabakszak uit robbenhuid, breinaalden om netten te maken, maar ook een koffertje met een zaadslunse of zaaddoek. En die laatste blijkt eigendom te zijn van Chris Meyers (40) uit Heist, reservemachinist aan boord van de Francine Z90. Over een leven als visser heeft hij nooi...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!