De magie van Het Zesde Metaal

Bert Vanden Berghe

Sinds enkele jaren kan niemand nog rond Wannes Cappelle en de zijnen. In het boek ‘Zeg alles af voor morgen’ bundelen ze vijftig songteksten en meer dan honderd unieke foto’s van on-the-roadfotograaf Pieter Verhaeghe uit Geluwe. Hij volgde Het Zesde Metaal meer dan twee jaar. “Mijn mond valt bij momenten nog altijd open.”

“Toen de manager van Het Zesde Metaal me vroeg om een liveconcert van de band te capteren, klikte het vrijwel meteen. Het was 2015 en een scharniermoment voor de groep, die op theatertour was. Ik zag gaandeweg een nieuw geluid ontstaan en de groep nog hechter worden. Muzikaal bloeiden ze nog meer open en ook op het vlak van teksten. Ik heb maar weinig concerten gemist, ik denk dat ik er zo’n vijftig meegemaakt heb. Of ik een fan ben? Ik hou meer van het woord respect. Want het zijn een voor een fantastische muzikanten, die respect verdienen. Natuurlijk zijn er die onvergetelijke momenten, zoals toen ze hun eerste gouden plaat kregen of toen ze Rock Werchter mochten openen, maar ook in kleinere zalen kan er iets magisch ontstaan, een aangrijpende sfeer die je elders niet vindt. Mijn mond kan bij momenten nog altijd openvallen van wat ze brengen, want hun muziek zit zo goed in elkaar en hun teksten zijn zo tijdloos als poëzie”, vertelt Pieter.

“Als fotograaf probeer ik zo veel mogelijk te verdwijnen, soms ook letterlijk in het decor”

“Als fotograaf ben ik vooral een vlieg op de muur. In het boek zit slechts één foto waarop ze poseren. Alle andere zijn genomen op momenten die ik bekijk als buitenstaander, als ze iets eten of als Wannes mediteert backstage. Ik probeer als fotograaf zo veel mogelijk te verdwijnen, soms letterlijk in het decor. Als ze achteraf onder de indruk zijn van een foto en zeggen dat ze mij nooit hadden gezien, dan is dat een heel mooi compliment. Voor het boek heb ik een selectie gemaakt uit 10.000 foto’s. Het waren er uiteindelijk 850, die ik overal in huis opgehangen heb. Er was enkel nog een altaar met zwarte kaarsen nodig om te denken aan een fetisj voor Het Zesde Metaal. (lacht) Ik ben heel blij met het eindresultaat.”

‘Zeg alles af voor morgen’, inclusief livealbum met 11 nummers, 208 pagina’s, 30 euro.

De magie van Het Zesde Metaal
De magie van Het Zesde Metaal

De magie van Het Zesde Metaal

De magie van Het Zesde Metaal

De magie van Het Zesde Metaal

De magie van Het Zesde Metaal

De magie van Het Zesde Metaal

De magie van Het Zesde Metaal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier