De werkplek van Nancy Claus

Olaf Verhaeghe

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Nancy Claus.

Wie is Nancy Claus?

Nancy Claus (56) werd in Grosse-Point, Michigan in de Verenigde Staten van Amerika geboren en kwam als zevenjarige naar België. Ze woont samen met haar man Dirk Camelbeke en haar zoon Rob (23) in Menen.

Nancy studeerde snit en naad aan het Sint-Vincentius in Menen. Daarna behaalde ze tal van diploma’s via het volwassenenonderwijs.

Na een lange carrière bij Defensie is ze ondertussen al 28 jaar meester-kleermaakster in haar eigen winkel en atelier aan de Guido Gezellelaan in Menen. Naast retouches en maatwerk, werkt ze vol overtuiging aan haar eigen patroonlijn. Ze geeft ook lessen en workshops. “Al van toen ik klein was, was ik in de ban van mode”, glimlacht ze. Haar eigen stijl omschrijft ze als vlot en sportief, maar altijd stijlvol.

www.nancyclaus.be

Vaders vest

De werkplek van Nancy Claus

“Ik heb als kind nooit iets te kort gehad, maar veel overschot hadden we thuis ook niet. Kleren werden van kind op kind doorgegeven. Dat dwingt een mens toch tot enige creativiteit. Iets zomaar weggooien, zal je me zeker niet vlug zien doen. Dit stuk bijvoorbeeld: een oude kostuumvest van mijn vader dat ik heb omgeturnd tot een knap vrouwelijk pakje, compleet met een rok. Ik ben best trots op wat ik de voorbije jaren heb kunnen maken. Dit beroep is aan het uitsterven, maar ik denk dat de vraag naar maatwerk zal blijven.”

Kleine naaimachines

De werkplek van Nancy Claus

“Ze zien er grappig en schattig uit, hé”, glimlacht Nancy terwijl ze haar verzameling kleine naaimachines tevoorschijn tovert. “Maar het leuke eraan is dat je ze ook effectief kan gebruiken. Al zou ik er nu toch geen volledige jurk mee maken.” Ze heeft er ondertussen een vijftiental, schaalmodellen van echte exemplaren, amper tien-vijftien centimeter hoog. “Deze kreeg ik ooit als verrassing van mijn man, een cadeau dat ik echt koester. De meeste zijn van het wereldberoemde merk Singer, al heb ik er ook van minder bekende merken.”

Vintage modeboeken

De werkplek van Nancy Claus

De staat waarin ze verkeren, laat op geen enkel moment vermoeden hoe oud Nancy’s Franse modeboeken zijn. “Ik heb er heel wat van meer dan honderd jaar oud, maar dit is toch veruit de oudste. Van 1868, snel gerekend toch bijna 150 jaar geleden”, lacht ze. Nancy gebruikt de boeken als inspiratiebron voor haar eigen patroonlijn. “Ik houd er enorm van om die typisch Parijse haute couture van die tijd op mij te laten inwerken. Je merkt het vakmanschap, de liefde voor de stiel. De Franse mode straalt een zekere klasse uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier