Cadeautjes om op te eten

Redactie KW

In de ideale wereld gaat het principe van kerstcadeautjes kopen als volgt: je trekt de naam van een familielid voor wie je al het perfecte geschenkje in gedachten hebt en je gaat – zo’n vier weken voor kerstdag – naar een winkel waar je in alle rust iets kiest uit het ruime assortiment. Je laat het object schitterend verpakken door een verkoopster die weet waar ze mee bezig is. Op de 25ste overhandig je het cadeautje aan de desbetreffende persoon, die opent het, slaakt een bewonderende kreet van vreugde en alles is goed en wel. Dat is de theorie.

Nu de praktijk. Op 23 december zitten Man en ik aan de ontbijttafel en zegt Man: “Euh, wat geef ik eigenlijk voor kerst?”

Ik: “Wacht, ik haal er even mijn glazen bol bij.”

M: (kijkt me een beetje dwaas aan)

Ik: “Hoe moet ik nu weten wat jij gaat geven?”

M: “Jij doet dat toch graag, shoppen? Ik dacht dat ik je een plezier deed door die dingen aan jou over te laten.”

Ik: “Ja, misschien moet je dat denken maar achterwege laten in ‘t vervolg, want ik heb dus nog niets. Ik denk dat we vandaag maar beter eens…”

M: “Nee!!!! Niet zeggen!!!”

Ik: “Gaan…”

M: (bedekt zijn oren en wiegt een beetje heen en weer)

Ik: “Shoppen!!!”

M: (er verkeerdelijk van uitgaand dat zijn mening telt) “Nee, sorry, dat zal niet gaan. Je weet dat ik daar ziek van word.”

Ik: “Je zal het wel overleven…”

“Eetbare cadeautjes zijn een trend aan de overkant van de Grote Plas”

En daar maak ik een cruciale fout, want zie je, al te vaak denk ik nog dat het leven een Amerikaanse familiefilm is waar Man en ik arm in arm door dansende sneeuwvlokjes warm verlichte winkels binnenstappen, vrolijk een aantal hebbedingetjes kopen en vervolgens met een aantal vrienden afspreken op de kerstmarkt, waar we rendierhoedjes dragen en van glühwein nippen. Dat mijn leven bittere Vlaamse realiteit is, wordt duidelijk doordat Man er allesbehalve vrolijk bij loopt, maar met een bakkes tot aan de grond zo’n halve kilometer achter me aan slentert, ik me agressief een weg baan tussen alle latekerstshoppers en meegraai wat er nog overblijft op de geplunderde winkelrekken. Wanneer ik vervolgens voorstel aan Man om nog iets te drinken op de kerstmarkt, kijkt hij me met vuurspuwende ogen aan en gromt hij dat ik vooral moet doen wat ik niet laten kan, maar dat hij nú naar huis gaat. Op zo’n moment een rendierhoedje op zijn hoofd planten, zou gelijkstaan aan zelfmoord, dus dat laat ik dan ook maar achterwege.

Zolang ik niet leer om met een vooruitziende blik mijn kerstinkopen in te plannen, zal kerst dus helaas nooit écht een vrede- en vreugdevol feest worden, vrees ik. Wat ik wél kan doen, is dat hele cadeautjes kopen achterwege laten en zelf mijn cadeautjes maken. Niet al knutselend natuurlijk, want dat zou wel eens erg onfortuinlijk kunnen uitdraaien voor diegene wiens naampje ik getrokken heb, maar wel door iets lekkers te maken. Edible gifts (of eetbare cadeautjes) zijn een trend aan de overkant van de Grote Plas en ik zie niet in waarom we dat ook hier niet zouden kunnen lanceren. Laat me beginnen met deze karamellen. Romig, decadent met een vleugje krokant zout. Beter toch dan een compilatie van 50 foute kerstsingles?

CADEAU 2 – Marsepeinpatatjes

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

250 gram amandelpoeder

230 gram bloemsuiker

1 eiwit

een beetje citroensap

puur cacaopoeder (geen Nesquik)

voor een variant: amandelschilfers

Werkwijze

Meng het amandelpoeder met de bloemsuiker. Voeg het eiwit toe en kneed het geheel tot een homogeen deeg.

Voeg er het citroensap aan toe; dat zorgt ervoor dat je marsepein niet mierzoet smaakt. Kneed opnieuw tot alle smaken gemengd zijn.

Rol balletjes van het deeg en wentel die door het cacaopoeder.

Voor de variant rooster je de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Wentel er vervolgens de marsepeinballetjes in.

Noot: Het is misschien een leuke activiteit om met de kinderen gekleurde marsepeinfiguurtjes te ‘knutselen’. Daartoe kan je wat (eetbare) kleurstoffen onder de marsepein mengen en zo creatief gaan experimenteren (of een enorme rommelboel van je keuken maken en alles na twee uur gefrustreerd in de vuilbak kieperen).

CADEAU 2 – Marsepeinpatatjes

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

250 gram amandelpoeder

230 gram bloemsuiker

1 eiwit

een beetje citroensap

puur cacaopoeder (geen Nesquik)

voor een variant: amandelschilfers

Werkwijze

Meng het amandelpoeder met de bloemsuiker. Voeg het eiwit toe en kneed het geheel tot een homogeen deeg.

Voeg er het citroensap aan toe; dat zorgt ervoor dat je marsepein niet mierzoet smaakt. Kneed opnieuw tot alle smaken gemengd zijn.

Rol balletjes van het deeg en wentel die door het cacaopoeder.

Voor de variant rooster je de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Wentel er vervolgens de marsepeinballetjes in.

Noot: Het is misschien een leuke activiteit om met de kinderen gekleurde marsepeinfiguurtjes te ‘knutselen’. Daartoe kan je wat (eetbare) kleurstoffen onder de marsepein mengen en zo creatief gaan experimenteren (of een enorme rommelboel van je keuken maken en alles na twee uur gefrustreerd in de vuilbak kieperen).

CADEAU 2 – Marsepeinpatatjes

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

250 gram amandelpoeder

230 gram bloemsuiker

1 eiwit

een beetje citroensap

puur cacaopoeder (geen Nesquik)

voor een variant: amandelschilfers

Werkwijze

Meng het amandelpoeder met de bloemsuiker. Voeg het eiwit toe en kneed het geheel tot een homogeen deeg.

Voeg er het citroensap aan toe; dat zorgt ervoor dat je marsepein niet mierzoet smaakt. Kneed opnieuw tot alle smaken gemengd zijn.

Rol balletjes van het deeg en wentel die door het cacaopoeder.

Voor de variant rooster je de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Wentel er vervolgens de marsepeinballetjes in.

Noot: Het is misschien een leuke activiteit om met de kinderen gekleurde marsepeinfiguurtjes te ‘knutselen’. Daartoe kan je wat (eetbare) kleurstoffen onder de marsepein mengen en zo creatief gaan experimenteren (of een enorme rommelboel van je keuken maken en alles na twee uur gefrustreerd in de vuilbak kieperen).

CADEAU 1 – Fleur de Sel-karamellen

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

voor ongeveer 30 karamellen.

240 ml volle room

190 gram suiker

60 ml agavesiroop

30 ml water

grof zout (fleur de sel of Maldon)

3 eetlepels roomboter, ongezouten

Werkwijze

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet dat bakpapier een beetje in.

Breng de room in een steelpannetje op een matig vuur aan de kook. Zet aan de kant.

Breng de suiker, de agavesiroop en het water aan het koken tot alle suiker is opgelost. Roer daarvoor niet in de pot, maar laat de inhoud een beetje ‘walsen’ tot het suikerwater een diepgoudbruine kleur heeft gekregen.

Voeg de room toe en roer die eronder. Breng opnieuw aan de kook tot de temperatuur van de karamellen 120 °C bedraagt (als je geen thermometer hebt: dat duurt ongeveer een kwartiertje). Voeg ten slotte de boter toe en roer tot die volledig gesmolten is.

Giet dan onmiddellijk de karamellen op de bakplaat en laat ze tien minuten afkoelen. Besprenkel met fleur de sel en laat helemaal afkoelen op een droge, frisse plaats (ongeveer 2 uur).

Leg de karamelplak op een snijplank en verwijder het bakpapier. Met een scherp en groot mes kan je de karamellen nu versnijden. Pak ze individueel in in boterhampapier (van dat wit waxachtig papier). De karamellen blijven in een afgesloten doos op een koele plaats ongeveer twee weken goed.

CADEAU 2 – Marsepeinpatatjes

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

250 gram amandelpoeder

230 gram bloemsuiker

1 eiwit

een beetje citroensap

puur cacaopoeder (geen Nesquik)

voor een variant: amandelschilfers

Werkwijze

Meng het amandelpoeder met de bloemsuiker. Voeg het eiwit toe en kneed het geheel tot een homogeen deeg.

Voeg er het citroensap aan toe; dat zorgt ervoor dat je marsepein niet mierzoet smaakt. Kneed opnieuw tot alle smaken gemengd zijn.

Rol balletjes van het deeg en wentel die door het cacaopoeder.

Voor de variant rooster je de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Wentel er vervolgens de marsepeinballetjes in.

Noot: Het is misschien een leuke activiteit om met de kinderen gekleurde marsepeinfiguurtjes te ‘knutselen’. Daartoe kan je wat (eetbare) kleurstoffen onder de marsepein mengen en zo creatief gaan experimenteren (of een enorme rommelboel van je keuken maken en alles na twee uur gefrustreerd in de vuilbak kieperen).

CADEAU 1 – Fleur de Sel-karamellen

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

voor ongeveer 30 karamellen.

240 ml volle room

190 gram suiker

60 ml agavesiroop

30 ml water

grof zout (fleur de sel of Maldon)

3 eetlepels roomboter, ongezouten

Werkwijze

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet dat bakpapier een beetje in.

