“Boeiende mix van intrigerende verhalen”

© VTM
Bert Vanden Berghe

VTM Nieuws-journaliste Julie Colpaert geeft de aftrap van een nieuw seizoen van ‘Telefacts Zomer’, waar we onder meer in de wereld van steenrijke twintigers en mannelijke modellen duiken. “Je leert eruit en tegelijkertijd ligt het niet te zwaar op de maag.”

Ze zijn piepjong, amper de twintig gepasseerd en ze behoren al tot de één procent rijkste mensen ter wereld. Ze doen niets liever dan pronken met hun dure levensstijl: ontbijten met kaviaar en champagne, of ze proberen hun levensstandaard hoog te houden na hun scheiding van een oudere miljonair. De eerste aflevering van Telefacts Zomer zet al meteen de toon voor een boeiende mix van intrigerende verhalen, innemende portretten, emotionele getuigenissen en ontspannende reportages.

“De leefwereld van steenrijke twintigers is niet meteen de mijne”, glimlacht Julie, die roots heeft in Izegem. “Maar het is wel meteen een hele sterke opener. Zelf vind ik het heel interessant om te zien hoe hun situatie ontstaan is en wat het gevolg ervan is. Het zijn leefwerelden waar we doorgaans niet meteen een inkijk in krijgen. Deze zomer brengen we heel diverse verhalen in Telefacts Zomer, waar je iets uit leert en die tegelijkertijd niet al te zwaar op de maag liggen. Zo komt er ook nog een reportage aan over mannelijke modellen, die het blijkbaar financieel niet altijd gemakkelijk hebben. Het is ook uitkijken naar een tweedelige aflevering over gendergelijkheid. Dat klinkt zwaar, maar de uitzending belicht een interessant sociaal experiment in een Britse lagere school. Opmerkelijk om vast te stellen hoe jongens en meisjes zichzelf zien, met enkele frappante resultaten en uitspraken. Bovendien is het een actueel thema. Actualiteit blijft altijd belangrijk. Bij een groot nieuwsfeit kunnen we ingrijpen door een andere reportage te brengen.”

De keuze van die reportages ligt bij Julie en het redactieteam. “Het is een hele opdracht, ja, om er net die reportages uit te kiezen die een breed publiek aanspreken en die er kwalitatief uitspringen. Maar nog eens: deze zomer zit het echt goed wat dat betreft.”

Julie heeft haar handen vol met Telefacts Zomer, maar zit er toch nog een reeks à la Lotgenoten in? “Wie weet, ik sta er zeker voor open, maar er is nog niets concreets. Na de zomer willen we met Telefacts ook wat meer inzetten op specials.”

En is er tijd voor vakantie? “Ja, al zal het vooral werken zijn. Maar de stekker gaat er sowieso eens uit. Het nieuws helemaal achterwege laten, is moeilijk. Ik ben en blijf journaliste. De aard van het beestje, zeker?” (lacht)

‘Telefacts Zomer’, vanaf donderdag 14 juni elke dinsdag en donderdag om 22 uur op VTM.