De beste restaurants volgens Hans Maertens

© BELGA
Redactie KW

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, verdeelt zijn favoriete West-Vlaamse restaurants netjes in twee categorieën: adresjes die werkgerelateerd zijn en eetplaatsen in zijn woonplaats Lichtervelde, waar hij in zijn vrije tijd graag tafelt.

Genieten met mate

De beste restaurants volgens Hans Maertens

“Ik heb het geluk gehad om een drietal keer te mogen dineren bij Tim Boury in Roeselare en dat was telkens opnieuw een ongelofelijk culinair genot. Het is het gastronomische restaurant waar ik me het meest op mijn gemak voel, want soms kan daarin overdreven worden. De verfijndheid en natuurlijkheid van hun keuken zijn onovertroffen. Veel ben ik er nog niet geweest, ik vind dat je dat moet beperken. Zo blijft het speciaal.”

www.restaurantboury.be

Tussen wielrenners

De beste restaurants volgens Hans Maertens

“Ik ben zes jaar directeur geweest van Voka West-Vlaanderen. Voor een zakenlunch ging ik toen het liefst naar Hotel Messeyne in Kortrijk. Het is nog een no-nonsenserestaurant, heel lekker en met een rustgevende sfeer. Om dingen te bespreken, is het ideaal, want als je zegt dat je om 14 uur weg moet, dan timen ze dat perfect. In het voorjaar heeft het voor de wielerfanaat in mij nog een extra troef: er verblijven wielerploegen.”

www.hotelmesseyne.be

Eerlijke keuken

De beste restaurants volgens Hans Maertens
© Foto Kurt

“In mijn eigen dorp Lichtervelde ga ik graag eens naar eethuis ‘t Gildeke. Het is een klein restaurant met een jonge kok en een eerlijke keuken voor eerlijke prijzen. Dat spreekt me wel aan. Chef en uitbater Herbert Van Zieleghem houdt niet van te veel spielerei in zijn keuken, en dat kan ik wel appreciëren. Er hoeven niet altijd tien ingrediënten op mijn bord te liggen. Het is bovendien niet ver van huis, dus kan ik te voet gaan.”

www.tgildeke.be

Spaghetti in stamcafé

De beste restaurants volgens Hans Maertens
© Foto Kurt

“Mijn stamcafé in Lichtervelde is Samira langs de Roeselarebaan. Ik ga daar heel graag, vooral ook om te horen was er allemaal leeft in mijn dorp. Na een zware week in Brussel ga ik er regelmatig op vrijdag om een spaghetti te eten. Ze hebben er ook lasagne en een croque madame. Na het fietsen op zondagochtend spring ik er steevast binnen om aan de toog een pintje te drinken. De uitbaters zijn dan ook goeie vrienden geworden.”

Roeselarebaan 56, Lichtervelde