Breng de room in een steelpannetje op een matig vuur aan de kook. Zet aan de kant.

Breng de suiker, de agavesiroop en het water aan het koken tot alle suiker is opgelost. Roer daarvoor niet in de pot, maar laat de inhoud een beetje ‘walsen’ tot het suikerwater een diepgoudbruine kleur heeft gekregen.

Voeg de room toe en roer die eronder. Breng opnieuw aan de kook tot de temperatuur van de karamellen 120 °C bedraagt (als je geen thermometer hebt: dat duurt ongeveer een kwartiertje). Voeg ten slotte de boter toe en roer tot die volledig gesmolten is.

Giet dan onmiddellijk de karamellen op de bakplaat en laat ze tien minuten afkoelen. Besprenkel met fleur de sel en laat helemaal afkoelen op een droge, frisse plaats (ongeveer 2 uur).

Leg de karamelplak op een snijplank en verwijder het bakpapier. Met een scherp en groot mes kan je de karamellen nu versnijden. Pak ze individueel in in boterhampapier (van dat wit waxachtig papier). De karamellen blijven in een afgesloten doos op een koele plaats ongeveer twee weken goed.

CADEAU 2 – Marsepeinpatatjes

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

250 gram amandelpoeder

230 gram bloemsuiker

1 eiwit

een beetje citroensap

puur cacaopoeder (geen Nesquik)

voor een variant: amandelschilfers

Werkwijze

Meng het amandelpoeder met de bloemsuiker. Voeg het eiwit toe en kneed het geheel tot een homogeen deeg.

Voeg er het citroensap aan toe; dat zorgt ervoor dat je marsepein niet mierzoet smaakt. Kneed opnieuw tot alle smaken gemengd zijn.

Rol balletjes van het deeg en wentel die door het cacaopoeder.

Voor de variant rooster je de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Wentel er vervolgens de marsepeinballetjes in.

Noot: Het is misschien een leuke activiteit om met de kinderen gekleurde marsepeinfiguurtjes te ‘knutselen’. Daartoe kan je wat (eetbare) kleurstoffen onder de marsepein mengen en zo creatief gaan experimenteren (of een enorme rommelboel van je keuken maken en alles na twee uur gefrustreerd in de vuilbak kieperen).

CADEAU 1 – Fleur de Sel-karamellen

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

voor ongeveer 30 karamellen.

240 ml volle room

190 gram suiker

60 ml agavesiroop

30 ml water

grof zout (fleur de sel of Maldon)

3 eetlepels roomboter, ongezouten

Werkwijze

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet dat bakpapier een beetje in.

Breng de room in een steelpannetje op een matig vuur aan de kook. Zet aan de kant.

Breng de suiker, de agavesiroop en het water aan het koken tot alle suiker is opgelost. Roer daarvoor niet in de pot, maar laat de inhoud een beetje ‘walsen’ tot het suikerwater een diepgoudbruine kleur heeft gekregen.

Voeg de room toe en roer die eronder. Breng opnieuw aan de kook tot de temperatuur van de karamellen 120 °C bedraagt (als je geen thermometer hebt: dat duurt ongeveer een kwartiertje). Voeg ten slotte de boter toe en roer tot die volledig gesmolten is.

Giet dan onmiddellijk de karamellen op de bakplaat en laat ze tien minuten afkoelen. Besprenkel met fleur de sel en laat helemaal afkoelen op een droge, frisse plaats (ongeveer 2 uur).

Leg de karamelplak op een snijplank en verwijder het bakpapier. Met een scherp en groot mes kan je de karamellen nu versnijden. Pak ze individueel in in boterhampapier (van dat wit waxachtig papier). De karamellen blijven in een afgesloten doos op een koele plaats ongeveer twee weken goed.

CADEAU 2 – Marsepeinpatatjes

Cadeautjes om op te eten

Ingrediënten

250 gram amandelpoeder

230 gram bloemsuiker

1 eiwit

een beetje citroensap

puur cacaopoeder (geen Nesquik)

voor een variant: amandelschilfers

Werkwijze

Meng het amandelpoeder met de bloemsuiker. Voeg het eiwit toe en kneed het geheel tot een homogeen deeg.

Voeg er het citroensap aan toe; dat zorgt ervoor dat je marsepein niet mierzoet smaakt. Kneed opnieuw tot alle smaken gemengd zijn.

Rol balletjes van het deeg en wentel die door het cacaopoeder.

Voor de variant rooster je de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Wentel er vervolgens de marsepeinballetjes in.

Noot: Het is misschien een leuke activiteit om met de kinderen gekleurde marsepeinfiguurtjes te ‘knutselen’. Daartoe kan je wat (eetbare) kleurstoffen onder de marsepein mengen en zo creatief gaan experimenteren (of een enorme rommelboel van je keuken maken en alles na twee uur gefrustreerd in de vuilbak kieperen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier