De werkplek van Thomas Ameye

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Thomas Ameye.

Thomas Ameye is licentiaat LO en deed zijn eerste werkervaring op aan de KU Leuven, waar hij zes jaar wetenschappelijk medewerker was. In 2010 werd hij publiekswerker in Wielermuseum Roeselare. In 2013 werd hij conservator van het museum en sinds 2016 is hij diensthoofd Toerisme-Wielermuseum.

Thomas is de partner van Sara. Samen hebben ze een zoontje Cyriel, met een kleine knipoog naar flandrien Cyriel Van Hauwaert. Het gezin woont in Wingene.

Thomas werkt in Roeselare. Zijn bureau is in de Ooststraat, maar hij is ook vaak te vinden in de voormalige Paterskerk, waar het Wielermuseum Roeselare en Toerisme Roeselare tijdelijk zijn ondergebracht. In 2018 verhuizen ze samen naar de gerenoveerde site op het Polenplein.

De fiets van Briek

De werkplek van Thomas Ameye
© STEFAAN BEEL

“Briek was een wielericoon en de laatste der flandriens. Op 4 april 2004 reden we met enkele vrienden naar Kanegem om de doortocht van de Ronde van Vlaanderen te volgen. Kanegem is het geboortedorp van Briek en ook zijn standbeeld staat er. Plots hoorden we op de radio dat Briek die ochtend op 84-jarige leeftijd was overleden. Net tijdens ‘zijn’ Ronde van Vlaanderen. Hoe straf is dat! Dat zijn Alcyon-fiets uit 1947 hier in ons museum staat, vind ik fantastisch. Ik kijk er vaak naar.”

De kassei van Siegfried

De werkplek van Thomas Ameye
© STEFAAN BEEL

“Deze kassei heb ik eigenlijk geleend van collega Siegfried. Hij heeft die gekregen van zijn vrienden voor zijn verjaardag. De kassei staat eigenlijk op zijn bureau. Door voor de kassei te kiezen, wil ik in de eerste plaats Siegfried, die mountainbiker is, een beetje jennen. Zijn kassei staat nu bij mij, een wegwielrenner. Maar die kassei doet mij ook telkens denken aan ons gerenoveerde wielermuseum waar we over een jaar zullen zitten. De inkom zal ook uit kasseien bestaan, wat perfect zal passen in het kader.”

Het ijzeren kruis

De werkplek van Thomas Ameye
© STEFAAN BEEL

Het ijzeren kruis is natuurlijk de blikvanger van het tijdelijke wielermuseum en van de tentoonstelling Koers is religie. Het verwijst ook naar de legendarische Col de la Croix-de-Fer in de Franse Alpen die vaak scherprechter is in de Ronde van Frankrijk. Ook de Nederlanders zijn gek op ons ijzeren kruis. We zijn in heel wat kranten en sportmagazines in Nederland gekomen. Als we straks verhuizen, zou het toch een herbestemming moeten krijgen. Of waarom zouden we het niet meenemen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier