De werkplek van Herr Seele

Redactie KW

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Herr Seele.

Peter Van Heirseele (58) – beter bekend als Herr Seele – zag het levenslicht in Torhout, maar woont ondertussen al jaren in Oostende. Hij is kunstenaar, striptekenaar, programmamaker en pianohersteller.

Herr Seele volgde drie jaar les aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Daarna leerde hij piano’s stemmen en herstellen in Wales. Vervolgens volgde hij een jaar restauratie in Italië. In 1981 startte hij samen met Kamagurka met de strip Cowboy Henk.

In de jaren 90 opende hij zijn muziekhandel in Oostende, waar hij nog altijd piano’s stemt en restaureert.

Momenteel loopt in de galerie Art Center Hores & Modus 8 in Knokke de tentoonstelling Tachtig jaar Kamagurka en Herr Seele.

Het zelfportret

De werkplek van Herr Seele

“Momenteel ben ik bezig aan een project: elke dag van het jaar, 365 dagen lang dus, schilder ik een zelfportret. Ik doe dat om mezelf uit te dagen, elke dag een deadline op te leggen. Nadat ik het portret heb afgewerkt, plaats ik het op mijn Facebookpagina.”

“Hoewel het onderwerp altijd hetzelfde is, is het portret toch elke dag anders. Ik heb dan ook een fascinerend hoofd. (lacht) Ook de lichtinval is altijd anders. Nu is het lente, wat een verrijking zal zijn voor de portretten.”

Het kunstboek

De werkplek van Herr Seele

“Ik koop enorm graag – en veel – kunstboeken. Ik verzamel veel van de oude meesters. De laatste jaren komen er ook enorm veel prachtige kunstboeken uit. Het is eigenlijk echt wel een gouden tijd voor verzamelaars.”

“Dit kunstboek gaat over Jordaens. Hij behoorde tot het triumviraat van schilders van de barok, waartoe ook Rubens en Van Dyck behoorden. Zij zijn veel bekender dan Jordaens, maar persoonlijk ben ik meer fan van die laatste. Hij schilderde ook veel zelfportretten…”

De redispen

De werkplek van Herr Seele

“Al mijn hele leven teken ik met een Redispen. Zo’n pen gebruik ik ook heel lang. Zo heb ik mijn huidige pen al 20 jaar, geloof ik. En de vorige heeft het 15 jaar uitgehouden. De top is helemaal afgesleten, maar dat is helemaal niet erg. Hoe ouder, hoe beter.”

“De Redispen is echt wel een klassieker. Zo is Cowboy Henk ook ontstaan: de dikke lijn van de Redispen waar je weinig nuances in kan leggen. En de pen ligt ook erg goed in de hand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier