De werkplek van Valérie Verougstraete

Redactie KW

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Valérie Verougstraete.

Valérie Verougstraete (32) stapte onlangs als zaakvoerder in het familiebedrijf Chocolaterie Sweertvaegher, met winkels in Kortrijk, Brugge en Antwerpen. Ze woont samen met haar man Jean-Sébastien Tardieu, hun tweejarige zoontje Jan Marcus en haar grootmoeder Jeannot Reynaert in Kortrijk.

Valérie studeerde architectuur in Gent. In Parijs specialiseerde ze zich in reconstructie en bouwen in aardbevingsgebieden. Ze liep stage in Genève, werkte in Parijs en trok vijf weken naar Caïro. Van daaruit vertrok ze in 2010 naar Haïti, waar ze voor het Rode Kruis hielp met noodhulp na de aardbeving. Ze bleef er uiteindelijk tot maart 2014 aan de slag als architect. Terug in België werkte ze als projectmanager in scholenbouw.

Keramiek

De werkplek van Valérie Verougstraete

“Toen ik reisde, miste ik een hobby. Nu heb ik thuis een klein keramiekatelier. Toen ik ermee startte, was ik zwanger en zat ik met mijn dikke buik aan de draaischijf. Mijn droom is om chocolade en keramiek te combineren. Vroeger combineerden we porselein en chocolade als geschenk. Ik heb het voor eenvoud en voor pure, eerlijke dingen. Niets leuker dan iets te eten uit een handgemaakt kommetje, waar je de vingers nog in de klei ziet staan. Ik verzamel objecten uit de natuur. Met die vormen experimenteer ik nu.”

Grootmoeder

De werkplek van Valérie Verougstraete

“Deze foto van mijn grootmoeder hangt in de winkel in Kortrijk. Zij was er gerante en de mensen kwamen speciaal voor haar langs. Zo werd ze een bekende figuur. Mijn vader en zijn broers zijn in dit huis opgegroeid. Nu woont oma bij ons. We leven met drie generaties onder één dak. Mijn vader heeft de zaak overgenomen in 1980. Omdat ik trots ben op ons product wil ik ervoor zorgen dat het bedrijf blijft bestaan. Ons ambacht is in al die jaren nog niets veranderd, het winkelinterieur is het originele uit 1946.”

Haïtiaans kunstwerk

De werkplek van Valérie Verougstraete

“Ronals Mevs is een kunstenaar die in Haïti zijn eigen paradijsje heeft gecreëerd. Wij huurden er een huisje en waren altijd heel welkom bij hem. Hij wou me een groot schilderij cadeau doen, maar ik mocht ook zelf iets kiezen. Onder een tafel ergens in een hoekje van zijn atelier haalde ik dit werk boven, het was zelfs nog niet gesigneerd. Het deed hem plezier dat ik het koos. In het gebouw zie ik de typische Afrikaanse architectuur. Het heeft natuurlijke kleuren en is voor mij rustgevend. Een mooi souvenir.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier