Bubbels met heel veel nuances

Nancy Boerjan

Wijnkenner Pieter Verheyde brengt in het gloednieuwe luxeboek ‘Champagne’ een overzicht van gerenommeerde champagnehuizen en van minder bekende parels. De Champagne is dan ook een van zijn favoriete wijnregio’s, naast de Bourgogne en Piemonte.

Pieter Verheyde heeft zijn strepen als wijnkenner al verdiend. Vorig jaar nog bedacht Gault&Millau zijn restaurant Terminus in Abele (Poperinge) met de prijs voor ‘de wijnkaart van het jaar’. Eerder werd hij zelf ‘sommelier van het jaar’ en werkte hij in onder meer het Hof van Cleve, en in Amerikaanse en Franse sterrenrestaurants als Ducasse NY en Parijs.

“Frankrijk is een mooi land, en vooral: een land met veel verschillende geologische structuren. Die leiden tot een heel divers wijnaanbod, wat de Fransen aanduiden met hun ‘terroirs’, en is meteen ook wat het land zo boeiend voor mij maakt”, vertelt Pieter. “Het klopt dat de Franse wijnboeren wat ingedommeld waren geraakt, ervan uitgaand dat hun wijnen sowieso goed zijn, maar de laatste jaren waait er een frisse wind en is er opnieuw ruimte voor vernieuwing en modernisering.”

De veelzijdigheid van champagne spreekt Pieter aan, “bovendien is er geen enkele andere wijn waarbij kennis en ervaring zo’n belangrijke rol spelen. Ik hou van producten waarvoor de tijd genomen werd om ze te maken tot wat ze zijn, en daar is champagne een schoolvoorbeeld van.”

Grote evolutie

Champagne maakte de voorbije eeuw een grote evolutie door: “Aanvankelijk was champagne bedoeld als dessertwijn, maar op vandaag kan die bij om het even welk gerecht geserveerd worden. De tendens neigt naar uitgesproken droge champagnes. Daarnaast duiken ook veel nieuwe namen op, of brengen bestaande huizen kleinere producties op de markt, voor een specifieke nichemarkt.”

Als hij een favoriet moet aanduiden, kiest Pieter voor het champagnehuis van Jacques Diebolt. “Ik leerde hem kennen bij toeval, in 1997. Ik werkte voor Alain Ducasse in Parijs en besloot een weekendje in de Champagne door te brengen. Zelden heb ik zo’n fijne en elegante champagne gedronken als bij hem. Ik ontdekte aroma’s die ik nooit eerder ervaren had, van zoete paprika en varkensgebraad. Dat is me altijd bijgebleven. Diebolt-Vallois is een underdog die veel meer aandacht verdient.”

Champagne geeft een overzicht van de gerenommeerde champagnehuizen en van de minder bekende parels. Pieter Verheyde licht erin de geschiedenis toe, de ligging, het productieproces en de verschillende wijnen. Daarnaast wordt alle praktische info meegegeven voor een bezoek aan de huizen zelf.

Bubbels met heel veel nuances

‘Champagne’ van Pieter Verheyde, met foto’s van Andrew Verschetze, uitgeverij Lannoo, 360 blz., 49,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier