Buitengewone papa’s: “Vrouw en kinderen komen op de eerste plaats”

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Een horecazaak runnen én voldoende tijd vrijmaken voor je gezin: het is geen evidente combinatie. Alexander Coussée van sfeerkroeg D’Armoe in Rumbeke slaagt er echter wonderwel in. “Mijn kinderen geven me niks dan energie.”

52 lentes jong is Alexander Coussée. “Maar mijn kinderen houden me mentaal veel jonger”, glimlacht hij. De man runt samen met zijn partner Isabelle Verbrigghe al tien jaar de bekende sfeerkroeg D’Ar-moe in de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke. Ze hebben vier kinderen: Marie-Hélène (9), Aurélie (11), Manon (17) en Mathieu (23).

“Ik heb een erg drukke job, maar mijn gezin is het allerbelangrijkste voor mij”, benadrukt hij. “Gelukkig begrijpt mijn vriendin dat ik als horecadier onregelmatige uren heb, maar we wonen amper vier huizen van de zaak. Zo kan ik op elk moment snel even over en weer lopen. Ik wil absoluut een aanwezige papa zijn voor mijn kinderen. Die momenten samen geven me trouwens niks dan energie.”

Alexander geniet met volle teugen van de kleine dingen des levens. “Verjaardagen vieren, weekendjes aan zee met het hele gezin… Tijd doorbrengen met mijn partner en kinderen wordt alsmaar belangrijker. Hoe ouder ik word, hoe meer aandacht ik daaraan schenk. Zo kijk ik nu al uit naar de komende vakantieperiode, wanneer we er met de hele bende weer op uit trekken.”

“Ik ben nu al benieuwd met welke knutselwerkjes en cadeautjes mijn kinderen op de proppen zullen komen”

Als vader van ook nog twee jongere kinderen ondervindt Alexander nog een extra voordeel aan het vaderschap. “Ze houden me echt jong. Dankzij hen ben ik mee met de laatste trends bij de jeugd en blijf ik scherp van geest.”

De wereld relativeren

Hoewel Alexander al een pak levenservaring heeft, kijkt hij vol verwondering naar zijn kroost. “Hen zien opgroeien en ontwikkelen, is onbetaalbaar”, vindt hij. “Die levenslust die ze uitstralen, het speels en tegelijk begripvol kunnen zijn… Het doet me de rest van de wereld even relativeren.”

“En dat moeten alle (kersverse) papa’s beseffen”, zegt Alexander. “Een gouden raad: vrouw en kinderen komen op de eerste plaats. Altijd en overal. Daar moet je soms voor werken, maar het loont de moeite.”

Vaderdag wordt ten huize Coussée uitgebreid gevierd. “Net als Moederdag trouwens, want mijn partner Isabelle is dé hoeksteen van ons gezin. Ik ben nu al benieuwd met welke knutselwerkjes en cadeautjes mijn kinderen op de proppen zullen komen. Maar het belangrijkste is om die dag iedereen samen te hebben. Wat de rest van de dag brengt, zie ik wel. Maar mijn kroost kennende, zullen ze wel een verrassing in petto hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier