De parels van Zeeland

In Noord-Beveland kan je volop genieten van de natuur en de Oosterschelde.
Redactie KW

Een dagje of een weekendje Zeeland? Waarom eens niet iets verder rijden dan Zeeuws-Vlaanderen of Walcheren? Naar Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld, waar je volop kan genieten van de natuur en de Oosterschelde. Die twee eilanden zijn een paradijs voor wandelaars, fietsers en museumbezoekers.

Prachtige natuur op een boogscheut van West-Vlaanderen: de Nederlandse provincie Zeeland is altijd een bezoekje waard, maar misschien nog net iets meer in het voorjaar. Eind maart werd in Zierikzee immers het seizoen van de Oosterscheldekreeft geopend, een lekkernij die ook door onze West-Vlaamse chef-koks gegeerd is en die vanaf de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli gevangen mag worden. “De Oosterscheldekreeft heeft een veel fijnere smaak dan de andere Europese en Canadese kreeften”, legt sterrenchef Gilles Joye van restaurant Marcus in Deerlijk uit.

Heerlijke kreeft

“De Oosterscheldekreeft bevat 95 procent kreeftenvlees, en dat is een pak meer dan bij andere kreeften”, weet ook Christof Malysse van groothandel Lobster Fish uit Deerlijk en Brussel. Al hangt daar ook een prijskaartje aan. “Door de koude temperaturen van het water werden aan het begin van het seizoen weinig kreeften gevangen, waardoor ze zeker bij de seizoensstart eind maart heel duur waren. Maar hoe warmer het wordt, hoe groter de vangst zal zijn en hoe meer de prijs zal zakken.”

De eerste kreeft van het seizoen werd dit jaar door chef-kok Edwin Vinke van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in de vismijn van Colijnsplaat geveild voor maar liefst 22.500 euro. De opbrengst ging naar het goede doel War Child.

Wie naar Zeeland zelf gaat, hoeft echter niet te wachten op hogere temperaturen. Elf restaurants uit Zeeland, leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft, serveren nog tot 15 juli een kreeftenmenu voor de uniforme prijs van 64,50 euro. Een ideaal begin, midden of afsluiter van enkele ontspannende dagen in een provincie die vakantiegangers nog veel meer te bieden heeft.

Nationaal Park Oosterschelde

Foto VVV Zeeland
Foto VVV Zeeland

Het Nationaal Park Oosterschelde is het grootste natuurpark van Nederland. Het is omgeven door de dijken van Noord- en Zuid-Beveland, Tholen en Sint-Philipsland, Schouwen-Duiveland en de Deltawerken. Bij eb en vloed verandert het uitzicht van de dijken en onder water verbergt zich een unieke fauna en flora waar duikers verzot op zijn. Het verhaal achter de dijken is dat van de kracht van het water, maar datzelfde water verbergt ook een schat aan schaal- en schelpdieren.

Via de Zeeland-app kan je de Parelroutes downloaden, korte wandelingen waarop je onderweg over dit gebied meer te weten komt.

Zierikzee: een pittoresk havenplaatsje

VVV Zeeland
VVV Zeeland

Zierikzee op Schouwen-Duiveland is een pittoresk haven- en vissersplaatsje met meer dan 500 monumenten en musea. Maak er met een gids een wandeling in de smalle straatjes en langs de stadspoorten.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/VVVinspiratiepunt

Rustig maar betoverend Noord-Beveland

Het eiland Noord-Beveland is omgeven door de Oosterschelde, het Veerse Meer en de Noordzee. Ontdek er leuke plaatsjes als Kortgene met zijn jachthaven, het kunstenaarsdorp Kats, het beschermde dorpsgezicht van Colijnsplaat met zijn vismijn, het authentieke stratenpatroon in Wissenkerke en het rustige Geersdijk.

www.noord-beveland.nl

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk (niet zover van Zierikzee) kom je alles te weten over de rampzalige overstroming van 1 februari 1953 waarbij maar liefst 1.836 inwoners van Zeeland verdronken. Maar het museum laat ook zien hoe de Zeeuwen met de Deltawerken ervoor zorgen dat er in de toekomst nog maar weinig kans is dat een dergelijke ramp zich herhaalt. Een museum dat ondertussen als nationaal monument erkend is. Iedere bezoeker aan Zeeland moet het gezien hebben.

www.watersnoodmuseum.nl

AANRADERS

Overnachten in Noord-Beveland kan je in Barbara’s Bed & Breakfast op Landgoed Rijckholt in Geersdijk. In deze landelijke omgeving is ook restaurant De Korenbeurs gevestigd. De kamers van de B&B hebben geen nummer, maar kregen een thema zoals Uilennest, Jachtkamer of Oma’s spiegeltjes. Info: www.korenbeurslandgoedrijckholt.nl en www.zeelandbedandbreakfast.nl.

In Schouwen-Duiveland is het Hof van Alexander in Kerkwerve, op vijf minuten van Zierikzee, een uitstekende uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Het boetiekhotel van Ingrid Tsakonis heeft een uitstekend restaurant waar ze een Franse keuken met een Zeeuwse toets serveren. Info: www.hofvanalexander.nl.

In Dreischor bevindt zich het Streek- en Land-bouwmuseum Goemanszorg. Een interactief museum door vrijwilligers gerund. In 2018 loopt er de wisseltentoonstelling Veranderd eiland vóór en na de ramp. Info: www.goemanszorg.nl.

Op de terugweg van Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland naar Vlaanderen moet je toch even halt houden in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg om er te gaan eten bij chef-kok Mart Scherp in restaurant Scherp in de Wijngaardstraat, dicht bij het oude stadhuis op de Markt. Een uitstekende keuken voor een betaalbare prijs. Naast het restaurant kan je ook overnachten in B&B Slapen bij Scherp. Info: www.restaurantscherp.nl en www.slapenbijscherp.nl.