“De perfecte pizza begint bij de perfecte bodem”

Benjamin Postel: "Het heeft tien jaar geduurd voor ik perfect het deeg kon draaiendeed. © Davy Coghe
Nancy Boerjan

Benjamin Postel is de West-Vlaamse pizzaiolo van het jaar. Hij baat sinds drie jaar restaurant Il Rialto in Knokke uit, en kent de kneepjes van het pizzabakken als geen ander. En op maandag 12 maart doet hij een gooi naar de titel van de nationale pizzaiolo van het jaar.

Benjamin Postel (37) nam het in de finale van de wedstrijd ‘Pizzaiolo van het Jaar 2018’ eind januari op tegen de tien andere provinciale winnaars. Op maandag 12 maart weet hij of hij ook de nationale winnaar wordt, en hij heeft er alvast een goed oog in. De jury beoordeelde zowel een pizza Margherita als een persoonlijke creatie van de deelnemers op basis van de bereiding van het deeg, de creativiteit en smaak van het beleg, de krokante korst en de snelheid waarmee de pizzaiolo te werk gaat. Zelfs hoe de pizza wordt gesneden en hoe netjes de chef werkt, heeft een aandeel in de beslissing wie de uiteindelijke winnaar wordt. Benjamin heeft al enige ervaring met de wedstrijd. In 2016 werd hij genomineerd, in 2017 werd hij al eens laureaat voor West-Vlaanderen en dit jaar hoopt hij ook als nationale winnaar uit de bus te komen. Als hem dat lukt, trekt hij in 2019 naar Parma om er deel te nemen aan het wereldkampioenschap.

Pizza-academie van Polselli

Benjamin ging op zijn 18de aan de slag in een Italiaans restaurant in Bergen vanwaar hij afkomstig is, werkte daarna in diverse restaurants en opende in 2012 zijn eerste eigen zaak. Sinds drie jaar runt hij Il Rialto op het Rubensplein in Knokke, waar hij zowel de Italiaanse keuken als pizza’s serveert.

Al van bij het begin bleek Benjamin het pizza bakken in de vingers te hebben. “Het ging me goed af, zowel het deeg maken als het garneren. En ik vond het meteen prettig om te doen. Ik heb ook de kans gekregen om enkele dagen workshops te volgen aan de pizza-academie van Polselli, producent van pizzabloem in Napels, en een wereldwijd begrip onder professionele pizzaioli. Daar heb ik mijn techniek helemaal op punt kunnen stellen.”

“Een nieuwe trend is de witte pizza, zonder tomaat is dat”

Zelfs het met de handen in de lucht draaien van het deeg is voor hem kinderspel. “Ook dat lukte me vrij snel, al heeft het uiteindelijk tien jaar geduurd voor ik het werkelijk perfect deed. Waar het goed voor is? Het is geen noodzaak voor een goeie bodem. Maar het maakt het deeg wel elastischer en gemakkelijker te bewerken. En het zorgt voor spektakel natuurlijk”, lacht de pizzaiolo.

Het geheim van een perfecte pizza schuilt in de perfecte bodem, gemaakt volgens de regels van de kunst. De rest is invulling naar persoonlijke smaak. En die houden de Italianen zelf ook zo simpel mogelijk. “In Italië zijn er eigenlijk maar twee soorten pizza: een Margherita – met tomaat, look en mozzarella – en een pizza met zeevruchten. Kappertjes, ansjovis… komen er allemaal niet aan te pas. Die variaties zijn bedacht in andere landen, en worden nu in Italië weliswaar geserveerd voor toeristen. De Italianen zelf houden van eenvoud en natuurlijke ingrediënten.”

Pizza met insecten

Tips om thuis zelf een perfecte pizza te bakken? “Dat is bijna onmogelijk“, meent Benjamin. “Om te beginnen heb je een oven nodig die tot 350 graden warm wordt, en die hebben niet veel mensen in huis. En de juiste bodem maken, die dun genoeg is, valt ook al niet meteen binnen de mogelijkheden van de meeste hobbykoks.”

Trends in de pizzeria? “Momenteel worden pizza’s graag belegd met rucola. Veelal worden de ingrediënten – rucola, parmaham… – ook pas na het bakken op de pizza gelegd zodat ze vers blijven en hun smaak beter behouden. Daarnaast komt de ‘witte pizza’ bij ons in beeld, zonder tomaat is dat. Die duikt stilaan op in kookprogramma’s op televisie.” Vlamingen houden eerder van eenvoudige pizza’s – met ham, champignons… -, Walen verkiezen de overladen versies, geeft hij nog mee.

Zelf was Benjamin enkele jaren geleden de eerste om pizza’s met insecten te serveren. “Het heeft me destijds heel wat publiciteit opgeleverd, maar leidde er ook toe dat een deel van mijn oudere klanten afhaakte. Voorlopig waag ik me daar dus niet meer aan.”

De winnende pizza

© Davy Coghe

Benjamin won de West-Vlaamse voorronde met een pizza met plakjes carpaccio van sint-jakobsnoten, kaviaar, burrata en verse truffel, olijfolie, basilicum en oregano. Een eenmalige creatie speciaal voor deze wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier