Bakken is weer helemaal hip: Elise De Grande uit Zwevezele

Jozefien Eggermont

Dat Elise De Grande voedings- en dieetleer volgt, vormt geen belemmering om lekkere desserten te maken. “In de opleiding leren we hoe je een gezonde variant van een gerecht kan maken, maar cheesecake vind ik toch nog het lekkerst in de originele versie.”

“Al vroeg wist ik dat ik iets met voeding wou doen, maar kok worden was niet meteen een droom. Dus stelde mijn mama voor om voedings- en dieetleer te volgen. Ik doe nu mijn tweede jaar aan Vives in Brugge en het is helemaal mijn ding. Ik zit er echt op mijn plek. Ik ben nog altijd met koken bezig, maar leer er ook over gezonde voeding en de samenstelling van voedsel en krijg er aangepaste recepten. Het eerste jaar is relatief algemeen, daarna kan je specifieke richtingen uit. Ik zou me graag op sport toespitsen, dat lijkt mij een boeiende combinatie.”

“Ik kook heel graag, dat doe ik al lang. Toen ik vijf jaar was, keek ik al in de potten mee en hielp ik waar ik mocht. Mijn mama kookt niet zo graag, dus voor haar is dat best mooi meegenomen dat ik het soms overneem. (lacht) In het middelbaar onderwijs volgde ik enkele jaren de sociaaltechnische richting en daar kregen we per week een aantal uur koken. De basistechnieken heb ik dus onder de knie. Voorts is het vooral een kwestie om met die kennis te improviseren en te experimenteren.”

“Mijn cheesecake met mascarpone en rode vruchten maak ik graag voor feestjes”

“In de opleiding voedings- en dieetleer leren we hoe je van klassieke recepten een gezonde versie kan maken. En ik moet toegeven dat veel van die betere producten intussen ook bij ons standaard in de keuken aanwezig zijn. De ‘juiste’ boter of magere melk gebruiken: dat is vooral een kwestie van gewoonte. Als mama boodschappen doet, ga ik vaak mee. Dan probeer ik ervoor te zorgen dat enkel goeie ingrediënten in de winkelkar belanden. Heb je geen ongezonde producten in huis, dan kan je die ook niet opeten.”

“Toch is het niet zo dat we altijd en alleen gezond koken. Ik maak ook graag eens een cheesecake met mascarpone en rode vruchten. Da’s eentje waarmee ik kan scoren. Voor feestjes krijg ik vaak de vraag om die klaar te maken. De cheesecake die ik maak, bereid je au bain-marie in de oven. Geen klassiek recept, dus.”

“Over een paar jaar zou ik graag vrijwilligerswerk in het buitenland doen. In landen waar dik zijn een schoonheidsideaal is, is er echt nood aan de juiste educatie over voeding. Gezond eten is een levensstijl en daarover wil ik graag lesgeven en mijn kennis delen.”

Elise De Grande is 20 jaar en woont in Zwevezele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier