De meisjes van Raymond van het Groenewoud

19/05/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 18/05/17 om 16:49

18 mei 1977 staat geboekstaafd als een mijlpaal in de vaderlandse rockgeschiedenis. Die dag gaf Raymond van het Groenewoud aan de nietsvermoedende wereld 'Meisjes' prijs, een meebrulnummer met een scherpe gitaarriff en tekst die de goegemeente tegen de haren in streek. Van het Groenewoud lachte in zijn vuistje, want voor hem en zijn toenmalige begeleidingsgroep De Centimeters betekende het De Grote Doorbraak.

Verjaardagen vragen een viering. Omdat Raymond van het Groenewoud (67) heus de kwaadste niet is, viert hij '40 jaar Meisjes' met een gelijknamige clubtournee die, voorlopig althans, tot eind juni loopt. Op vrijdag 19 mei verschijnt zijn nieuwste cd: Allermooist op aard, overigens nog een versregel uit Meisjes. Twaalf nummers staan erop, waaronder herwerkte versies van onder meer - uiteraard -Meisjes, Bostella (met Stef Bos) en Zij houdt van vrijen (met Koen Wauters), alsook nieuw materiaal zoals Er gaat niets boven seks, Geen ontkomen aan (met Jan Decleir), Vrede zal heersen (met sopraan Charlotte Schoeters) en Bonenstaakdans met Slongs Dievanongs en DJ Grzazhoppa. Afsluiten doet hij met een make-over van het haast filosofische Machu Picchu (Bij u wil ik zijn): 'Het mag nog zolang duren/Een mens verandert niet/Hij maakt zijn eigen afdruk/Zingt eeuwig zijn verkreukelde lied'. Tussen Meisjes en mijmeringen, het wezenskenmer...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!