“Bullet Journal brengt rust in mijn hoofd”

© Foto Kurt
Redactie KW

Hij is al enkele maanden dé hype voor hipsters: de Bullet Journal. Het gaat om een gestructureerde agenda die je leven efficiënter en minder chaotisch moet maken. Journaliste Kelly Deriemaeker uit Ieper schreef een handleiding om hem zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.

Een kleine vier jaar geleden lanceerde Ryder Carroll uit New York een nieuwe aanpak slash verzamelsysteem voor de agenda’s en de vele lijstjes die hij bijhield. Het systeem werd wereldwijd opgepikt en een instantsuccesverhaal. Ook bij ons is de Bullet Journal, BuJo voor de vrienden, populair. Kelly Deriemaeker uit Ieper was meteen verkocht. Als fulltimemama van twee kleintjes, freelancejournaliste voor onder meer De Standaard Magazine én blogster, lééft ze van lijstjes boordevol ideeën, to do’s en zaken die ze zeker niet mag vergeten. “Alles op één plek brengen, is niet nieuw, maar de aanpak verschilde wel van gelijk welk ander systeem waar ik had mee zitten prutsen.”

Hoe werkt het? Vooraan in het boek maak je een inhoudstafel, waardoor je snel kan bladeren naar hetgeen je nodig hebt. In het boekje maak je een maandelijkse agenda aan, schrijf je per dag neer wat er allemaal op je programma staat en vul je dat aan met allerlei lijstjes, gaande van boodschappen tot bepaalde mails die nog beantwoord moeten worden. Is je lijstje vol, dan begin je op het eerstvolgende lege blad. Als je een afspraak hebt voor over een aantal maanden, dan noteer je die in een zogenaamde future log. Losse ideeën schrijf je op een paginaatje dat brain dump heet. Een Bullet Journal is een speelveld, waar jij de regels bepaalt.

“De truc is om een Bullet Journal voor jou te laten werken”

Nooit meer kwijt

© Foto Kurt

Geen enkel lijstje is overigens te gek. “Ik noteer welke voorstellingen ik op jaarbasis zie”, aldus Kelly. “Of welke restaurants we bezocht hebben. Als je door je lijstjes bladert en je ziet bijvoorbeeld dat je al lang niet meer bent gaan eten, dan weet je dat je nog eens een datum moet zoeken om dat wel te doen. Iemand raadt je een goede film of leuk restaurant aan, maar dat vergeet je snel, net als heel veel goede ideeën. Voor mijn blog hou ik bijvoorbeeld allerlei leuke uitspraken van mijn zoontje bij. Geloof me, na tien minuten ben ik die alweer kwijt als ik ze niet meteen noteer. Mijn Bullet Journal heb ik nu altijd en overal mee. Er zijn mensen die pretenderen alles te kunnen onthouden, maar soms komt er gewoon heel veel op ons af. Dit brengt rust in die chaos van elke dag.”

Velen merken op dat het nogal veel gedoe lijkt. “Je maakt het zo moeilijk als je zelf wil. Mijn Bullet Journal is ronduit saai en minimalistisch in vergelijking met al die supercreatieve varianten die ik online zie passeren. Je móét er geen grafiekjes in tekenen, met vijftien kleurtjes werken of alles in schoonschrift noteren. Er zijn mensen die het aantal glazen water bijhouden dat ze op een dag drinken, anderen alleen hun to-dolijstjes. De truc is om dit flexibele systeem aan te passen aan jouw behoeften en het uiteindelijk voor jou te laten werken. Zolang het maar efficiënt is voor jezelf. Er leeft ook een groot misverstand dat het iets voor jonge vrouwen is. Het systeem werd bedacht door een man en eigenlijk kan iedereen er wel iets mee aanvangen. Ik ben er heel tevreden over. Het zorgt ervoor dat ik efficiënter kan werken én veel bewuster ben van waar ik mee bezig ben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier