“De mensen zijn preutser dan vroeger”

Redactie KW

Het voelt een beetje aan als tijdreizen, maar zondag 23 april nemen de originele ‘3 Wijzen’ plaats in het nieuwe decor van het gelijknamige programma, ten voordele van Kom op tegen Kanker. Een speciale gebeurtenis voor het trio, maar ook voor toenmalig presentator Kurt Van Eeghem: “Iedereen moet op zijn woorden letten. Behalve wij.”

De special van De 3 Wijzen haalt het beste naar boven bij de drie originele wijzen Walter Grootaers, Jacques Vermeire en Gerty Christoffels, maar ook Kurt Van Eeghem kijkt dankbaar terug op die periode. Al is het niet langer wennen: sinds september van vorig jaar trekt het kwartet langs verschillende culturele centra in Vlaanderen met een zaalshow. “Dat voelt aan als een warm bad”, glimlacht Kurt. “De 3 Wijzen is de kapstok, maar wat eraan hangt, is die show. We hebben een enorme vrijheid om te doen en laten wat we willen en daarop in te spelen. De lol begint al van zodra we elkaar zien. We vertrekken soms samen, eten samen iets en dan begint het al. Het stopt niet tijdens de voorstelling en zelfs niet daarna. Als we naar huis gaan, lachen we nog. Dat maakt het voor de mensen in het publiek ook zo aangenaam. Maar laat er geen misverstand over bestaan: dit zijn drie professionals, die góéd zijn in hun vak, dat hoef ik niet uit te leggen.”

Is het publiek ook hetzelfde gebleven?

“Het publiek is met ons meegegroeid, maar er komen nu ook veel jonge mensen kijken. Wat vreemd is, want je moet toch een stuk boven de twintig zijn om De 3 Wijzen nog te hebben meegemaakt. Maar dat zij ook hartelijk lachen, is het bewijs dat het concept blijft werken.”

Hoe kijk je terug op die hele beginperiode?

“Ik ben niet zo’n terugkijker. We zijn ook allemaal nog zo bezig. Terugblikken is zeer vermoeiend. Dat gaan ze wel doen bij mijn in memoriam en dat mag nog een tijd duren. De 3 Wijzen is een lange periode geweest in mijn leven, met meer dan 400 afleveringen, waarvan meer dan honderd in de combinatie Jacques, Gerty en Walter. De mensen spreken me daar nog over aan, dat draag je mee in zekere zin. Maar het is een prachtige tijd geweest, absoluut. Ik kijk daar niet noodzakelijk nostalgisch op terug, ik kijk vooral naar het nu. En nu is het leuker dan vroeger.”

Waarom?

“Omdat iedereen vrijer is. We staan… goed op ons poten in het leven. Wat je hebt meegemaakt, maakt het alleen maar rijker en plezanter. Je raakt bovendien met enorm veel weg in een zaalshow. Bij televisie moet je met een hoop zaken rekening houden.”

“Kanker is een vreselijk beest, maar noem mij één familie waar het niet heeft toegeslagen”

Heb je de indruk dat je je nu minder kan permitteren, of net meer?

“Ik zie aan je blik wat je wil zeggen: de tijden zijn inderdaad veranderd. De mensen zijn preutser dan vroeger, politiek correcter ook. In de nasleep van de jaren zestig kwamen wij met De 3 Wijzen zowat op het absolute hoogtepunt, waar er absolute vrijheid was qua humor. Alles kon, alles mocht en alles gebeurde ook. Nu moet je veel meer op je woorden letten. En net dat is het leuke aan ons: wij doen dat niet. Wij laten ons gaan en merken dat de mensen daar enorm veel deugd aan hebben. Er kan zo verschrikkelijk veel bij ons.”

Zijn er bepaalde afleveringen van toen die je zijn bijgebleven?

“Heb je een uur of twee tijd? Ook de après-afleveringen blijven me bij. We speelden in real time, knipten haast niet. Soms lagen we echt in een deuk en dat haalde de uitzending ook. Maar als er mensen naar de coulissen moeten omdat ze in een stuip liggen… tja. (lacht) Heel die periode is één opeenstapeling van herinneringen: het zijn er gewoon te veel.”

Jullie deelname is er eentje voor Kom op tegen Kanker, iets wat je na aan het hart ligt.

“Natuurlijk. Ik hoef het niet te vertellen: mijn vader was 53 toen hij aan de ziekte stierf. Veel te vroeg. Ik ben nu al bijna twaalf jaar ouder dan hij ooit is geweest en mijn jongste broer Marc (die acteur is, red.) vecht ook tegen the big K. Dat zijn zaken die heel dichtbij komen en waar ik me toch zorgen over maak. Het dwingt me er ook toe om me elk jaar te laten controleren. Je bent daar toch mee bezig. Kanker is een vreselijk beest, maar noem mij één familie waar het niet heeft toegeslagen.”

Humor is daar een belangrijk tegengewicht voor.

A spoonful of sugar helps the medicine go down, zeggen de Britten. Humor is die suiker. Daarmee kan je zaken die zwaar wegen en heftig zijn, laten passeren. Humor is het mooiste middel daarvoor.”

En hoe ziet de toekomst eruit voor ‘De 3 Wijzen’?

“We gaan blijven spelen, maar in een ander soort programma. Veel minder spel en veel meer show, een totaal ander concept. Een contract? Dat hebben we nog nooit gehad. Het leukste is een gentlemen’s agreement. Als je momenteel kijkt naar de jonge popgroepjes: ze zijn amper twintig jaar en ze hebben riders, contracten, advocaten… dat hebben wij allemaal niet. De enige afspraak die wij hebben, is dat we de week nadien samen spelen. Vereisten? Gerty moet apart! En drank! Veel drank! Ik ben helemaal van gedacht veranderd op dat vlak: ik laat de vrouwen op mij afkomen! Waanzin!” (giert het uit)

‘De 3 Wijzen: Iedereen tegen Kanker-special’, op zondag 23 april om 20.25 uur op Eén.