Bull’s eye in Brugs belfort

Blankenbergenaar Wouter Van Rolleghem slaat zich voor het hoofd: hij verliest met 4-3 van een Engelsman. "Bij de laatste worpen had ik de bibber in mijn hand. De stress werd me even te veel."
Redactie KW

Zes piepkleine pijltjes, twee spelers en een bord… Meer is er niet nodig om de spanning de hoogte in te jagen. Darts leeft, ook in onze provincie. Dat was duidelijk op het Bruges Belfry Darts Tornooi, een internationaal dartstornooi in de stadshallen onder het Brugse belfort. Bijna 700 dartsspelers uit 8 landen, onder wie de huidige wereldtop, streden er om een prijzenpot van ruim 20.000 euro. Terwijl de spelers – de enen schijnbaar doodkalm, de anderen met zichtbaar trillende arm – hun pijltjes zo secuur mogelijk naar het bord gooiden, keken de toeschouwers gespannen toe.

Het Bruges Belfry Darts Tornooi is de levensdroom van organisator Willy De Vos. Samen met Thierry Gellinck en Rudy Verbeke richtte hij de Bruges Belfry Darts Organisation op.

Bull's eye in Brugs belfort

Hun doel: een internationaal dartstornooi in Brugge organiseren.

Bull's eye in Brugs belfort

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 april was het zover: in de stadshallen onder het belfort namen een kleine 700 spelers het tegen elkaar op.

Bull's eye in Brugs belfort

“Als Bruggeling ben ik trots dat we de spelers, onder wie de huidige wereldtop, hier kunnen ontvangen. Tornooien van dit formaat vinden doorgaans plaats in een grote feesttent of sporthal.

Darts is veel meer dan met een pijltje naar een bord gooien

Deze historische locatie zorgt zeker voor een meerwaarde”, vertelt Willy, terwijl een nieuw spel van start gaat.

Bull's eye in Brugs belfort

De twee spelers nemen plaats voor het bord, vastbesloten om hun 501 startpunten zo snel mogelijk op 0 te brengen.

Bull's eye in Brugs belfort

En daar komen best wel wat tactiek en denkwerk bij kijken. Elk dartsbord is immers in ringen en sectoren ingedeeld. Die sectoren zijn op hun beurt weer in een aantal kleinere vakken verdeeld, die elk een puntenwaarde hebben.

Bull's eye in Brugs belfort

De bull’s eye of double bull, het rode vlak in het midden van het bord, is goed voor 50 punten, maar niet voor het grootste applaus.

Bull's eye in Brugs belfort

Dat houdt het publiek voor wie een one-hundred-and-eighty (de hoogst mogelijke score in één beurt) gooit. Kippenvel in het Brugse belfort.

Bull's eye in Brugs belfort

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier