De werkplek van Tine Hancke

© IV
Mia Vanacker

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Tine Hancke.

Met haar 29 lentes is Tine Hancke, die haar werkplek in de Toekomstlaan in Oostduinkerke heeft, een buitenbeentje in de wereld van de zadel-, tuigen- en gareelmakerij. Ze is al tien jaar actief in die branche. Op haar 19de volgde ze ‘uit interesse’ een opleiding in avondschool.

Daarvoor volgde Tine Beeldende Kunsten, maar haar passie lag bij de paarden en het ambacht van zadels en harnachement. Geen commercieel overwogen beslissing, maar een keuze van het hart.

Na haar initiatie liep ze stage bij een tuigenmaker in Frankrijk. Eenmaal terug in België kon ze in de leer bij een tuigenmaker, die zijn zaak wou overlaten. Nadat ze nog een tijdje samenwerkten, startte ze in 2009 in haar eerste eigen atelier. In 2014 breidde ze uit en betrok haar huidig atelier.

Passie voor paarden

De werkplek van Tine Hancke
© IV

“Uiteraard moet je een passie voor paarden hebben. Mijn klanten zijn recreatief of professioneel met paarden bezig. Er zijn de eigenaars van sportpaarden voor dressuur, jumping en eventing. Andere ruiters nemen deel aan jachtritten of rijden recreatief. Ik krijg ook eigenaars van trekpaarden tot en met pony’s over de vloer. Dit kan zijn voor het mennen met marathonkoetsen of het elegantierijden met historische koetsen. Anderen spannen hun paarden voor huifkarren of zetten ze in voor boomslepen.”

Wie het zadel past …

“Bij een zadelpasser kan je terecht om je zadel te laten nakijken, de pasvorm van een tweedehandszadel te controleren, het zadel bij te vullen of volledig te hervullen. De zadelpasser zoekt samen met de ruiter naar de meest geschikte zadelvorm, waarbij alleen het welzijn van het paard primeert. Ik heb de gespecialiseerde Master Saddle Fitting Consultant-opleiding in Nederland gevolgd. We kregen er les van paardenartsen, sportfysiologen, revalidatietherapeuten en ervaren zadelpassers. Ik specialiseer me hierin verder.”

Van garelen tot zadels

De werkplek van Tine Hancke
© IV

“Sedert medio april breidde ik mijn zaak uit met de verkoop van nieuwe zadels. Mijn werk bestaat erin een geschikt zadel voor zowel paard als ruiter te selecteren. Daarna volgen nog de nodige aanpassingen. Maar ik lever evengoed nieuwe zadels op maat. Echte bespoke naar Engelse traditie, waarop ik dan de finale passing maak. Ik hou ook contact met Britse zadelmakerijen, waar zadels volledig met de hand en volgens de beproefde regels van de kunst worden gemaakt. Dat ligt me wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier