De werkplek van Wim Vancoillie

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Wim Vancoillie.

Wie is Wim Vancoillie?

Wim Vancoillie is 58 jaar. Hij groeide op en woonde lang in Torhout, maar woont nu al een heel aantal jaren met Rita

Delahaye in Aartrijke. Wim is met pensioen en heeft een loopbaan als ambtenaar achter de rug.

Wim herriet stoelen, een eeuwenoud ambacht dat zijn vader hem aanleerde. “Mijn overgrootvader en grootvader waren mandenvlechters. Mijn vader was postbode en hielp na zijn ronde zijn vader. Mijn vader leerde mij het herrieten aan. Maar bij mijn generatie stopt het, mijn zoon heeft er geen interesse voor. Herrieten is zeer arbeidsintensief en er zit weinig toekomst in. Het zijn voornamelijk stoelen met een emotionele waarde die ik herriet, zoals een schommelstoel van overleden (groot)ouders.”

www.herrieten.com

De gitaar

De werkplek van Wim Vancoillie

“Herrieten is mijn liefhebberij, maar The Vanco Brothers is mijn passie. Die band bestaat uit mijn broer Johan en mezelf. Jarenlang hebben we gespeeld bij The Coverage, maar toen die band stopte zijn Johan en ik verder gegaan als The Vanco Brothers, een akoestisch project waarmee we klassiekers en meezingers brengen. We treden heel regelmatig op, dat gaat van eetfestijnen en feesten van verenigingen tot privéfeesten. Ik leerde trouwens pas op mijn 37ste gitaar spelen! Ik hou van veel muziekgenres, maar mijn voorkeur gaat toch vooral naar blues en rock.”

Het kunstwerk

De werkplek van Wim Vancoillie

“Dit kunstwerk heb ik gekregen voor mijn 50ste verjaardag van vrienden. Het heeft een speciale plek in onze woonkamer gekregen, niet alleen omdat ik het mooi vind, maar ook omdat ik er trots op ben. Het is gemaakt door Marc Caelenberghe, een kunstenaar uit Aartrijke. Het beeld kreeg de naam ‘Met hart en ziel’. Het staat voor de dingen die ik met veel toewijding doe: herrieten en gitaar spelen. Daarnaast zit ook het logo van het kermiscomité Aartrijke Leeft in het beeld verwerkt. Ik ben namelijk jarenlang met hart en ziel voorzitter geweest van die vereniging.”

De hond Bono

De werkplek van Wim Vancoillie

“Al 11,5 jaar is onze hond Bono altijd dicht bij me. Ook als ik aan het herrieten ben in onze keuken. Al vindt hij het absoluut niet fijn als er riet op hem bengelt, laat staan op hem valt! Dat kietelt te veel en dat vindt hij echt irritant.” (lacht)

“Bono zit absoluut niet de hele tijd te kijken als ik aan het werken ben, hij ligt vaak ook te slapen. Maar nooit krijgt het herrieten voorrang op Bono. Als het mooi weer is, schuif ik veel liever alles aan de kant om met hem te gaan wandelen. Dan doe ik wel op een ander moment voort.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier